Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Lentojen ja hotellien hinnat vaihtelevat päivittäin, joten milloin matka kannattaa varata? – Vanhat säännöt eivät päde pandemian aikana, muistuttaa matkabloggari Pirkko Schildt

Matkailusivusto Rantapallon johtaja Heikki Siljamäki kehottaa varaamaan lennot paria kuukautta ennen matkaa. Kaikista kalleinta on alle kuukausi ennen lähtöä.

Milloin matka kannattaa ostaa, jos sen haluaa hankkia mahdollisimman edullisesti?

Hintakysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sanoo matkailun erikoissivuston Rantapallon johtaja Heikki Siljamäki. Sekä lentojen että hotellien hinnat vaihtelevat verkossa päivittäin, ja niihin vaikuttavat lukuisat muuttujat.

– Nyrkkisääntö kuitenkin on, että lennot kannattaa varata viimeistään kahta kuukautta ennen matkaa. Hotellin voi varata hieman myöhemminkin, hän sanoo.

Siljamäen mukaan kallein ajankohta lentojen ostamiseen on alle kuukausi ennen lähtöä. Hän huomauttaa, että tämä ei tietenkään päde äkkilähtöihin.

Lentoyhtiöt hinnoittelevat lennot algoritmien avulla. Siksi ne muuttuvat jatkuvasti.

Siljamäellä ei ole algoritmeista tarkkaa tietoa, mutta hän on pannut merkille, että kysyttyjen lentojen hinnat nousevat h-hetken lähestyessä.

Samassa koneessa istuu ihmisiä, jotka ovat maksaneet matkasta hyvin erilaisia hintoja.

Heikki Siljamäki

Hintojen muuttuminen voi hämmentää matkustajia. Siljamäen mukana täsmälleen sama lento voi olla eri hintainen riippuen siitä, milloin se on ostettu.

– Samassa koneessa istuu siis ihmisiä, jotka ovat maksaneet matkasta hyvin erilaisia hintoja, hän sanoo.

Siljamäki ei usko, että matkan hintaan vaikuttaisi se, minä viikonpäivänä se on varattu. Näinkin kuulee joskus väitettävän.

– Yhdestä selvityksestä luin, että hinnat ovat kalleimmillaan lauantaisin, mutta toisella sivustolla väitettiin, että ne ovat juuri silloin halvimmillaan.

Tämä koski hotellien hintoja.

Hotellin voi varata huolettomammin kuin lennon, sillä hotellivarauksiin sisältyy usein maksuton peruutusmahdollisuus. Siitä kannattaa varmistua, varasipa hotellin vertailupalvelun kautta tai suoraan hotellin sivuilta.

Siljamäen mukaan hintatietoinen matkustaja voi vielä muutamaa päivää ennen lähtöä tarkistaa netistä, onko tarjolla parempia vaihtoehtoja.

– Parhaat hotellitarjoukset löytyvät yleensä juuri silloin.

Joskus hotelli voi toki olla myös kalleimmillaan juuri matkan alla.

– Jos haluaa löytää hotellin vaikkapa Frankfurtista juuri, kun siellä on isot kirjamessut, hotellikapasiteetti voi olla tiukoilla. Se nostaa hintoja, Siljamäki sanoo.

Lennon hinta on usein halvempi, jos siihen ei sisälly muutos- tai peruutusmahdollisuutta. Siljamäen mukaan riippuu aina tilanteesta, kannattaako ekstraa maksaa.

– Jos saa ostettua meno-paluun Berliiniin 80 eurolla, ei kannata maksaa muutosoikeudesta huomattavaa summaa. Ehkä lopulta on pienempi harmi, jos edullinen lento jää käyttämättä, hän sanoo.

Jos matkustuspäivien, kohteen ja hotellin suhteen on joustonvaraa, kannattaa kytätä äkkilähtöjä.

– Rahallinen hyöty voi olla suuri, Siljamäki sanoo.

Hän kertoo, että esimerkiksi helmikuun alussa äkkilähtömatkan Kanariansaarille sai edullisimmillaan noin 200 eurolla henkilöä kohti. Hinta sisälsi sekä lennot että majoituksen.

Matkanjärjestäjien tarjoamat rantalomat ovat Siljamäen mukaan usein kilpailukykyisiä verrattuna siihen, että hankkii lennon ja hotellin erikseen itse.

– Se johtuu siitä, että matkanjärjestäjät saavat tehokkuushyötyjä kuljettaessaan isoja matkustajamääriä kohteisiinsa.

Matkanjärjestäjät ja matkatoimistot myyvät matkapaketteja, jotka sisältävät tavallisesti ainakin lennot ja majoituksen.

Aurinkomatkojen myyntianalyytikon Teemu Anttikosken mukaan edullisia lomia löytyy useimmiten lomakausien ja koulujen loma-aikojen ulkopuolelta.

– Kesän lomakohteissa huhti-, touko- ja elokuu ovat verrattain edullisia aikoja matkustaa, hän sanoo.

Talven kohteissa edullisia lomia löytyy Anttikosken mukaan usein esimerkiksi marras- ja tammikuussa.

Hän neuvoo ostamaan matkapaketin hyvissä ajoin.

– Silloin varmistaa, että haluttu lähtöpäivä, hotelli ja hotellihuonetyyppi ovat vielä saatavilla.

Anttikosken mukaan hotellien saatavuutta ei pystytä aina takaamaan lähtöpäivään saakka, sillä huoneita myydään monissa kanavissa. Hotellit saattavat poistua myynnistä jopa useita kuukausia ennen lähtöpäivää.

– Tämä koskee varsinkin suosituimpia ajankohtia eli koulujen loma-aikoja, Teemu Anttikoski kertoo.

"Vain muutamaa päivää ennen lähtöä"

Pandemia on muuttanut matkan varaamiseen liittyviä periaatteita, sanoo Meriharakka.net-matkablogia pitävä Pirkko Schildt.

– Pandemian aikana olemme varanneet lennot vain muutamaa viikkoa ennen lähtöä, jopa vain muutamaa päivää ennen lähtöä, hän kertoo.

”Meillä” hän tarkoittaa itseään ja miestään Lasse Schildtiä.

Ennen pandemiaa Schildtit tekivät varaukset pääsääntöisesti kolme kuukautta ennen matkaa, nyt siis huomattavasti lähempänä lähtöpäivää.

Syynä on se, että Schildtit toivovat, että tiedot kohteen koronatilanteesta ja maahantulosäädöksistä olisivat varaushetkellä mahdollisimman ajantasaiset.

– Jos nyt jostakin syystä tekisin varauksen monen kuukauden päähän, luultavasti ottaisin peruutus- tai vaihtokelpoiset lennot, hän sanoo.

Myös hotellin hän pyrkii pitämään vaihtokelpoisena mahdollisimman lähelle lähtöpäivää.

Lennot kannattaa Schildtin mukaan ostaa suoraan lentoyhtiöltä ja maksaa luottokortilla.

– Lennoissa tapahtuu nyt niin usein muutoksia, että erilaiset välityssivustot eivät ole hyvä idea, Schildt sanoo.

Schildt ei ole ainakaan viime aikoina huomannut, että jokin tietty viikonpäivä olisi parempi ostopäivä kuin jokin toinen.

– VPN:n käytöllä voi pyrkiä varmistamaan, ettei lentoyhtiö ole huomannut kiinnostusta tiettyyn reittiin ja nostanut hintaa, hän sanoo.

VPN eli virtuaalinen erillisverkko on lyhenne sanoista virtual private network. Se auttaa turvaamaan yksityisyyden netissä.

Schildt korostaa, että he eivät puolisonsa kanssa valitse matkakohteita hinnan vaan kiinnostuksen perusteella. Päätettyään kohteen he toki etsivät edullisia vaihtoehtoja. Hintaa voi saada alas joustamalla lähtö- ja paluupäivissä.

Schildt muistuttaa, että aina kannattaa pitää mielessä kokonaisuus, kun etsii esimerkiksi lentoja.

– Halpa lento huonolla lentoaikataululla saattaa tarkoittaa esimerkiksi ylimääräistä yötä kohteessa. Jos kohde on vaikka suurkaupunki, niin näennäisesti kalliimpi lento ilman ylimääräistä hotelliyötä voi olla edullisempi vaihtoehto, hän huomauttaa.

Ennen pandemiaa pariskuntaa kiinnostivat valmismatkoista lähinnä kiertomatkat, mutta niitä ei Schildtin mukaan nyt juuri ole tarjolla.

Euroopan kaupunkikohteisiin suuntautuvat matkat he rakentavat aina itse. Pakettiin kuuluvat lennot, hotellit ja retket kohteessa. Kun määränpää on kaukomailla, he käyttävät matkanjärjestäjää.

– Tuki matkanjärjestäjän puolelta on hyvä vakuutus näinä aikoina, Schildt sanoo.

Hänen omassa tuttavapiirissään monet ennen vain omatoimisesti matkustaneet ovat niin ikään alkaneet käyttää myös matkanjärjestäjiä.