Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaissisarukset ovat huippuja lajissaan – "Harjoitusvastustajia vaikea löytää"

Kaivokselassa asuvat sisarukset Sara ja Eddie Quinones ovat lajinsa huipulla Suomessa. Taekwondoa harrastavan kaksikon suoriutuminen on ollut niin vakuuttavaa, ettei heille tahdo löytyä Suomesta vastustajia omasta painoluokastaan.

Jos lähes samantasoinen vastustaja löytyy, on hän usein jopa kolmesta viiteen vuotta Saraa tai Eddietä vanhempi.

Sara Quinonesin, 13, meno on ollut niin vakuuttavaa, ettei Suomessa oikeastaan kukaan uskalla otella häntä vastaan.

– Harjoitusvastuksia ei juurikaan löydy. Kukaan ei oikein uskalla tulla haastamaan. Yleensä ulkomailta löytyy vastustajia, joiden kanssa saa oikeasti hyviä otteluita, seitsemän SM-kultaa voittanut Sara sanoo.

Saran poikkeuksellisesta lahjakkuutta kuvaa hyvin se, että taekwondoliitto antoi hänelle erikoisluvan kilpailla jo kahdeksanvuotiaana vanhemmassa ikäluokassa, noin 12-vuotiaiden sarjassa.

– Jotkut kyllä vähän ihmettelivät, että miten tulin yhtäkkiä vanhempaan ikäluokkaan, Sara muistelee.

Hän on saavuttanut tällä kaudella kansainvälisissä kisoissa hopeaa Berliinissä, pronssia Luxemburgissa ja hopeaa Bulgariassa. EM- ja MM-kisoissa Sara on joutunut tyytymään yhdeksänsiin sijoihin.

– Mielestäni ne (EM- ja MM-kisojen suoritukset) olivat ihan hyviä treenimäärään nähden.

Myös Eddie Quinonesin, 16, meno on ollut tällä kaudella vakuuttavaa. Siitä huolimatta, että hän on ehtinyt harjoitella vain kahdesti viikossa turvallisuusalan opintojensa vuoksi.

Eddie kuitenkin voitti Vantaalla marraskuun lopulla SM-kultaa sekä alle 21-vuotiaden että alle 18-vuotiaiden sarjassa.

Vanhempien kilpailijoiden voittaminen ei ole Eddielle uutta, sillä hän harjoittelee noin neljä vuotta vanhempia vastaan Turun eliittiryhmässä, joka on käytännössä maajoukkuetasoinen harjoitusryhmä kansainvälisen tason urheilijoille.

Eddie kuvailee maajoukkueen harjoituksia rankoiksi. Niissä ei lopeteta treeniä kesken, vaikka syke olisikin korkealla.

– Maajoukkueleireillä lähes 80 prosenttia ajasta syke on yli 170. Silti pitää vain jaksaa ja jatkaa, hän kertoo.

Eddien uran paras saavutus on vuoden 2017 EM-kisoista, jolloin hän ylsi viidenneksi alle 18-vuotiaiden sarjassa. Hän taipui tuolloin puolivälierässä Ranskan Elias Ibisille pistein 13-25.

– En muista siitä ottelusta paljoakaan. Silloin kyllä harmitti, että hävisin enkä päässyt mitaleille. Nykyisin viides sija ei ole minulle huono juttu, neljä kertaa SM-kultaa voittanut Eddie sanoo.

Sisarusten katseet ovat jo alkavassa vuodessa. Vuosi tuo tullessaan paljon mielenkiintoisia asioita, sillä Saralla on mahdollisuus liittyä ikänsä puolesta Turun eliittiryhmään ja Eddie voi puolestaan harjoitella paljon nykyistä enemmän koulukiireiden helpottuessa.

Saran tavoitteena on mitali alle 15-vuotiaiden EM-kisoista, Eddie puolestaan pyrkii mitaleille alle 18-vuotiaissa sekä EM- että MM-tasolla.

Simo Arkko