Kiekko-Vantaan hyväksi yli 20 vuotta työtä tehnyt Kalevi Helppolainen: "Suomi-sarjaan putoaminen olisi tarun loppu”

– Vantaan jäätilanne on surkea, harmittelee Kalevi Helppolainen, jonka mielestä Vantaan kaupunki e ole pitkään aikaan ollut oikeininnostunut urheilusta. Matti Hannula

Matti Hannula

Jääkiekon Mestis-seura Kiekko-Vantaan merkittävänä taustatekijänä yli 20 vuotta toiminut Kalevi Helppolainen, 76, palkittiin tämän kuun alussa Vantaan liikuntagaalassa elämäntyöpalkinnolla.

– Olen aina ollut urheilumies, mutta jääkiekon pariin minut toi Vantaan kaupunginjohtajana vuosina 1997–2003 toiminut Erkki Rantala, kertoo hämevaaralainen Helppolainen, joka kaudella 1999–2000 lupautui auttamaan tuolloin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannutta Kiekko-Vantaata.

– Kun katselin intoa täynnä olevia junioripelaajia, päätin, ettei heitä voi oman onnensa nojaan jättää.

Talousneuvos Helppolaisen harmiksi hänelle tehtiin siinä vaiheessa ”ohari”. Suomen rikkaimpiin miehiin kuuluvan Poju Zabludowiczin oli liigaseura Tapparan kautta tarkoitus kantaa kortensa vantaalaiskekoon.

– Vaikka oli mustaa valkoisella ja nimetkin alla, kolmikantasopimus jäi toteutumatta, Helppolainen kertoo. Hän joutui haalimaan tarvittavan summan kokoon yksin.

Seuraavaksi kaudeksi Kiekko-Vantaa nousi Mestikseen.

Hienojakin hetkiä on ollut, muun muassa keväällä 2003, kun Kiekko-Vantaa pelasi finaaleissa ja hävisi mestaruuden Mikkelin Jukureille vasta seitsemännen pelin jatkoajalla. Mutta talous on ollut koko ajan tiukalla.

Eteläkorealainen Halla Group oli viime vuosikymmenellä jonkin aikaa Kiekko-Vantaan merkittävä omistaja. Kauppaan kuului, että muutama korealaispelaaja pelaa Mestistä Kiekko-Vantaassa.

Kun korealaiset eivät saaneet peliaikaa, suuttui omistaja ja katosi sittemmin kuvioista. Taloudellinen paine kaatui takaisin Helppolaisen harteille. Nykyään tärkeitä tukijoita on onneksi muutamakin taho.

Myös Jokerit tukee taloudellisesti Kiekko-Vantaan toimintaa ja peluuttaa nuoria pelaajiaan Vantaalla.

– Se pitää meidät pystyssä. Mutta tarkoitus olisi, että omat juniorimme samalla kehittyisivät, Helppolainen sanoo.

Vantaan jääkiekon suuruus on junioritoiminnassa.

– Siksi on valitettavaa, että jäätilanne on surkea; missään Suomen kaupungissa ei ole asukasta kohden yhtä vähän jäätä tarjolla kuin Vantaalla.

Sitä asiaa ei Helppolainenkaan ole saanut korjattua.

– Yritetty on. Mutta Vantaan kaupunki ei ole pitkään aikaan ollut oikein innostunut urheilusta, Helppolainen toteaa antaen samaan hengenvetoon liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahdelle täyden synninpäästön.

Parhaillaan on vireillä hallihanke Kivistöön, primus motorina Jokerien ex-toimitusjohtaja Jukka Kohonen

– Mutta emme ole vielä saaneet kaupungilta tonttiakaan, Helppolainen harmittelee.

Nuorena Helppolainen urheili Hauhon Sisussa, juosten ensin sprinttimatkoja ja sitten maastossa. Oma urheilu-ura päättyi jo 17-vuotiaana.

– Muutin pääkaupunkiseudulle myyntihommiin, kertoo Helppolainen, joka omisti useita kodinkoneliikkeitä, joko kokonaan tai osaksi. Euronics-ketjuun nykyisin kuuluva Hirvoxin Tammiston-myymälä on yhä osittain hänen omistuksessaan.

Kiekko-Vantaan tämänhetkinen sijainti Mestiksen kellarikerroksessa rasittaa henkisesti Helppolaistakin, joka on yhä kerännyt merkittävän osan joukkueen kausibudjetista.

– Suomi-sarjaan putoaminen olisi tarun loppu. No, minun pitäisi joka tapauksessa lopettaa. Olen vanha ja sairas, toteaa muutaman syövän selättänyt ja helikopterionnettomuudestakin hengissä selvinnyt Helppolainen.

Matti Hannula

Vaikuttaja

s. 10.11.1943 Hauholla (nyk. Hämeenlinnaa)

Kiekko-Vantaan puheenjohtaja 1995–

Seuran osaomistaja 2000–

Jääkiekkoliiton liittovaltuuston jäsen 1999–2002, varapuheenjohtaja 2002–2008

Mestistä pyörittävän Jääkiekon Sarjaseurat ry:n puheenjohtaja 2002–2008

Jääkiekkosäätiön hallituksen jäsen 2008–2018

Suomen Jääkiekkomuseon myöntämä Yrjö Salminen -elämäntyöpalkinto jääkiekon eteen tehdystä työstä (2018)

Talousneuvoksen arvonimi 1994

Suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkki sekä Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultainen ansiomitali 2005

Elämäntyöpalkinto Vantaan liikuntagaalassa 2020

Aiheeseen liittyvää

  1. Jani Mannisen pätkäpesti Kiekko-Vantaan päävalmentajana ei ole helpoimmasta päästä – karsintapeikko kolkuttelee kantapäillä 12.2.2020 19:25
  2. Kiekko-Vantaa vaihtaa taas päävalmentajaa – nyt lähtöpassit sai Kari Haakana 5.2.2020 11:37
  3. Helppojen virheiden kanssa kangerrellut Kiekko-Vantaa aikoo laittaa kaiken peliin kamppailussa pudotuspelipaikasta 25.1.2020 19:05

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut