Karate toimii hyvänä kuntoiluna aikuiselle – "Tulin tänne lapseni kanssa ilman mitään taustaa ja jäin koukkuun"

Tapani Sundell, Marko Koivu (päävalmentaja), Esa Hulkko (valmentaja) ja Jukka Pirttilahti (varavalmentaja) kuuluvat Korson Kaiun kamppailujaoston kokeneempaan kaartiin. Simo Arkko

toimitus

Monitoimitalo Lumon kamppailusalissa on jännittynyt tunnelma, kun Korson Kaiun kamppailujaoston päävalmentaja jakaa pian syyskauden tsempparipalkintoja eri ikäryhmien edustajille.

Riviä katsoessa huomaa, että Korson Kaiun syyskauden viimeisissä yhteisharjoituksissa on porukkaa laidasta laitaan. Pienestä ja hyvin nuoresta lapsesta lähes kuusikymppiseen aikuiseen.

Yllättävää kyllä, yli 15-vuotiaat on Korson Kaiun suurin yksittäinen ryhmä ja se on myös ollut kasvavin joukko viime vuosina. Ryhmän vanhempaa väkeä edustavat Jukka Pirttilahti sekä Tapani Sundell He ovat harrastaneet karatea yhteensä noin 40 vuoden ajan.

Pirttilahti aloitti wado ryu -karaten noin kaksikymmentä vuotta sitten poikansa vanavedessä Korson Kaiussa.

– Tulin tänne lapseni kanssa ilman mitään taustaa ja jäin koukkuun, Pirttilahti virnistää.

Sundell sen sijaan aloitti lajin tyttärensä kanssa Espoossa niin ikään vuosituhannen taitteessa. Hän on paluumuuttaja, sillä hän palasi muutama vuosi sitten Korson Kaiun kuntokamppailujaostoon.

Korson Kaiussa, kuten monessa muussakin karateseurassa, kilpaharrastajia on vähän, mutta kuntokampailijoita löytyy sitäkin enemmän.

Korson Kaiun päävalmentaja Marko Koivu sanoo, että kilpaharrastajia on noin kymmenisen henkilöä kaikista noin 70 jäsenestä.

Wado ryu -karate on kuitenkin loistava laji myös kuntoilun kannalta. Tyylisuunta kehittää erityisesti fyysisyyttä, vartalon liikkuvuutta ja tasapainoa erilaisten väistöliikkeiden ansiosta. Väistöliikkeiden ohella tyylisuunnassa pyritään hyödyntämään vastustajan käyttämää voimaa, eikä lajissa otella kovalla kontaktilla.

– Kun on täällä, ei pysty ajattelemaan työasioita tai mitään muutakaan. Tämä myös auttaa kehon liikkuvuuden ylläpidossa, lähemmäs kuusikymppinen Pirttilahti tiivistää wado ryu -karaten hyviä puolia.

Sundell on samoilla linjoilla. Hän sanoo päässeensä joistakin vaivoista eroon lajin avulla.

– Joitakin on tullut myös tilalle, mutta kun on tullut ikään, niin olen pystynyt vähän paremmassa kunnossa. Jos on tullut jotain pieniä vammoja, niin olen osannut sitten hallita niitä paremmin, Sundell tiivistää.

Korson Kaiun karatejaostoon liittymisen kynnys on hyvin matalalla, sillä jaosto on pyrkinyt pitämään lajin kustannukset muihin lajeihin verrattuna alhaisina.

Alhaisten kustannusten lisäksi myöskään osaamistasolla ei ole väliä, mikäli kiinnostusta lajia kohtaan löytyy.

– Vaikkei ole alkeiskurssia käynyt missään ja on kiinnostunut karatesta, niin tuosta ovesta voi astella sisään koska tahansa sisään, jaoston päävalmentaja Marko Koivu rohkaisee.

Teksti: Simo Arkko

Korson Kaiku

Tunnetuin urheilija: kilpakävelijä Valentin Kononen. Kononen voitti 50km kävelyssä MM-kultaa Göteborgissa vuonna 1995 ja hopeaa Stuttgartissa 1993. Hänellä on myös EM-hopea vuodelta 1998.

Jaostot: salibandy, pyöräily, karate, kuntokamppailu, taekwondo, konkarijaosto, kuntoliikunta (kevytlentopallo, naisten kuntojumppa), lentopallo.

Korson Kaiun kuntokamppailujaostossa harrastuksen kustannukset pyritään pitämään matalalla. Alkeiskurssin maksujen jälkeen yksi vuosi kustantaa aikuisilta yhteensä 165 euroa, 12–17-vuotiailta 155 euroa ja alle 12-vuotiailta 150 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
 3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 15. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.