Huippuvoimistelija Jouki Tikkanen lopettaa uransa – "Ajatus tuntui ensin vain päähänpistolta"

Jouki Tikkanen on edustanut urallaan myös vantaalaisseuraa. Ulrich Fassbender

Tiina Örn

Rytmisen voimistelija Jouki Tikkanen, 24, on päättänyt lopettaa urheilijauransa tähän kauteen.

– Kausi päättyi syyskuussa Azerbaijanissa pidettyihin MM-kisoihin, vantaalaista Rekolan Raikasta pitkään edustanut Tikkanen sanoo.

Tikkanen ei siis tavoittele paikkaa Tokion ensi kesän olympialaisissa.

– Maailmassa on tosi paljon loistavia voimistelijoita, jotka lähtevät hakemaan keväällä tarjolla olevia olympiapaikkoja. Minä en lähde niitä tavoittele.

Lopettamispäätös syntyi tämän vuoden MM-kilpailujen jälkeen.

– En ole koskaan aiemmin edes ajatellut lopettamista. Koko ajatus tuntui ensin vain päähänpistolta. Ajattelin sen johtuvan rankan kauden jälkeisestä fyysisestä ja henkisestä väsymyksestä. Puhuin asiasta valmentajani kanssa ja syksyn mittaan ajatus kypsyi ja vahvistui.

Lopettamispäätös syntyi, vaikka Tikkasen MM-kilpailuissa voimistelemat ohjelmatkin oli kesällä rakennettu kevättä 2020 silmällä pitäen.

Vaikka oma ura päättyy, Tikkanen jatkaa lajin parissa valmentajana Tampereen Sisussa. Hän toteaa, ettei ole millään tavoin kyllästynyt lajiin tai jättämässä voimistelua. Hän kuitenkin kokee, että nyt on aika siirtyä elämässä eteenpäin.

– Minulla on urheilijana paljon annettavaa, ja koska olen hieman taiteilijasielu, koen voivani valmentajana ja koreografina toteuttaa myös tätä puolta itsessäni. Jatkan lajin parissa myös esiintyjänä, Tikkanen kertoo.

Kilpailuissa Tikkanen ei aio esiintyä, mutta hän toivoo voivansa jatkaa esiintymistä esimerkiksi juhlissa ja näytöksissä.

– Haaveilen myös siitä, että voisin esiintyä ulkomailla. Olen esiintynyt Tanskassa International gymnight -tapahtumassa. Se oli todella hienoa. Sellaista haluaisin tehdä jatkossakin, Tikkanen sanoo.

Jouki Tikkanen on ollut rytmisen voimistelun yksilövoimistelijoiden Suomen kärkeä. Nelivuotiaasta saakka voimistellut Tikkanen on voittanut uransa aikana 54 SM-mitalia, joista 28 on kultaisia. Hän on edustanut Suomea 16 arvokilpailuissa.

Tikkanen pohtii saavuttaneensa urallaan jo paljon enemmän, kuin mistä hän koskaan osasi haaveilla.

– Sen ymmärtää vasta nyt. Sitä ei näe silloin kun on kilpailuputkessa ja haluaa koko ajan tulla aina vain paremmaksi.

Tikkanen nähdään esiintymässä kuluvana viikonloppuna seurojensa eli Tampereen Sisun ja Rekolan Raikkaan joulunäytöksissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 8. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 9. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 10. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 11. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 12. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 13. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 14. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 15. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 8. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.