Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tankillinen maksaa melkein 200 euroa, ja ajan sillä alle viikon" – Kallis polttoaine pakottaa kotitalouksia vaikeisiin ratkaisuihin

Jatkuvasti kallistuva polttoaine huolettaa etenkin perheitä, joissa arjen pyörittäminen vaatii kaksi autoa.

Dieselin kohonnut hinta näkyy rajusti raahelaisen Raisa Tasannon, 43, viisihenkisen perheen arjessa.

– Vuosi sitten 90 eurolla sai tankin täyteen. Nyt tankillinen maksaa melkein 200 euroa, ja ajan sillä alle viikon.

Tasannon mukaan perheessä on pakko olla kaksi autoa. Sekä Tasanto että hänen miehensä tarvitsevat autoa työmatkoihin. Kaupat ovat 17 kilometrin päässä, ja kouluikäisten lasten pitää päästä myös harrastuksiin.

– Iltaisin, viikonloppuisin tai koulujen loma-aikoina julkiset eivät täällä kulje.

Hinnannousu on pakottanut Tasannon pohtimaan täyssähköauton hankintaa, mutta uusien sähköautojen hinnat ja sähköautojen arvon säilymiseen liittyvät epävarmuustekijät arveluttavat.

Perheen tarpeisiin sopivat sähköautot maksaisivat 40 000 eurosta ylöspäin. Sähköautoissa arveluttaa hinnan ja saatavuuden lisäksi myös akkujen kantavuus ja latauspisteiden vähyys haja-asutusalueilla.

Ei siis ihme, että sijoittaminen uuteen autoon mietityttää.

– Epävarmuus on ahdistavaa, kun ei tiedä, mitä tapahtuu dieselverolle ja dieselin hinnalle. Uuden sähköauton hinnalla saisi täältä jopa talon.

Jesper Almin, 41, nelihenkisessä taloudessa Kaarinassa on kaksi verrattain vähäkulutuksista autoa: viime vuonna hankittu bensa-auto litran moottorilla ja vanhempi hybridiauto.

Epävarmuus on ahdistavaa, kun ei tiedä, mitä tapahtuu dieselverolle ja dieselin hinnalle.

Raisa Tasanto

Polttoaineen hinnannousu tuntuu kuitenkin lompakossa.

– Kun aiemmin tankillisen bensaa sai 80–90 eurolla, se on nyt 110–120 euroa. Meillä kuluu polttoaineeseen 100–150 euroa kuukaudessa aiempaa enemmän.

Hinnannousu on pakottanut Almin pohdiskelemaan autonvaihtoa.

– Molemmista autoista on lainaa, ja uudempi bensa-auto saa ainakin vielä armonaikaa. Hybridin voisin vaihtaa sähköautoon, jolloin polttoainekuluissa säästyvän rahan voisi laittaa lainanlyhennyksiin.

Kokonaan autotonta elämää on Almin perheessä hankala toteuttaa. Alm tarvitsee autoa työssään, lapset pitää hakea päiväkodista eivätkä bussiyhteydetkään ole asuinpaikassa kovin joustavat.

– Sekin vaihtoehto kyllä tulee varmasti esiin, jos väläytelty yli kolmen euron bensan litrahinta toteutuu, Alm tuumii.

Miia Punkkisen, 38, kahden hengen taloudessa Hollolassa hinnannousu on jo johtanut toimenpiteisiin. Perhe päätti laittaa toisen auton seisontaan ja hankki sähköpyörän.

– Tämä päätös tuli polttoaineen hinnannousun takia. Aiemmin emme edes miettineet sähköpyörää. Mies kulkee sillä nyt kahdeksan kilometrin työmatkan, Punkkinen kertoo.

Punkkisen mukaan perhe on säästänyt parissa kuukaudessa auton vakuutusmaksuissa ja polttoainekuluissa jo useita satoja euroja.

– Ei tämä ollut pakollinen ratkaisu vaan ennemmin periaatteellinen asia. Tuskin olisimme tätä päätöstä silti tehneet loppusyksystä tai keskellä talvea.

Nyt perheessä aiotaan katsoa, mitä tuleman pitää. Jos kaikki sujuu hyvin, mies polkee töihin myös ensi talvena.

Mika Wallius, 52, Juankoskelta on toteuttanut nelihenkisen perheen kahdessa autossa ympäristöteon, joka säästää jonkin verran myös polttoainekuluja.

Jo muutama vuosi sitten autoharrastaja vaihtoi 6,5 litran dieselkoneella kulkevan ajoneuvon 5,3 litran etanolikäyttöiseen amerikkalaiseen tila-autoon.

Viime vuonna hän hankki päivittäiseen käyttöön vanhan bensalla kulkevan Volvon. Kaveri vinkkasi, että autoonhan voisi tehdä etanolimuunnoksen.

– Kiinnostuin ja teetin sen. Nyt ajan molemmilla autoilla noin 60 senttiä nykyistä bensan hintaa halvemmilla litrahinnoilla.

Etanoliauto käyttää E85-polttoaineseosta, josta 80 prosenttia tuotetaan talousjätteistä.

– Pikkuisen enemmän se vie bensaa kuin sama auto perinteistä bensiiniä. Kovilla pakkasilla auton käynnistys vaatii, että pitää olla hieman ysivitosta seassa, Wallius kertoo bensan ja etanolin eroista.

Wallius on ratkaisuunsa tyytyväinen. Sen hän on tosin huomannut, että etanolin hinta on kivunnut ylöspäin samaa tahtia bensan ja dieselin kanssa.

– Silloin kun teetin muunnoksen, etanolin hinta oli himpun alle euron. Viime marraskuussa se oli 1,3 euroa ja nyt 1,6 euroa.