Karate toimii hyvänä kuntoiluna aikuiselle – "Tulin tänne lapseni kanssa ilman mitään taustaa ja jäin koukkuun"

Tapani Sundell, Marko Koivu (päävalmentaja), Esa Hulkko (valmentaja) ja Jukka Pirttilahti (varavalmentaja) kuuluvat Korson Kaiun kamppailujaoston kokeneempaan kaartiin. Simo Arkko

toimitus

Monitoimitalo Lumon kamppailusalissa on jännittynyt tunnelma, kun Korson Kaiun kamppailujaoston päävalmentaja jakaa pian syyskauden tsempparipalkintoja eri ikäryhmien edustajille.

Riviä katsoessa huomaa, että Korson Kaiun syyskauden viimeisissä yhteisharjoituksissa on porukkaa laidasta laitaan. Pienestä ja hyvin nuoresta lapsesta lähes kuusikymppiseen aikuiseen.

Yllättävää kyllä, yli 15-vuotiaat on Korson Kaiun suurin yksittäinen ryhmä ja se on myös ollut kasvavin joukko viime vuosina. Ryhmän vanhempaa väkeä edustavat Jukka Pirttilahti sekä Tapani Sundell He ovat harrastaneet karatea yhteensä noin 40 vuoden ajan.

Pirttilahti aloitti wado ryu -karaten noin kaksikymmentä vuotta sitten poikansa vanavedessä Korson Kaiussa.

– Tulin tänne lapseni kanssa ilman mitään taustaa ja jäin koukkuun, Pirttilahti virnistää.

Sundell sen sijaan aloitti lajin tyttärensä kanssa Espoossa niin ikään vuosituhannen taitteessa. Hän on paluumuuttaja, sillä hän palasi muutama vuosi sitten Korson Kaiun kuntokamppailujaostoon.

Korson Kaiussa, kuten monessa muussakin karateseurassa, kilpaharrastajia on vähän, mutta kuntokampailijoita löytyy sitäkin enemmän.

Korson Kaiun päävalmentaja Marko Koivu sanoo, että kilpaharrastajia on noin kymmenisen henkilöä kaikista noin 70 jäsenestä.

Wado ryu -karate on kuitenkin loistava laji myös kuntoilun kannalta. Tyylisuunta kehittää erityisesti fyysisyyttä, vartalon liikkuvuutta ja tasapainoa erilaisten väistöliikkeiden ansiosta. Väistöliikkeiden ohella tyylisuunnassa pyritään hyödyntämään vastustajan käyttämää voimaa, eikä lajissa otella kovalla kontaktilla.

– Kun on täällä, ei pysty ajattelemaan työasioita tai mitään muutakaan. Tämä myös auttaa kehon liikkuvuuden ylläpidossa, lähemmäs kuusikymppinen Pirttilahti tiivistää wado ryu -karaten hyviä puolia.

Sundell on samoilla linjoilla. Hän sanoo päässeensä joistakin vaivoista eroon lajin avulla.

– Joitakin on tullut myös tilalle, mutta kun on tullut ikään, niin olen pystynyt vähän paremmassa kunnossa. Jos on tullut jotain pieniä vammoja, niin olen osannut sitten hallita niitä paremmin, Sundell tiivistää.

Korson Kaiun karatejaostoon liittymisen kynnys on hyvin matalalla, sillä jaosto on pyrkinyt pitämään lajin kustannukset muihin lajeihin verrattuna alhaisina.

Alhaisten kustannusten lisäksi myöskään osaamistasolla ei ole väliä, mikäli kiinnostusta lajia kohtaan löytyy.

– Vaikkei ole alkeiskurssia käynyt missään ja on kiinnostunut karatesta, niin tuosta ovesta voi astella sisään koska tahansa sisään, jaoston päävalmentaja Marko Koivu rohkaisee.

Teksti: Simo Arkko

Korson Kaiku

Tunnetuin urheilija: kilpakävelijä Valentin Kononen. Kononen voitti 50km kävelyssä MM-kultaa Göteborgissa vuonna 1995 ja hopeaa Stuttgartissa 1993. Hänellä on myös EM-hopea vuodelta 1998.

Jaostot: salibandy, pyöräily, karate, kuntokamppailu, taekwondo, konkarijaosto, kuntoliikunta (kevytlentopallo, naisten kuntojumppa), lentopallo.

Korson Kaiun kuntokamppailujaostossa harrastuksen kustannukset pyritään pitämään matalalla. Alkeiskurssin maksujen jälkeen yksi vuosi kustantaa aikuisilta yhteensä 165 euroa, 12–17-vuotiailta 155 euroa ja alle 12-vuotiailta 150 euroa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut