Mehiläispesästä saa muun muassa kittivahaa haavojen hoitoon ja emomaitoa kosmetiikkaan.
Teelusikallinen hunajaa suuhun yskänkohtauksen yllättäessä tai mehiläisvahavoidetta rohtuneille huulille. Mutta oletko kuullut pergasta tai propoliksesta?
Mehiläiset tuottavat monenlaisia aineita, joilla ihmiset ovat edistäneet terveyttään ja hyvinvointiaan jo kauan. Suomen Mehiläishoitajain Liiton tutkimusasiantuntija Anneli Salosen mukaan kaikkia vaikutusmekanismeja ei vielä edes tiedetä. Hän on väitellyt tohtoriksi erilaisten lajihunajien ominaisuuksista.
1 Hunaja on kukkien mettä, jota mehiläiset entsyymien avulla säilövät itselleen ravinnoksi. Yksi mehiläispesä voi kesän aikana tuottaa jopa sata kiloa hunajaa.
Lääketieteessä hunajaa käytetään etenkin haavojen hoitoon, Salonen kertoo. Sairaaloissa käytetään hunajaa sisältäviä steriilejä haavasiteitä.
Myös yskän lievittäjänä hunaja on todettu monia yskänlääkkeitä tehokkaammaksi. Botulismin riskin takia hunajaa ei kuitenkaan saa antaa alle vuoden ikäisille lapsille.
2 Mehiläisvahaa saadaan vahakennoista, joita mehiläiset rakentavat hunajan säilytykseen. Sitä käytetään paljon elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa, kuten erilaisten voiteiden valmistuksessa.
Mehiläisvahaa voi käyttää hoitotarkoituksiin myös kotona. Anneli Salonen suosittelee kuitenkin varmistumaan vahan alkuperästä, etenkin jos sitä ihonhoidon lisäksi haluaa käyttää myös sisäisesti.
– Kun vahan hankkii suoraan mehiläishoitajalta, tietää, että se on aitoa mehiläisvahaa eikä siinä ole mitään myrkkyjä, joita jostain ulkomailta netin kautta tilatussa vahassa voi olla, hän muistuttaa.
3 Propolis eli kittivaha on antimikrobista ainetta, jolla mehiläiset tiivistävät ja suojaavat pesän rakenteita. Mehiläiset valmistavat sitä hartsin ja pihkan sukuisista aineista, joilla kasvit suojaavat ja parantavat itseään.
– Esimerkiksi pesän lentoaukon eteen mehiläiset tekevät propoliksesta ”kynnysmaton”, jonka yli ne kulkevat pesään tullessaan. Se tuhoaa taudinaiheuttajia mehiläisten jaloista, Salonen kuvailee.
Voimakkaan antibioottista propolista käytetään muun muassa haavojen hoitoon, flunssalääkkeenä sekä vastustuskyvyn vahvistamiseen. Yhdestä mehiläispesästä voidaan kerätä joitakin kymmeniä grammoja propolista vuodessa.
4 Siitepöly on tärkeä osa sekä mehiläistoukkien että aikuisten mehiläisten ravintoa. Hunaja on lähes pelkkää hiilihydraattia, mutta siitepölystä yli 20 prosenttia on proteiinia.
– Monet urheilijat käyttävät mehiläisten keräämiä siitepölyrakeita suorituskyvyn parantamiseen. Siitepölyn sisältämät kasvihormonit voivat auttaa hormonaalisen epätasapainon hoidossa kuten vaihdevuosioireissa. Sitä voidaan käyttää myös siitepölyallergian siedätyshoitoon, Anneli Salonen kertoo.
Siitepölyallergisten kannattaa kuitenkin suhtautua käyttöön varovaisesti ja varautua mahdollisiin oireisiin.
5 Perga eli mehiläisleipä on siitepölyä, johon mehiläiset ovat varastointia varten sekoittaneet erilaisia maitohappobakteereja. Ne saavat aikaan maitohappokäymisen, jonka ansiosta perga säilyy paremmin kuin pelkkä siitepöly.
– Eri kasvien siitepölyissä on erilaisia määriä eri aminohappoja, mutta mehiläiset osaavat pergaa valmistaessaan sekoittaa niitä oikealla tavalla keskenään. Siksi pergasta ei koskaan puutu mitään aminohappoa, Salonen toteaa.
Maitohappokäymisen ansiosta myös ihmisen elimistö pystyy hyödyntämään pergan ravintoaineita paremmin kuin pelkän siitepölyn. Tuotantomäärät ovat kuitenkin selvästi pienempiä: siitepölyrakeita pystytään yhdestä mehiläispesästä keräämään useita kiloja kesässä mutta pergaa vain noin kilon verran.
6 Emomaito (royal jelly, gelée royale) on ruokanestettä, jota mehiläiset valmistavat emotoukalle eli mehiläispesän tulevalle kuningattarelle.
Työmehiläiset ja emot syntyvät samanlaisina toukkina, mutta juuri ruokinta erittäin ravinteikkaalla emomaidolla kasvattaa emosta muita mehiläisiä suuremman ja lisääntymiskykyisen.
Aineenvaihduntaa ja solujen uusiutumista stimuloiva emomaito on arvostettu raaka-aine kosmetiikassa. Lääketieteessä sitä on tutkittu esimerkiksi hermosolujen uusiutumisen tukena ja toisaalta syöpäsolujen tuhoajana.
– Sanotaan, että emomaito korjaa sen, mikä on oikein, ja estää sen, mikä on väärin, Salonen tiivistää.
Emomaitoa ei saada tavallisista mehiläispesistä, koska niissä ei yleensä ole kasvamassa uusia emotoukkia. Sitä kerätään erikoispesistä, jotka on suunniteltu erityisesti emomaidon keräämiseen. Niistä saadaan emomaitoa muutamia satoja grammoja kesässä.
7 Mehiläismyrkky on mehiläispesän tuotteista vahvin lääke.
– Jo historiallisesti on tiedetty mehiläisenpistojen lievittävän reumatismin oireita. On jopa esitetty, että mehiläisiä olisi alettu tarhata ensisijaisesti siksi eikä niinkään hunajan takia, Anneli Salonen kertoo.
Solukokeissa mehiläismyrkyn on todettu muun muassa tappavan syöpäsoluja. Sen lääkekäyttö on kuitenkin vielä hyvin rajallista, eikä sitä Suomessa tiettävästi kerätä lainkaan.
Mehiläisenpistojen vaikutusta omaan kehoon ei koskaan saa kokeilla omin avuin, Salonen painottaa. Osa ihmisistä on mehiläismyrkylle äärimmäisen allergisia, ja jopa yksi ainoa pisto voi aiheuttaa anafylaktisen shokin, joka pahimmillaan johtaa kuolemaan.
Myrkylle voi myös allergisoitua missä vaiheessa elämää tahansa, joten edes aiempi kokemus lievistä oireista ei takaa, että se olisi jatkossakin turvallista.