Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yliopisto- ja ammattilaisjoukkueet maailmalta kintereillä – Koivukylässä asuva koripallolupaus on saanut tottua mediahuomioon

Koivukylässä asuva Awak Kuier, 18, hyppää, ja heittää pallon helposti koriin Mäkelänrinteen urheiluhallin salissa.

Kuieria voi kutsua huoletta suomalaisen urheilun superlupaukseksi. Väitettä tukee fakta, että pelkästään Yhdysvaltain yliopistojoukkueista yli sata on osoittanut olevansa kiinnostunut vantaalaisesta. Kilpailu on kovaa, sillä myös Euroopan parhaimmat ammattilaisjoukkueet havittelevat Kuieria joukkueensa ykköstykiksi.

Tällä hetkellä Kuier pelaa erittäin menestyksekkäästi Naisten Korisliigaa HBA-Märskyn joukkueessa. Kuier on heittänyt 11 ottelussa 22 pisteen keskiarvolla ja napannut 11,8 levypalloa ottelua kohden.

– Olen tyytyväinen omaan suoritukseeni, mutta enemmän harmittaa, ettei joukkueella ole mennyt niin hyvin, Awak Kuier tuumii.

Vaikka Kuier kuuluu koko maailmassa ikäluokkansa huippuihin, ei hän vaikuta itsekkäältä. Hän on joukkuepelaaja, joka ajattelee joukkueensa etua.

Kuier esimerkiksi kuvailee yliopistojoukkueiden valmentajia mukaviksi, mutta hän iloitsee kuitenkin eniten siitä, että Kuieria katsomaan tulleet valmentajat näkevät myös muun joukkueen suorituksia.

– Täällä on muitakin pelaajia, jotka haluavat yliopistoon. On hyvä, että hekin saavat mahdollisuuden, Kuier sanoo.

Kuier nousi ensimmäistä kertaa koko maailman tietoisuuteen lähes kolme vuotta sitten. Silloin kansallinen koripallosarja NBA jakoi 15-vuotiaan Kuierin donkkausvideota sosiaalisen median kanavissa kymmenille miljoonille seuraajilleen.

Vantaalaiskoripalloilija myöntää, että huima mediahuomio toi alkuun paljon paineita.

– Silloin jännitti todella paljon ja ehkä vähän stressasin, mutta totuin siihen aika nopeasti. Nyt yritän ottaa sen positiivisesti ja keskittyä omaan tekemiseeni.

Kuierin poikkeuksellisuus ei ole kuitenkaan selitettävissä sillä, että hän osaa donkata. Sentterinä pelaava Kuier pyrkii hakemaan jatkuvasti luovia ratkaisuja ja kokeilemaan asioita, joita muut eivät välttämättä osaisi edes ajatella.

Pelaajan vahvuuksiin voi lukea syöttöpelin ja koria kohti ajamisen. Donkkausta hän ei ole sen sijaan otteluissa vielä kovin paljoa käyttänyt.

–  Minulle käy aina niin, että unohdan pelin aikana, että osaan donkata. Se ei tule vielä luonnollisesti, sentteri naurahtaa.

Toista vuotta Mäkelänrinteen lukiossa opiskeleva Kuier laittaa valkolakin päähänsä reilun vuoden kuluttua. Koripallopiireissä on jo pitkään pohdittu, suuntaako Kuier seuraavaksi Yhdysvaltojen yliopistosarjaan vai ammattilaiseksi Eurooppaan.

Kuierin unelmana on yltää naisten NBA:han ja hän näkee, että sinne pääsee kumpaakin reittiä. Siksi päätös on vaikea.

– Jos menisin suoraan ammattilaiseksi, niin olisin ainakin lähempänä kotia. Jos menisin jenkkeihin, niin olisin todella kaukana, enkä pääsisi hirveästi näkemään omaa perhettäni, hän pohtii valintaansa.

Kuier muutti perheineen Koivukylään vuonna 2018. Hän sanoo viihtyneensä Vantaalla, sillä se muistuttaa rauhallisuudeltaan Kotkaa, jossa hän asui reilusti yli kymmenen vuotta elämästään.

– Tykkään todella paljon Vantaasta. THelsingin puolella on enemmän ihmisiä ja menoa, mutta se on hyvä, että aina voi mennä Vantaalle, jossa on rauhallista, Kuier hymyilee.

Simo Arkko