Pialla, 16, on henkinen voima hanskassa – "Moni luulee, että nyrkkeily on hakkaamista"

Tiina Örn

Kehässä on kaksi oman ikäluokkansa huippunyrkkeilijää. He ovat vantaalaiset Pia Järvinen, 16, ja Marissa Ylenius, 15 Kehän laidalla katselee Ylä-Tikkurilan Kipinän hallituksen puheenjohtaja ja vastuuvalmentaja Petri Kananen Hän tuntee suojattiensa vahvuudet.

– Pialla on ikäisekseen harvinaisen kovat lyönnit. Hänellä on myös paljon voitontahtoa. Marissalla on hyvä ulottuvuus ja raskaat lyönnit, Kananen analysoi.

Voima ja osaaminen ovat vieneet Järvisen ja Yleniuksen voitosta toiseen. Niin Suomessa kuin ulkomailla. Tytöt eivät menestyksellään pröystäile, vaan he haluavat lisätä tietoisuutta nyrkkeilystä urheilulajina.

Nyrkkeily vaatii teknistä osaamista ja fyysistä voimaa, mutta Järvinen tietää, mikä on kaikkein tärkeintä.

– Nyrkkeilijällä on oltava henkistä voimaa. Kehään meno jännittää joka kerta – se on kova paikka, Järvinen toteaa.

Jännitys ei ottelukokemuksen kertyessä mene pois, mutta vaikeissakin tilanteissa voimaa saa seurakavereiden ja valmentajan kannustuksesta.

Kananen vahvistaa, että Mira Potkosen Rion olympiamenestyksen jälkeen nyrkkeilyharjoituksissa nähtiin paljon aiempaa enemmän tyttöjä ja naisia.

– Olympialaisten jälkeen tyttöjä oli osassa seuran harjoitusryhmiä jopa enemmän kuin poikia. Vaikka naisia on ollut nyrkkeilyn harrastajissa jo 90-luvulta alkaen, ei heitä koskaan ole ollut enemmän kuin miehiä.

Esikuvien merkitys on Kanasen mukaan hyvin suuri. Esikuvat mahdollistavat samaistumisen ja heidän menestyminen antaa uskoa siihen, että lajissa voi päästä pitkälle.

Naisten menestys on tuonut nyrkkeilyharrastuksen pariin paljon tyttöjä. Esikuvien merkityksen tunnustavat Tikkurilan urheilutalossa harjoittelevat Pia Järvinen ja Marissa Ylenius. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Vaikka naisten määrä harrastajissa on lisääntynyt, Ylä-Tikkurilan Kipinässä ei ole pidetty tarpeellisena oman juniori- tai kilpailuryhmän perustamista tytöille ja naisille.

– Harjoittelu on samanlaista kuin miehillä ja painottuu kuntoilijoita enemmän tekniikoiden hiomiseen, Kananen sanoo.

Naisille on Ylä-Tikkurilan Kipinässä kuitenkin oma kuntonyrkkeilyryhmänsä.

Valmentaja Kananen kertoo, että harva tietää ammattinyrkkeilyn olevan oma lajinsa.

– Julkisuudessa näkyy ammattinyrkkeilijöiden verisiä naamoja ja vanhemmat saattavat kysyä, että tuollaiseenko heidän lapsensa joutuu, jos aloittaa nyrkkeilyn harrastamiseen.

Myös Järvinen kertoo samaa.

– Moni luulee nyrkkeilyn olevan hakkaamista.

Järvisen ja Yleniuksen kanssa samassa seuraan kuuluu myös painijoita. Painissa naisten määrä ei ole seurassa lisääntynyt yhtä merkittävästi. Ei vaikka Petra Olli on tuonut Suomeen painikunniaa ja -mainetta.

Valtakunnallisesti Ollin menestys on kuitenkin lisännyt naispainijoiden määrää, vahvistaa Suomen Painiliiton toiminnanjohtaja Pertti Vehviläinen

– Ollin menestyminen on vaikuttanut osittain myös siihen, että naisten määrä on kasvanut valmentajissa, tuomareissa sekä muissa liiton ja seurojen johtotehtävissä.

Vehviläinen lisää Painiliiton yhtenä tavoitteena olevan sellaisen järjestelmän luominen, jossa tytöillä on mahdollisuus menestyä Petra Ollin tavoin.

Harrastajat

Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kertoo, että lisensoituja nyrkkeilyn harrastajia on noin 4 000.

Harrastajista on naisia noin 45 prosenttia. Kuntonyrkkeilyä harrastavista naisten osuus on noin puolet.

Painiliiton tiedot naisharrastajien määrästä perustuvat lisenssien määrään. Kaikki harrastajat eivät hanki lisenssiä.

Naisten ja tyttöjen määrä lisenssin hankkineista on viime vuosina noussut 10 prosentista 20 prosenttiin.

Olympialajina naisten paini on huomattavasti nuorempi kuin miesten paini. Miesten paini on ollut mukana nykyisessä olympiaohjelmassa vuodesta 1896 lähtien. Naisten paini vasta vuodesta 2000.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut