– Joukkue on kuin toinen perhe, kaunis laji, paljon kavereita, luettelevat TTK:n Ice Infinity -joukkueeseen kuuluvat Riina Virolainen ja Emilia Schramko muodostelmaluisteluharrastuksen parhaita puolia.
– Tässä myös oppii keskittymään oleelliseen ja suunnittelemaan kalenterinsa sekä tietämään, ettei koskaan kannata luovuttaa.
Riina luistelee Inffit-lempinimellä kutsuttavassa Ice Infinityssä toista kautta. Muodostelmaluistelua hän on harrastanut kaikkiaan seitsemän vuotta ja ollut TTK:n toiminnassa kolme vuotta jo sitä ennen. Emilialla on vasta ensimmäinen Inffi-kausi. TTK:ssa on takana nyt vajaat kolme kautta.
Vaskivuoren lukiota käyvä Riina asuu lähellä Inffien kotipesää, Tikkurilan jäähallia. Tölö Gymnasiumissa opiskeleva Emilia on lauttasaarelainen, joten julkisilla tehdyt harrastusmatkat lohkaisevat aimo osan vapaa-ajasta. Aina Inffit ei tosin harjoittele Tikkurilassa. Kallista jääaikaa on menestyksen eteen ostettava viikoittain ulkopaikkakunnilta.
– Kädet ristissä toivomme, että Vantaa saisi rakennettua uuden jäähallin ja kaupunkina mahdollistaisi meille vertailukelpoiset olosuhteet kilpailijoihin nähden, sanovat Inffejä valmentavat Katariina Luotonen ja Sara Vedenoja
Kauden tähänastiset kisat ovat sujuneet nousujohteisesti.
– Ja on ollut tosi kiva treenata, kun jäällä tuntee, että on yksi yhteinen tavoite ja kaikki puskevat sen eteen, Riina sanoo.
Lajin ympärillä viime aikoina kohua nostattaneita ”tsemppirinkejä” ei Inffeissä tunneta.
– Meillä kukaan ei koskaan syytä ketään mitään. Kaikille sattuu virheitä, se on osa lajia. Yhdessä mennään tilanteesta eteenpäin, Riina ja Emilia vakuuttavat.
SM-kisoissa Inffeillä ei ole sijoitustavoitetta.
– Tavoitteena on nauttia viikonlopusta ja olla itse tyytyväinen suorituksiin. Tiedämme osaavamme ohjelmat. Nyt pitää vain saada osaaminen rutiiniksi, Riina ja Emilia kiteyttävät.
Katariina Luotonen on koko seuran muodostelmaluistelun valmennusvastaava. Sekä hänelle että Sara Vedenojalle valmennus on päätyö. Inffeissä Luotonen ja Vedenoja ovat molemmat päävalmentajia, kuten myös TTK:n tulokkaissa, minoreissa ja SM-noviiseissa.
– Uskomme tiimityön voimaan ja siihen, että yhteisvastuuvalmentajuus on joukkueen kannalta paras vaihtoehto, Luotonen sanoo.
– Olemme tehneet yhdessä töitä jo yli viisi vuotta, kertoo Vedenoja. Yhteistä menneisyyttä kaksikolla on jo sitä ennen luistelijoina Helsingin Luistelijoiden menestyksekkäästä seniorijoukkueesta Marigold IceUnitystä.
TTK:ssa panostetaan myös psyykkiseen valmennukseen.
– Urheilu on hyvä paikka harjoitella epäonnistumista ja onnistumista. Joukkue tekee siitä paljon helpompaa, koska kaikki tunteet koetaan yhdessä, Luotonen sanoo.
– Painotamme jokaiselle joukkueelle, että mitä ikinä kisajäällä tapahtuu, koko joukkue onnistuu tai epäonnistuu, täsmentää Vedenoja.
Joukkuehengen nostaminen huippuunsa kauden tärkeimpään viikonloppuun on Luotosen mielestä viimeisten valmistautumispäivien oleellisin asia.
– Meidän tehtävämme on puskea tyttöjä niin pitkälle kuin he ikinä kykenevät. Mutta kaikkein tärkeintä on, että tytöt tästä seurasta aikanaan lähtiessään kokevat saaneensa luistelusta ja meiltä valmentajilta eväitä myöhempään elämään, Luotonen painottaa.