Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rytmisen voimistelun 14-vuotias vantaalaislupaus haluaa koetella taitojaan mahdollisimman monissa arvokisoissa – kesällä Sofia Egorova sai jo kokemusta MM-tasosta

Vantaalainen voimistelulupaus Sofia Egorova, 14, venyy nopeasti ristivaaka-asentoon. Vaikka liike vaatii äärimmäistä venyvyyttä, Egorova pystyy pitämään pitkänkin aikaa asentonsa samanlaisena.

Sport Club Vantaan Egorova kuuluu rytmisen voimistelun tuleviin lupauksiin. Vantaalainen on jo nyt saavuttanut yksilötasolla kilpaillessaan yllättävän paljon.

Egorova on voimistellut rytmisen neliottelun nuorten SM-kultaan, voittanut Pohjoismaiden mestaruuden Norjassa ja kilpaillut lajin ensimmäisissä nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa.

Viime marraskuussa tullut nuorten neliottelun SM-kulta kuitenkin yllätti voimistelijan, sillä hän oli aiemmissa kilpailuissa jäänyt Imatran Voimistelijoiden Elisabeth Jamilin varjoon.

– Minulle tuli pallossa yksi tiputus, mutta pärjäsin muissa välineissä hyvin, hän kommentoi suoritustaan.

Jamil on yksi Egorovan merkittävimmistä kilpakumppaneista. Kaksikko edusti Suomea heinäkuussa nuorten MM-kilpailuissa Moskovassa, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa historiassa.

Narun kanssa kilpaillut Egorova oli 26:s, joten finaalipaikka jäi tällä kertaa haaveeksi. Kokemus arvokisoista oli kuitenkin hänelle ikimuistoinen.

– Se oli ihan älytöntä. Olin sairaan iloinen, että pääsin sinne. Treenasimme koko kesän vain yhden välineen kanssa. Se meni hyvin.

Moskovan historialliset MM-kisat olivat ikimuistoinen tapahtuma myös puitteiden vuoksi.

– Meillä oli hieno hotelli ja kilpailusali oli todella upea. Kilpailun työntekijät olivat tehneet hienosti työnsä, Egorova kertoo innokkaasti ja kehuu järjestelyitä ammattimaisiksi.

Hän kuvailee rytmistä voimistelua kauniiksi lajiksi. Lajissaan monipuolinen urheilija harjoittelee kuudesti viikossa ja pitää siitä, että laji tarjoaa paljon uusia haasteita ja tavoitteita, joita hän myös haluaa saavuttaa.

Egorova haluaisi esimerkiksi vielä lisää venyvyyttä, jotta hän pystyisi tekemään spagaatit ja muut liikkeet entistäkin paremmin. Kehittymisen ohella vantaalainen haluaa edustaa Suomea mahdollisimman usein arvokisoissa ja yltää myös senioreissa korkealle tasolle.

Menestymisen ei pitäisi jäädä kiinni taustajoukkojen puutteesta, sillä Egorovan mukaan hänen vanhempansa ja valmentajansa seuraa myöten tukevat voimistelijaa paljon.

Esimerkiksi valmentaja Irina Yushina on ankara, mutta myös ymmärtäväinen ohjaaja.

– Hän ei huuda mistä tahansa, vaan sanoo virheistä. Tunnen, kuinka hän kannustaa ja auttaa erittäin paljon. Olen siitä hänelle kiitollinen.

Yushinan ja Egorovan kolme vuotta kestänyt yhteistyö on tuottanut hedelmää, sillä Egorova on kehittynyt viime vuosina erityisesti välinetekniikassa sekä venyvyydessä.

– Yhteistyömme on toiminut todella hyvin, vuoden 2016 joulukuussa Yushinan valmennukseen hypännyt Egorova tuumii.

Tekniikan ja fyysisten ominaisuuksien lisäksi Egorovan ja Yushinan yhteistyö on poikinut tuloksia myös kilpailuissa. Egorova oli vielä vuoden 2017 SM-kilpailuissa neljäs, mutta jo viime vuonna hänestä kruunattiin Suomen mestari.

– Sofia on erittäin toimeenpaneva, vastuullinen ja ahkera voimistelija. Hänellä on erittäin vahva urheilullinen luonne, Yushina kuvailee suojattiaan.

Egorova ja Yushina tavoittelevat seuraavaksi paikkaa Ukrainan EM-kilpailuista. EM-kisoihin karsitaan Suomessa kahdesti, ensimmäinen karsinta on maaliskuun lopulla Mikkelissä ja toinen huhtikuun puolivälissä Helsingissä.

Simo Arkko