"Joka vuosi on hauskempaa kuin edellisenä" – tuplamaailmanmestari Aleksandra Blinnikalle on purjelautailussa tärkeintä intohimo

toimitus

Vuonna 2018 Aleksandra Blinnikka voitti purjelautailun raceboard-luokassa MM- ja EM-kultaa, viime vuonna MM-kultaa ja EM-hopeaa.

– En ole itse verrannut kahta viimeisintä kautta keskenään. Minulle on tärkeintä, että saan purjelautailla täydellä intohimolla, Blinnikka sanoi keskiviikkoiltana saatuaan toista kertaa peräkkäin Vantaan parhaan urheilijan tunnustuksen Vantaan liikuntagaalassa, josta on poimittu tähän haastatteluun mukaan myös muiden palkittujen kuvia.

Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

– Onhan tämä huikeaa, että saa vielä tällaisen tunnustuksen. Arvostan tätä todella paljon, Blinnikka jatkoi ja muistutti samaan hengenvetoon, ettei hän ilman loistavaa tiimiään olisi arvokisamitaleille yltänyt.

Pitkän työn Kiekko-Vantaassa tehnyt Kalevi Helppolainen palkittiin liikuntagaalassa elämäntyöpalkinnolla. Häntä haastatteli gaalan juontanut Antti-Jussi Sipilä. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Blinnikka, 27, työskentelee Finnairilla lentoemäntänä, joten reissua riittää niin työn kuin harrastuksenkin puolesta. Ulkomailla kun on harjoiteltavakin, kisamatkoista puhumattakaan.

– Urheilukin on minulle työtä, mutta nautin molemmista. Kalenterini on tietysti täynnä. Paljon joutuu priorisoimaan. Mutta en ota turhaa stressiä. Jos ei joku asia mene ihan suunnitelmien mukaan, löytyy todennäköisesti joku toinen tie päästä tavoitteeseen.

Tikkurilan Tiikereiden miesten edustusjoukkue palkittiin Vuoden joukkueena. Kovan työn tuloksena syntynyt nousu divarista liigaan oli joukkueella yhä tuoreessa muistissa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Aleksandra Blinnikan isä Juha Blinnikka on myös kilpaillut purjelautailussa menestyksekkäästi. Aleksandra on ollut laudan päällä ihan pikkutytöstä asti, mutta kilpailuvuosia hänellä on takanaan vasta kuusi.

– Joka vuosi on hauskempaa kuin edellisenä, mutta kai tässä on mukana ihmisenäkin kasvamista ja oman tiensä löytämistä, Aleksandra nauraa.

Urheilutoimittajain Liiton valtakunnallisessa Vuoden urheilija 2018 -äänestyksessä Aleksandra Blinnikka oli sijalla 37, tuoreimmalta tuloslistalta hänen nimeään on turha etsiä. Molempien vuosien paras vantaalaisurheilija ei tunnu olevan moksiskaan, ettei toimittajilta ole herunut arvostusta.

– Purjelautailen rakkaudesta lajiin, en sen takia, että saisin näkyvyyttä. Vaikka näkyvyys toki helpottaisi tekemistä, Blinnikka muotoilee.

– Sitä paitsi purjelautailu ei ole perinteinen suomalainen laji. Toki media kiinnostuu, kun menestystä tulee.

Kaisa Salia pitkään valmentanut Triathlon Vantaan Paul Sjöholm valittiin Vuoden valmentajaksi. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Olympiahopeaa vuonna 2012 voittaneen ja tuolloin Vuoden urheilijaksi valitun Tuuli Petäjä-Sirénin menestyksen myötä purjelautailua on alettu noteerata suomalaisessakin mediassa. Blinnikan ”ongelmana” on ollut, ettei raceboard ole olympialuokka toisin kuin RS:X, missä Petäjä-Sirén on jo purjehtinut Suomelle ja itselleen paikan Tokion ensi kesän olympialaisiin.

– Viime kesästä alkaen olen purjehtinut myös RS:X-luokkaa, Blinnikka kertoo.

– Mutta vuoden 2024 olympialaisiin purjelautaluokka vaihtuu iFoiliksi. Toisin sanoen kaikki välineet vaihtuvat ja kaikki aloittavat nollasta. Näen siinä itselläni suuren mahdollisuuden. Saamme iFoil-välineet näillä näkymin tänä keväänä.

Muun muassa Vantaan Salamissa aktiivista työtä tehnyt Rauha Valkeinen palkittiin Vuoden seuratoimijana. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Aleksandra Blinnikan kilpailuluokat tulevana kesänä ovat raceboard ja RS:X. Mutta päätähtäin on jo nyt asetettu neljän ja puolen vuoden päähän Pariisin olympiakisoihin.

Kumpi joutuu joustamaan enemmän Aleksandra Blinnikan olympiaunelman toteuttamisessa, Aleksandra Blinnikka itse vai Finnair?

– Joustoa löytyy molempiin suuntiin, Aleksandra uskoo.

– Enkä pane pahakseni, vaikka arvokisamitaleita tulisi lisää jo ennen vuotta 2024.

Matti Hannula

Palkitut

Vuoden urheilija: Aleksandra Blinnikka

Vuoden urheiluteko: Judon alle 21-vuotiaiden EM-kilpailut, järjestäjänä Tikkurilan Judokat ry

Vuoden tulokas: koripalloilija Awak Kuier

Vuoden liikuttaja: Vantaan Voimisteluseura

Vuoden seuratoimija: Rauha Valkeinen, Vantaan Salamat, Seurayhtymä, VLY seura-aktiivi ja talkoolainen

Vuoden valmentaja: Triathlon Vantaan Paul Sjöholm

Vuoden joukkue: Tikkurilan Tiikereiden miesten edustusjoukkue

Urheilijan urapalkinto: rytminen voimistelija Jouki Tikkanen

Elämäntyöpalkinto: Kiekko-Vantaa ry:n Kalevi Helppolainen

Vuoden vammaisurheilija: SC Vantaan voimistelija Ella Willgren

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut