Matkailu | Elina Nuortie teki miehensä kanssa viiteen maanosaan kolme pitkää reppureissua, joita edelsi tiukka säästökuuri – katso upeat matkakuvat
2
Valokuvaaja Elina Nuortie halusi nähdä matkoillaan etenkin paljon luontokohteita eri puolilla maailmaa. ”Kun reissussa on pitkään, hetkittäin matkantekokin tuntuu työltä”, hän kertoo. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaPunaista kalliomaastoa ja suolajärvi Atacaman San Pedrossa Chilessä vuonna 2017. Elina Nuortie
Vastuulliseen matkailuun kuuluu Elina Nuortien mielestä esimerkiksi luonnon ja paikallisten kulttuurien kunnioitus.
Kolme vuotta, lukuisia kilometrejä bussissa, junassa, laivassa, kävellen. Elina Nuortie, 55 , toteutti haaveensa ja matkusti miehensä Oskari Nuortien kanssa kiireettömästi ja kauas.
Nuortiet tekivät kolme noin seitsemän kuukauden mittaista reppureissua vuosina 2015–2018. Ensimmäiseksi suunnaksi he valitsivat Aasian, koska se oli edullinen, ja Kaakkois-Aasia oli osin heille tuttukin. Toisen matkan pääkohde oli Etelä-Amerikka. Kolmannella matkalla pari suuntasi muun muassa Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Filippiineille.
Suuren osan matkoista pariskunta teki maata pitkin.
– Maanpintaa matkustamalla näkee paljon muutakin kuin lentämällä vaikkapa pääkaupunkeihin. Maiseman, ihmisten ja ympäristön muuttuminen tekee matkustamisesta mielenkiintoista, Elina Nuortie kuvailee.
Esimerkiksi Amerikkaan Nuortiet matkustivat rahtilaivalla. Laivamatka Ranskan Le Havresta Brasilian Santosiin kesti kaksi viikkoa. Muita matkustajia oli niukalti. Eräs saksalainen herra oli ollut nuorena apulaisena laivalla ja halusi eläkkeellä kokea saman matkan uudelleen.
Matka konttilaivalla yli Atlantin kesti kaksi viikkoa vuonna 2016. Elina Nuortie
Nuortiet tekivät päätöksen kolmesta matkavuodesta viisi vuotta ennen ensimmäistä matkaansa. He tarvitsivat tauon työelämästä. Tyttäret olivat jo aikuisia.
Alkoi ankara säästökuuri. Pariskunta perusti reissutilin ja karsi turhat menot.
Pari vuotta ennen lähtöä he alkoivat myydä huonekaluja, mattoja, vaatteita ja koruja. Kotinsa he laittoivat vuokralle matkojen ajaksi. Reissujen välissä he asuivat mökillä ulkosaaristossa.
– Espoon-asuntomme on edelleen vuokralla. Lapset houkuttelivat meidät muuttamaan perässään Helsinkiin.
Pariskunnan yhteinen matkabudjetti oli noin 30 000 euroa per reissu. Sillä he rahoittivat siirtymien lisäksi muun muassa majoitukset, ruoat, matkat, opastetut retket ja pääsymaksut. Aasiassa he selvisivät vielä edullisemmin. Yksinkertaisen yöpymispaikan sai 10–20 eurolla. Edullisin majapaikka maksoi viisi euroa yöltä.
– Meille luksus ei tarkoita viiden tähden hotellia vaan ihanaa, rauhallista paikkaa. Amerikan-reissulla olisi tehnyt mieli Etelämantereelle, mutta se olisi tehnyt budjettiin liian ison loven, Elina Nuortie kertoo.
Ohau-järven leirin rauhallisissa maisemissa Uudessa-Seelannissa vuonna 2017. Elina Nuortie
Sen sijaan Nuortiet tekivät toisen reissunsa lopulla yhden lennoistaan Alaskaan, Elina Nuortien siskontyttöä tervehtimään.
Monet matkoilla kohdatuista elämäntapareissaajista rahoittivat matkaansa esimerkiksi tarjoilijan töillä, pitämällä blogia tai tekemällä kampauksia tai tatuointeja.
– Useimmat kohtaamistamme reppureissaajista olivat tyttöjä. Jonkin verran oli pariskuntiakin.
Matkojen aikana Elina Nuortie kirjoitti blogia ilman sponsoreita. Teksteistä hän on ammentanut aineksia Tiellä-trilogiaansa.
Valokuvaajan kirjat ovat runsaasti kuvitettuja. Teksteissä Nuortie kuvailee niin kohteita kuin matkantekoa, kehuu kun on aihetta ja kirjoittaa kaunistelemattomasti, kun jokin menee pieleen. Huijausyrityksiäkin Nuortiet kohtasivat.
– Matkalle ei voi lähteä sinisilmäisenä. On mietittävä myös turvallisuutta. Jollain taksimatkalla voi mennä rahat, toisella henki. Bussit veivät usein laitakaupungille. Pimeällä tuntemattomiin kohteisiin ei ollut aina mukava tulla. Auttoi, kun meitä oli kaksi matkustajaa.
Elina Nuortie halusi kirjoihinsa matkalla olon tunnetta ja kuvaili niin hyviä kuin huonoja hetkiä. Sami Kuusivirta
Matkoillaan Nuortiet halusivat nähdä paljon luontokohteita, sillä luonto on pariskunnan yhteinen harrastus. He kävivät muun muassa kansallispuistoissa ja opastetuilla luontoretkillä.
– Esimerkiksi Borneon orankireissut olivat vaikuttavia. Valitettavasti kaikki turistit eivät noudattaneet ohjeita olla ruokkimatta orankeja. Ruokkiminen muuttaa orankien käytöstä.
Filippiineillä Nuortiet halusivat nähdä kummituseläimiä ja valitsivat paikan, jolla oli hyvä maine. Eläimet saivat kulkea vapaasti metsässä.
– Kuulimme myös huonoista paikoista. Eläimet on pyydystetty villinä ja suljettu pieniin koppeihin. Kummituseläimet saattavat stressaantuneena tehdä itsemurhan ja lyödä kallonsa halki, Elina Nuortie kuvailee.
Filippiinienkummituseläin Boholilla Filippiineillä vuonna 2018. Elina Nuortie
Elina ja Oskari Nuortie ovat kulkeneet yhtä matkaa vuodesta 1985.
– Meillä on pitkä suhde ja tunnemme toisemme hyvin. Matkalla näki heti toisen kiukuttelusta, jos oli nälkä tai väsymys. Joskus ruokaa oli vaikea löytää. Bussimatkojen pysähdyspaikoilla saattoi olla myynnissä vain sipsejä ja karkkia, Elina Nuortie kertoo.
Matkan aikana Elina Nuortie sanoo oppineensa, kuinka pieni maailma todella on.
– Reilussa viikossa pääsee maata pitkin Kiinaan. Täytyy miettiä, miten täällä oikeasti eletään. Luonto ja ihminen kärsivät ilmastonmuutoksesta niin arktisilla kuin trooppisillakin alueilla.
Nuortie sanoo matkojen vahvistaneen käsitystä koulutuksen merkityksestä. Lukutaito auttaa esimerkiksi siinä, että asioihin oppii suhtautumaan kriittisesti.
– Siksi olen huolissani lukenut juttuja esimerkiksi lukutaidon rapistumisesta Suomessakin.
Elina Nuortien mielestä vastuulliseen matkailuun kuuluu muun muassa luonnon ja paikallisten kulttuurien kunnioittaminen. Sami Kuusivirta
Pitkien matkojensa jälkeen Nuortiet ovat matkustaneet kerran Ruotsin länsirannikolle, kahdesti Norjaan ja kerran Mauritiukselle.
Korona-aikana reissaaminen on jäänyt vähälle. Elina Nuortie haaveileekin esimerkiksi Euroopan-kierroksesta.
Mongolian Tereljillä isäntäpari ja autonkuljettaja laittoivat jurtan talvikuntoon vuonna 2015. Elina Nuortie
Merileijonia Argentiinan Ushuiassa vuonna 2016. Elina Nuortie
Karlu karlu eli Devils Marbles Australiassa vuonna 2017. Elina Nuortie