Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ice Steps valmis SM-koitokseen – EVT:n muodostelmaluistelun juniorijoukkue hioo viimeiseen asti ohjelmiaan kauden tärkeimpään kilpailuun

Komentoa kotiareenassa, Myyrmäen jäähallissa, pitää päävalmentaja Annina Saari

– Ihan hyvässä vaiheessa olemme, totesi Saari runsaat kolme viikkoa ennen h-hetkeä, Espoossa helmi–maaliskuun vaihteessa käytäviä muodostelmaluistelun SM-kisoja.

– Meillä on ollut nousujohteinen kausi. Olemme saaneet paljon onnistumisia, selkeimpänä tammikuussa Puolan Gdanskissa luistellussa Hevelius Cupissa saavutettu toinen sija ja piste-ennätys (151,70). Juniorisarjan siellä voitti helsinkiläisen HSK:n Team Mystique, mutta kansainvälinen kutsuvierasyleisö valitsi vantaalaisten vapaaohjelman koko Hevelius Cupin näyttävimmäksi esitykseksi, Saari iloitsee.

– Ja tapahtumassa sentään kilpaili kaksi suomalaista MM-kisoihin pyrkivää seniorijoukkuettakin, hän lisää.

– Puolasta toimmekin tuliaisiksi roppakaupalla itseluottamusta. Sen myötä kasvaa myös sitoutumisen taso. Tytöt nauttivat luistelusta, uuden oppimisesta ja yhdessä joukkueena harjoittelusta, ja se motivoi heitä eteenpäin.

Saari kehuu suojattejaan määrätietoisiksi.

– Kaikki ovat positiivisia nuoria, jotka tukevat aina toisiaan. Laji vaatii paljon, mutta myös antaa paljon, toteaa toista kauttaan EVT:ssä valmentava Saari, jolla on aiemmilta vuosilta pitkä kokemus Espoon Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelujoukkueiden valmentamisesta.

Muodostelmaluistelujoukkueessa, kuten joukkueurheilussa yleensäkin, kokoonpano elää vuosien mittaan. Mutta Ice Steps on nyt liikkeellä lähes samalla joukkueella kuin vuosi sitten. Silloin SM-kisoissa sijoitus oli kymmenes.

– Kun yhteisiä kilometrejä kertyy koko ajan lisää, lisääntyy myös suoritusvarmuus, Saari kertoo.

Joukkueen kapteeniston muodostavat vantaalaiset Enna Collin ja Veera Toimela sekä helsinkiläinen Viivi Muurimäki Jokainen heistä on harrastanut muodostelmaluistelua 12 vuotta.

Collin on tässä joukkueessa neljättä kautta, Toimela kolmatta. Muurimäellä on meneillään vasta toinen kausi Vantaalla.

SM-juniorijoukkueen jäsenet ovat iältään 14–18-vuotiaita. Collin kehuu joukkuehenkeä erinomaiseksi.

– Joukkueessa on eri-ikäisiä tyttöjä, mutta se ei näköjään ole ainakaan haitaksi. Me tulemme kaikki todella hyvin toimeen keskenämme.

– Uusi piste-ennätys ja se että voimme itse olla tyytyväisiä suoritukseemme, kertoo Toimela joukkueen tavoitteista SM-kisoissa.

– Seitsemäs sija on realistinen tavoite, on päävalmentaja Saari ynnäillyt.

Sekä lyhyt- että vapaaohjelmaan tulee joka kausi uudet ohjelmat. Ice Steps on viime keväästä asti hionut kisakuntoon ohjelmiaan, 3D-elokuviin perustuvaa vapaaohjelmaa ja Twilight Zonen tahdissa luisteltavaa lyhytohjelmaa. Kyllästymiseenkö asti?

– Ei todellakaan, Toimela vakuuttaa.

– Koko ajan tulee muutoksia, joilla halutaan nostaa rimaa korkeammalle.

Muodostelmaluistelu on tänä talvena saanut runsaasti kielteistä julkisuutta HSK:n Mirjami Penttisen toimintatapojen vuoksi.

– Pahaltahan tuollainen tuntuu, Veera Toimela toteaa.

– Mutta ei koske meitä millään lailla. Meidän päävalmentajamme on tiukka ja määrätietoinen, kuten pitääkin, mutta valmentaa juuri oikealla tavalla. Muodostelmaluistelu on upea harrastus, Toimela korostaa muiden kapteenien säestäessä.

Matti Hannula