Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippuvoimistelija Jouki Tikkanen lopettaa uransa – "Ajatus tuntui ensin vain päähänpistolta"

Rytmisen voimistelija Jouki Tikkanen, 24, on päättänyt lopettaa urheilijauransa tähän kauteen.

– Kausi päättyi syyskuussa Azerbaijanissa pidettyihin MM-kisoihin, vantaalaista Rekolan Raikasta pitkään edustanut Tikkanen sanoo.

Tikkanen ei siis tavoittele paikkaa Tokion ensi kesän olympialaisissa.

– Maailmassa on tosi paljon loistavia voimistelijoita, jotka lähtevät hakemaan keväällä tarjolla olevia olympiapaikkoja. Minä en lähde niitä tavoittele.

Lopettamispäätös syntyi tämän vuoden MM-kilpailujen jälkeen.

– En ole koskaan aiemmin edes ajatellut lopettamista. Koko ajatus tuntui ensin vain päähänpistolta. Ajattelin sen johtuvan rankan kauden jälkeisestä fyysisestä ja henkisestä väsymyksestä. Puhuin asiasta valmentajani kanssa ja syksyn mittaan ajatus kypsyi ja vahvistui.

Lopettamispäätös syntyi, vaikka Tikkasen MM-kilpailuissa voimistelemat ohjelmatkin oli kesällä rakennettu kevättä 2020 silmällä pitäen.

Vaikka oma ura päättyy, Tikkanen jatkaa lajin parissa valmentajana Tampereen Sisussa. Hän toteaa, ettei ole millään tavoin kyllästynyt lajiin tai jättämässä voimistelua. Hän kuitenkin kokee, että nyt on aika siirtyä elämässä eteenpäin.

– Minulla on urheilijana paljon annettavaa, ja koska olen hieman taiteilijasielu, koen voivani valmentajana ja koreografina toteuttaa myös tätä puolta itsessäni. Jatkan lajin parissa myös esiintyjänä, Tikkanen kertoo.

Kilpailuissa Tikkanen ei aio esiintyä, mutta hän toivoo voivansa jatkaa esiintymistä esimerkiksi juhlissa ja näytöksissä.

– Haaveilen myös siitä, että voisin esiintyä ulkomailla. Olen esiintynyt Tanskassa International gymnight -tapahtumassa. Se oli todella hienoa. Sellaista haluaisin tehdä jatkossakin, Tikkanen sanoo.

Jouki Tikkanen on ollut rytmisen voimistelun yksilövoimistelijoiden Suomen kärkeä. Nelivuotiaasta saakka voimistellut Tikkanen on voittanut uransa aikana 54 SM-mitalia, joista 28 on kultaisia. Hän on edustanut Suomea 16 arvokilpailuissa.

Tikkanen pohtii saavuttaneensa urallaan jo paljon enemmän, kuin mistä hän koskaan osasi haaveilla.

– Sen ymmärtää vasta nyt. Sitä ei näe silloin kun on kilpailuputkessa ja haluaa koko ajan tulla aina vain paremmaksi.

Tikkanen nähdään esiintymässä kuluvana viikonloppuna seurojensa eli Tampereen Sisun ja Rekolan Raikkaan joulunäytöksissä.