Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukukalleutensa on jäädyttänyt niin hiihtäjä kuin prinssi – "Pahimmillaan voi seurata elimen amputointi"

Suomalaishiihtäjä Remi Lindholm nousi vuosi sitten otsikoihin palellutettuaan MM-kisoissa peniksensä. Nyt mediahuomion kohteeksi on päässyt prinssi Harryn kylmää kyytiä kokeneet sukukalleudet. Prinssi kertoo pohjoisnavalla tapahtuneesta jäätymisestä tuoreessa kirjassaan.

Peniksen paleltuminen ei onneksi ole kovin yleistä, kertoo työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

– Normaaliolosuhteissa elin on yleensä hyvin suojattu vaatteilla. Genitaalialueilla on myös hyvä verenkierto verrattuna esimerkiksi nenään, varpaisiin ja sormiin, jotka ovat herkempiä paleltumaan.

Vännin kohdalle ei peniksensä palelluttaneita potilaita ole osunut. Tämä johtuu varmasti siitä, että suomalaiset ovat oppineet suojautumaan kylmältä.

Jos paleltumisesta seuraa paljon arpeutumia ja kudosvaurioita, ne voivat aiheuttaa myös toiminnallisia ongelmia.

Toni Vänni

– Hyvä kerrospukeutuminen ja alusvaatteet, jotka poistavat kosteutta, suojaavat hyvin kylmältä. Hiihtäessä kannattaa muistaa, että tuuli tehostaa kylmän vaikutusta. Ongelmia voi tulla jos hikoilee eivätkä paikat pääse kuivumaan.

Millaisista oireista sitten tietää, että pakkanen on päässyt puraisemaan penistä?

– Lieviä oireita ovat pistelevä kipu, puutuminen ja tunnottomuus. Ensimmäiseksi iholle voi tulla vaalea läikkä, joka kertoo, että veri ei kierrä alueella. Elin voi myös muuttua kalpeaksi, sinertäväksi tai marmoroituneen näköiseksi.

Sinertäminen on jo vakavampi oire ja veriset rakkulat vielä astetta pahempi.

– Oireita voidaan arvioida vasta päivän kahden päästä paleltumisesta. Pahimmillaan paleltumisesta voi seurata elimen amputointi.

Ensihoitona kaikissa paleltumisvammoissa on lämmin vesi. Elin siis upotetaan lämpimään veteen. Näin pyritään pitämään kudosvauriot kurissa.

– Vakavammat paleltumisvammat on hyvä hoitaa sairaalassa. Tämä pätee, jos esimerkiksi iholle tulee rakkuloita, Vänni muistuttaa.

Mitä paleltumisesta sitten voi seurata? Säilyvätkö värkit toimintakykyisenä rankasta kokemuksesta huolimatta?

– Jos paleltumisesta seuraa paljon arpeutumia ja kudosvaurioita, ne voivat aiheuttaa myös toiminnallisia ongelmia. Lapsettomuutta siitä ei pitäisi seurata. Todennäköisin seuraus on, että paikat ovat varmaan hetken hellänä, Vänni tiivistää.