Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urputa reippaasti paikan päällä, varo kuplivaa majoneesia – ammattilaisten 9 vinkkiä neitsytmatkalaisille

Mitä elämän ensimmäisellä turistimatkalla kannattaa tietää, jotta jännitys ei vie nautintoa? Matkailun asiantuntijat kertovat.

Jännitti, kenties pelottikin. Jokainen ulkomaille lomareissulle matkustanut muistaa tunteen.

Ensimmäinen epäröinnin aihe liittyy jo lentokentällä operointiin. Miten siellä pitää toimia, että välttyy tuskanhien tulvimiselta?

Entä kuinka pärjää turistikohteessa, jos suusta tulee vain rallienglantia?

1 Rauhoitu lähtöselvityksen stressinpoistoväreissä.

Finavian matkustajapalveluyksikön päällikkö Hanna Hämäläinen kertoo, että tänä vuonna avattu Helsinki–Vantaan lentoaseman uusi terminaali on selkeyttänyt kentällä liikkumista huomattavasti.

– Terminaaleja on enää yksi, ja kentälle saapumisesta menee enää muutama minuutti, kun matkustaja on jo päässyt porttialueelle.

Terminaaliin pääsee kuivin jaloin uusista parkkihalleista. Jos kentälle tulee bussilla tai junalla, pääovi on näiden päätepisteiden lähellä.

Kentälle tuloaika selviää matkanjärjestäjän ohjeista, mutta yleinen ohje, on että kentällä on hyvä olla pari tuntia ennen lennon lähtöä.

Kun matkustaja tulee terminaaliin, ensimmäisenä edessä on lähtöselvitys.

Suurissa diginäytöissä näkyvät lähtevien lentojen tiedot ja kyseisen lennon lähtöselvitystiskien numerot.

– Lähtöselvitystiskin asiakaspalvelijalle näytetään matkavarausdokumentti ja passi. Henkilökorttikin voi riittää kohdemaasta riippuen. Tiskille jätetään myös ruumaan menevät matkatavarat. Asiakaspalvelija antaa asiakkaalle lentolipun, Hämäläinen sanoo.

Jos reissuun lähtee vain käsimatkatavaroilla, käytössä on myös itsepalveluautomaatteja. Lähtöselvitys onnistuu siinä tapauksessa monella lentoyhtiöllä myös etukäteen netin kautta.

Uusi lähtöselvitysalue on maalattu rauhoittavalla sinisellä sävyllä, joka tutkitusti lieventää stressiä.

2 Avaa vyösi mutta älä vesipulloasi.

Lähtöselvityksen jälkeen matkustaja etenee kohti turvatarkastusta, joka on nykyään aivan näköetäisyydellä.

Turvatarkastus toimii marketeista tutulla pikakassaperiaatteella, eli useita linjoja on auki yhtä aikaa. Linjaston laatikoihin nostetaan päällysvaatteet ja laukut.

– Vyö on myös hyvä laittaa laatikkoon, jos siinä on metallia. Laukuista ei enää tarvitse purkaa nestepakkauksia ja elektroniikkaa. Vesipullotkin voi nykyään viedä porttialueelle.

Nesteiden tarkemmat pakkaussäännöt kannattaa katsoa Finavian nettisivuilta.

3 Ole ajoissa, niin voit tuhlata matkarahasi jo kentällä.

Kun matkustaja pääsee turvatarkastuksen läpi porttialueelle, katse pitää taas nostaa diginäyttöihin ja tarkastaa lennon lähtöportin numero. Portin numero näkyy yleensä myös lentolipussa.

Jos lentolippu kuitenkin katoaa, lähtöportilta saa apua ja matkaan pääsee passilla tai henkilökortillakin.

– Kentällä on paljon Finavian ja lentoyhtiöiden asiakaspalvelijoita, joilta saa aina apua ongelmatilanteissa.

Vaikka porttialueella on paljon ravintoloita ja kauppoja, ensimmäisenä kannattaa etsiä oma lähtöportti opasteita seuraamalla.

Sen jälkeen voi viettää aika kaupoissa ja ravintoloissa. Koneeseen nousun aikataulua voi seurata diginäytöistä.

– Kun koneeseen nousu alkaa, portilla on lentoyhtiön edustaja, joka tarkastaa vielä lipun ja passin tai henkilökortin.

Ensikertalaisia saattaa jännittää lentokoneeseen nousu ja lentäminen, mutta Hanna Hämäläisen tietoon ei ole tullut tapauksia, että lennolta olisi sen takia jääty viime tipassa pois.

– Eivät ne tapaukset ainakaan yleisiä ole. Jos lentäminen jännittää, lentoyhtiöiden edustajilla on valmius auttaa.

4 Päätä, otatko kahvia vai teetä.

Koneessa ei tarvitse kuin kunnioittaa annettuja ohjeistuksia, joita tulee kuulutuksina ja merkkivaloilla.

Käytännössä tärkeintä on istua turvavyö kytkettynä nousun ja laskun aikana ja osata vastata, haluaisiko kahvia vai teetä. Koneessa on vessat, joihin jono yleensä kasvaa hetkeä ennen laskeutumista, joten aivan viime tippaan vessakäyntiä ei kannata jättää.

5 Piccolo poistuu huoneesta kolikoilla.

Moni ensikertalainen valitsee kätevän pakettimatkan, johon kuuluvat myös kuljetukset lentokentältä hotelliin. Tätä suosittelee myös TUIn myynnissä ja asiakaspalvelussa työskentelevä Elina Kristo, joka on toiminut myös matkaoppaana.

– Pakettimatka suomalaisilla opaspalveluilla on helpoin valinta ensikertalaisille. Etenkin Euroopan maissa tavat ja kulttuurikin ovat tuttuja.

Kohdekentällä matkatavarat alkavat pyöriä hihnalla, jonka löytää diginäyttöjä seuraamalla. Matkanjärjestäjien oppaat ovat vastassa matkustajia lentokentän aula-alueella ja ohjaavat oikeaan bussikuljetukseen.

Bussinkuljettaja kuuluttaa hotellin, jonne ollaan tulossa.

– Hotellin vastaanottoon annetaan passi ja näytetään varausdokumentti joko paperisena tai kuvakaappauksena. Mutta pelkällä passillakin omat varaustiedot kyllä hotellilta löytyvät. Vastaanotossa ei tarvitse osata välttämättä sanoa edes mitään, Kristo kertoo.

Monessa hotellissa matkatavaroiden kantamisessa auttaa innokas piccolo, jolle on hyvä antaa pieni vaivanpalkkio.

– Muutenkin tippauskulttuurista kannattaa ottaa selvää. Esimerkiksi suosituissa Euroopan lomakohteissa Kanariansaarilla sekä Kreikan saarilla ravintoloissa on käytäntö tipata pikkusummalla.

6 Ole tarkkana majoneesin ja vakuutuksen kanssa.

Ravintolat kannattaa valita ajatuksella turistikohteissa.

– Kaikista kadunlaitojen kojuista ei välttämättä kannata ostaa. Etenkin herkkävatsaisten kannattaa katsoa, etteivät esimerkiksi majoneesit ole auringonpaisteessa pöydillä, Kristo sanoo.

Vaikka pöpö ei yleensä pääse jylläämään, esimerkiksi luova liikennekulttuuri voi olla säntilliseen meininkiin tottuneelle yllätys. Matkavakuutuksen sisällöstä kannattaa varmistaa esimerkiksi se, kattaako vakuutus sairaalassa yöpymisen.

Matkanjärjestäjän oppailta saa apua ongelmatilanteissa. Suurimmilla matkanjärjestäjillä yhteyden oppaisiin saa ympäri vuorokauden esimerkiksi kännykkäsovelluksella.

7 Valjasta rallienglanti ylpeydellä käyttöön.

Kielitaito huolettaa monia ensikertalaisia. Elina Kristo kertoo, että perustason englannilla pärjää kohteessa kuin kohteessa.

– Ja jos itseltä ei tule sanaakaan englantia, paikalliset kyllä pelastavat. Turistikohteissa kuuluu niin paljon suomen kieltä kaupoissa ja ravintoloissa.

Varsinaisia huijaustapauksia turistikohteissa on Kriston mukaan enää harvoin. Hintojen kanssa tosin saa olla tarkkana.

– Paikallisille myydään varmasti monessa paikassa halvemmalla kuin turisteille.

Käteistä rahaa Kristo ei itse enää matkoille mukanaan kanna. Hän nostaa tarvittaessa kortilla rahaa paikan päältä. Käteistä voi tarvita vielä vaikkapa turistikaupoissa ja laivamatkoja maksaessa.

– Jos paikallinen valuutta ei ole euro, vaihtokurssi kannattaa tarkastaa. Käteistä kannattaa nostaa pankkien automaateista.

Kortilla maksaminen on tosin yleistynyt etenkin hotelleissa ja ketjuliikkeissä.

Arvoesineet kannattaa laittaa aina hotellihuoneen tallelokeroon.

8 Ota varovasti auringon, juopumisjuomien ja taksien kanssa.

Suurimmat mokat ensikertalaisilla tapahtuvat aurinkoa ottaessa. Paahteessa lötkötellään liian pitkiä aikoja ilman kunnon suojia.

– Vaikka asteita olisi vain 20, uv-säteily on niin erilainen kuin Suomessa, että suosittelen aina suojakerrointa 50. Viikko on lyhyt aika, ja moni haluaa heti alkaa ottaa rusketusta kunnolla. Lopputulos on liian monella se, että palaa jo ensimmäisenä päivänä niin, että loppuloma on tuskaa ja kiristystä.

Alkoholin kanssa on samankaltaiset ylinautinnan riskit, sillä baarien happy hour -tunnit tarjoavat vaikkapa kolme drinkkiä yhden hinnalla.

– Hauskaa saa ja pitääkin tietysti olla, kunhan ei omalla käytöksellään häiritse muita. Ja se kannattaa baareissa muistaa, että ei jätä lasiaan vahtimatta.

Turistikohteiden taksipalveluissa on eroja. Joissakin paikoissa kuskit yrittävät veloittaa aina kiinteän hinnan, oli matka mikä tahansa.

– Taksi-kyltti pitää olla katolla, ja matkustajan täytyy varmistaa se, että kuski laittaa mittarin päälle.

9 Urputa reippaasti paikan päällä, älä jälkikäteen.

Elina Kristo sanoo, että ensikertalaistenkaan kanssa ei ole tullut vastaan järisyttäviä ongelmatilanteita. Kysymykset koskevat yleensä retkien aikatauluja ja hotellipalveluita.

Hän on kuitenkin huomannut, että suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia arempia kertomaan, jos vaikkapa hotellilla on jokin ongelma.

– Jos vaikka huone on erilainen kuin varauksessa, siitä sanotaan vasta viimeisenä päivänä tai jälkikäteen, koska ei haluta aiheuttaa ristiriitatilanteita. Kun on jotakin halunnut ja siitä maksanut, ei pidä tyytyä mihinkään muuhun.