Keittiön energiasyöpöt liittyvät usein ruuanvalmistukseen. Kun miettii keinoja säästää energiaa, mikroruuat ovat ihan hyvä vaihtoehto. Turun Energian mukaan mikrolla lämmittäminen säästää sähköä uuniin verrattuna jopa 90 prosenttia.
– Jos tykkää laatikkoruuista, nyt voi olla hyvä hetki ostaa valmislaatikoitakin, kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti Marttaliitosta vinkkaa.
– Mutta jos tekee mielellään laatikoita uunissa ja syöjiäkin on paljon, niitä voi toki tehdä. Kannattaa olla suunnitelmallinen ja tehdä useampi ruoka kerralla.
Lieden energiansäästön suhteen pätevät Soljanlahden mukaan vanhat kikat: keitä vähässä nesteessä ja käytä kantta.
Jos kodissa on puuhella tai leivinuuni, sitä kannattaa nyt käyttää.
– Jos ei ole niitä paljon käyttänyt, nyt on hyvä mahdollisuus oppia uusi taito ja tehdä hyvää ruokaa.
Mikrossa voi valmistaa alusta asti pieniä, nopeita ruokia. Soljanlahti kannustaa miettimään, mikä omassa taloudessa on järkevintä ruoanlaittoa. Jos keittiön liesi on vanhanaikainen, mikro on liettä nopeampi ja tehokkaampi kananmunan kypsentämiseen.
– Mutta munaa ei laiteta mikroon kuorineen! Se pitää rikkoa. Itse sipaisen kahvikuppiin ruokaöljyä ja rikon kananmunan kuppiin. Keltuaiseen pitää tehdä reikä, koska kananmunan kalvot täytyy rikkoa. Muuten muna räjähtää mikrossa.

Yhtä lailla mikrossa voi valmistaa vaikka perunaa. Siihen Soljanlahti neuvoo pistämään reikiä höyryn ulostuloa varten. Jos ruoka on sellaista, että siihen sopii pilkottu peruna, niin se kannattaa pilkkoa, jolloin se kypsyy nopeammin.
Pienet kasvismäärät on hyvä mikrottaa.
– Nopea kypsennys on ravitsemuksellisestikin hyvä asia. Pakastekasvikset, kuten herneet, valmistuvat näppärästi pienessä vesimäärässä mikrossa.
Jo perinteinen mikrossa valmistettava annos on puuro. Se kannattaa tehdä ilman kupua, sillä monesti kuvun kanssa puuro kuohuu yli.
Jälkiruuankin, esimerkiksi pienen mutakakun tai muffinssin, voi tehdä mikrossa.
Soljanlahti muistuttaa, että mikroa pitää vahtia siinä missä liettäkin. Vaikkapa suklaata sulattaessa tai puuroa keittäessä voi välillä sammuttaa mikron, sekoitella ja katsoa, minkä verran lämmitystä vielä tarvittaisiin.
Ritva Kyllin Suomen ruokahistoria -kirjassa viitataan 1980-luvun mikroaaltokeittokirjoihin, jotka ohjeistivat joulukinkunkin valmistukseen mikrossa.
Valmistaisiko Maija Soljanlahti kinkkua mikrossa?
– En. 1980-luku oli monella tapaa hauskaa aikaa näin taaksepäin katsottaessa.

Kananmuna mikrossa
1 kananmuna
hiukan ruokaöljyä
haluamiasi mausteita
(pekonia)
(pakasteherneitä)
1 Sipaise ruokaöljyä kahvikuppiin tai muuhun pieneen mikronkestävään astiaan, jossa aiot kananmunan valmistaa.
2 Riko kananmuna voideltuun kuppiin. Puhkaise keltuainen rikki, jotta kalvo ei poksahda ja sotke mikroa. Lisää mausteet ja sekoita. Keitä kananmunaa kuvun alla mikrossa noin puoli minuuttia tai oman mikrosi tehon mukaan.
3 Voit nauttia kananmunan vaikka pekonin ja pakasteherneiden kanssa. Laita pekoniviipaleet lautaselle kahden talouspaperiarkin väliin. Kypsennä kuvun alla täydellä teholla noin 2–3 minuuttia. Tarkista kypsyyttä välillä. Pakasteherneet voit sulattaa mikronkestävässä kupissa.
Mikrouuniperunat
2–4:lle
4 jauhoista perunaa
Tonnikalatäyte
1 prk tonnikalaa vedessä
200 g tillituorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
ripaus sitruunapippuria
Feta-tomaattitäyte
8–10 kirsikkatomaattia
150 g fetajuustoa
1 prk (150–180 g) ranskankermaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 Tee ensin haluamasi täyte. Tonnikalatäytteeseen valuta tonnikala. Lisää siihen tuorejuusto, hienonnettu valkosipulinkynsi ja sitruunapippuri. Sekoita tasaiseksi. Feta-tomaattitäytteeseen pilko tomaatit ja paloittele fetajuusto. Sekoita ranskankerman ja mausteiden kanssa.
2 Pese ja kuivaa perunat ja pistele niihin reikiä vaikka haarukalla. Martat neuvovat kietaisemaan perunoiden ympärille talouspaperia ja panemaan ne mikronkestävään astiaan. Peitä perunat mikrokuvulla.
3 Kypsennä täydellä teholla 12–15 minuuttia, mikron tehon mukaan. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä välillä. Jos kypsennät yhden perunan kerrallaan, kypsennysaika on lyhyempi: täydellä teholla yksi peruna 4–6 minuuttia ja kaksi perunaa 8–10 minuuttia.
4 Tarjoa mikrouuniperunat täytteen kanssa. Täytettä tulee näillä ohjeilla reilusti, joten voit käyttää loput myöhemmin leivän päällä tai vaikka muun ruuan lisukkeena.
Kaverusten mikrokakut
kahdelle
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
0,25 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä, maitoa tai kauramaitoa
2 rkl rypsiöljyä
(marjoja, jäätelöä tai vaniljakastiketta)
(pinnalle tomusokeria)
1 Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää maito tai vesi sekä öljy ja sekoita.
2 Jaa taikina kahteen mikronkestävään mukiin. Kuumenna mukeja yhtä aikaa mikrossa (max. 800W) noin kaksi minuuttia. Tarkkaile kakkuja kypsennyksen aikana, sillä mikrojen tehot vaihtelevat. Voit tarjoilla kakut esimerkiksi marjojen, jäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Kakkujen pinnalle voit ripotella halutessasi hiukan tomusokeria.