Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Jani Mannisen pätkäpesti Kiekko-Vantaan päävalmentajana ei ole helpoimmasta päästä – karsintapeikko kolkuttelee kantapäillä

Mestiksessä pelaavassa Kiekko-Vantaassa vietettiin viime keskiviikon Runebergin päivää räväkästi. Loka–marraskuun vaihteessa apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi nostetulle Kari Haakanalle näytettiin ovea, ja viimeiset kolme kuukautta Haakanan apuvalmentajana toimineelle Jani Manniselle annettiin Haakanan saappaat.

Sarjapisteiden valossa muutosta parempaan ei ole vielä näkynyt: keskiviikkoiltana turkulainen TUTO haki pisteet Tikkurilasta lukemin 2–3, ja perjantaina Iisalmen Peli-Karhut teki saman tempun samoin numeroin.

– Ilme on joka tapauksessa ollut näissä kahdessa pelissä erilainen kuin edellisperjantain kotipelissä KeuPa HT:tä vastaan, Jani Manninen sanoo. Kiekko-Vantaa hävisi tuon pelin 3–8, mikä sinetöi Haakanan potkut.

– Nyt on mielestäni ollut sellainen sydän mukana, mitä hyvä joukkuepelaaminen vaatii. IPK-pelissä varsinkin kolmas erä oli sellaista, että voin olla joukkueesta ylpeä, Manninen kehuu suojattejaan.

Haakanan potkujen seurauksena Manninen joutui tilanteeseen, joka on kakkosvalmentajille tuttua. Solidaarisuus ei ole muotisana, kun seurajohto tarjoaa mahdollisuutta ottaa päävastuu.

– Tilanne ei tietenkään ole mukava. Mutta minulla oli Kiekko-Vantaan kanssa sopimus ensi kaudeksikin. Ei minulla ole tuollaisessa kohdassa kuin yksi vastausvaihtoehto, olinpa muutoksen tarpeellisuudesta samaa mieltä tai en. Haluan auttaa seuraa, ja minulle on kunnia-asia, että minuun luotetaan.

Manninen lähti tähän kauteen Kiekko-Vantaan A-nuorten päävalmentajana. Marraskuun alussa joukkue vaihtui miesten joukkueeksi, ja nyt helmikuussa meni uusiksi rooli miesten joukkueen valmennustiimissä.

– Tämä kausi on ollut minulle eräänlainen valmentamisen korkeakoulu. Tästä voi ammentaa aika paljon, jos valmentamisesta todellista uraa joskus tulee.

Manninen ei kuitenkaan ole päävalmentaja, kun Kiekko-Vantaan miesten joukkue lähtee ensi kauteen. Tulevan päävalmentajan nimi on Mika Niskanen, Jokerien B-junioreja viime kaudet valmentanut, KalPassa, Pelicansissa, Bluesissa, HIFK:ssa ja Ilveksessä aikoinaan kolmisen sataa liigaottelua pelannut ex-puolustaja. Kiekko-Vantaa ja Niskanen olivat sopineet ensi kaudesta jo ennen Haakanan potkuja.

– Olen koko ajan lähtenyt siitä, että olen ensi kaudella Niskasen apuvalmentaja. En missään tapauksessa koe jääneeni paitsioon, Manninen vakuuttaa.

– Johdan nyt omalla osaamisellani loppuun tämänhetkisen ikävän tilanteen, ja Niskanen ottaa sen jälkeen vetovastuun.

Kun kahdeksantena sarjataulukossa oleva Kokkolan Hermes voitti molemmat viime viikonlopun ottelunsa, venyi Kiekko-Vantaan ero pudotuspeliviivaan kahdeksaan pisteeseen. Kymmenentenä olevilla vantaalaisilla on jäljellä yhdeksän runkosarjaottelua.

Tulevana viikonloppuna Kiekko-Vantaa suuntaa pohjoiseen. Perjantaina on Kajaanissa vastassa Hokki ja lauantaina Rovaniemellä RoKi. Molemmat pohjoisen seurat hengittävät huolestuttavan lähellä, viimeisenä oleva Hokki neljän ja pykälää ylempänä oleva RoKi kolmen pisteen päässä. Runkosarjan kaksi viimeistä joutuu karsimaan Mestis-paikastaan Suomi-sarjan parhaiden kanssa.

– Peliä pitää selkiyttää, sitä ei kannata ruveta keksimään uudestaan. Muuten menee entistä sekaisemmaksi, Manninen tuumii.

– Itseni pyrin pitämään mahdollisimman stressittömänä. Oma olemukseni välittyy koko joukkueeseen. Jos minä panikoin, on pelaajia vaikea vaatia olemaan panikoimatta.

Matti Hannula