Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Joka vuosi on hauskempaa kuin edellisenä" – tuplamaailmanmestari Aleksandra Blinnikalle on purjelautailussa tärkeintä intohimo

Vuonna 2018 Aleksandra Blinnikka voitti purjelautailun raceboard-luokassa MM- ja EM-kultaa, viime vuonna MM-kultaa ja EM-hopeaa.

– En ole itse verrannut kahta viimeisintä kautta keskenään. Minulle on tärkeintä, että saan purjelautailla täydellä intohimolla, Blinnikka sanoi keskiviikkoiltana saatuaan toista kertaa peräkkäin Vantaan parhaan urheilijan tunnustuksen Vantaan liikuntagaalassa, josta on poimittu tähän haastatteluun mukaan myös muiden palkittujen kuvia.

– Onhan tämä huikeaa, että saa vielä tällaisen tunnustuksen. Arvostan tätä todella paljon, Blinnikka jatkoi ja muistutti samaan hengenvetoon, ettei hän ilman loistavaa tiimiään olisi arvokisamitaleille yltänyt.

Blinnikka, 27, työskentelee Finnairilla lentoemäntänä, joten reissua riittää niin työn kuin harrastuksenkin puolesta. Ulkomailla kun on harjoiteltavakin, kisamatkoista puhumattakaan.

– Urheilukin on minulle työtä, mutta nautin molemmista. Kalenterini on tietysti täynnä. Paljon joutuu priorisoimaan. Mutta en ota turhaa stressiä. Jos ei joku asia mene ihan suunnitelmien mukaan, löytyy todennäköisesti joku toinen tie päästä tavoitteeseen.

Aleksandra Blinnikan isä Juha Blinnikka on myös kilpaillut purjelautailussa menestyksekkäästi. Aleksandra on ollut laudan päällä ihan pikkutytöstä asti, mutta kilpailuvuosia hänellä on takanaan vasta kuusi.

– Joka vuosi on hauskempaa kuin edellisenä, mutta kai tässä on mukana ihmisenäkin kasvamista ja oman tiensä löytämistä, Aleksandra nauraa.

Urheilutoimittajain Liiton valtakunnallisessa Vuoden urheilija 2018 -äänestyksessä Aleksandra Blinnikka oli sijalla 37, tuoreimmalta tuloslistalta hänen nimeään on turha etsiä. Molempien vuosien paras vantaalaisurheilija ei tunnu olevan moksiskaan, ettei toimittajilta ole herunut arvostusta.

– Purjelautailen rakkaudesta lajiin, en sen takia, että saisin näkyvyyttä. Vaikka näkyvyys toki helpottaisi tekemistä, Blinnikka muotoilee.

– Sitä paitsi purjelautailu ei ole perinteinen suomalainen laji. Toki media kiinnostuu, kun menestystä tulee.

Olympiahopeaa vuonna 2012 voittaneen ja tuolloin Vuoden urheilijaksi valitun Tuuli Petäjä-Sirénin menestyksen myötä purjelautailua on alettu noteerata suomalaisessakin mediassa. Blinnikan ”ongelmana” on ollut, ettei raceboard ole olympialuokka toisin kuin RS:X, missä Petäjä-Sirén on jo purjehtinut Suomelle ja itselleen paikan Tokion ensi kesän olympialaisiin.

– Viime kesästä alkaen olen purjehtinut myös RS:X-luokkaa, Blinnikka kertoo.

– Mutta vuoden 2024 olympialaisiin purjelautaluokka vaihtuu iFoiliksi. Toisin sanoen kaikki välineet vaihtuvat ja kaikki aloittavat nollasta. Näen siinä itselläni suuren mahdollisuuden. Saamme iFoil-välineet näillä näkymin tänä keväänä.

Aleksandra Blinnikan kilpailuluokat tulevana kesänä ovat raceboard ja RS:X. Mutta päätähtäin on jo nyt asetettu neljän ja puolen vuoden päähän Pariisin olympiakisoihin.

Kumpi joutuu joustamaan enemmän Aleksandra Blinnikan olympiaunelman toteuttamisessa, Aleksandra Blinnikka itse vai Finnair?

– Joustoa löytyy molempiin suuntiin, Aleksandra uskoo.

– Enkä pane pahakseni, vaikka arvokisamitaleita tulisi lisää jo ennen vuotta 2024.

Matti Hannula