Vantaan Hiihtoseuran tuore edustaja harjoitteli neljä vuotta Coloradossa Yhdysvalloissa – nyt tavoitteena on maajoukkuepaikka ensi kaudeksi

Kuvateksti: Jasmi Joensuu, 23, siirtyi täksi kaudeksi Vantaan Hiihtoseuraan. Hän tavoittelee tulevaisuudessa paikkaa maajoukkueessa. Simo Arkko

toimitus

Viides, viidestoista, kuudes ja yhdeksäs. Ne ovat sijoituksia, joille Vantaan Hiihtoseuraa edustava Jasmi Joensuu on yltänyt hiihtokauden ensimmäisissä kilpailuissaan.

Moni on sanonut Joensuulle, että hänen hyvä hiihtovauhtinsa on tullut heille yllätyksenä. Joensuu itse tosin on tietänyt pystyvänsä aiempaa kovempiin suorituksiin, sillä hän on voinut keskittyä viime aikoina ainoastaan hiihtoon.

Joensuu näyttikin vauhtiaan marraskuun puolivälissä Oloksen tykkikisoissa ja sijoittui sprintissä yhdeksänneksi. Viideltä kilometriltä tuli kahdestoista sija.

– Oloksella oli ehkä kauden parhaita kisoja tähän mennessä. Olin sprintissä karsinnan kolmas ja normaalimatkan kisakin oli todella hyvä. Ne olivat kovia suorituksia, Joensuu sanoo.

Kuluva kausi on Joensuulle pitkästä aikaa ensimmäinen Suomessa, sillä hän opiskeli, harjoitteli ja kilpaili viimeiset neljä vuotta Yhdysvalloissa.

Aluksi niin ei kuitenkaan ollut tarkoitus.

– Lähdin sinne, sillä halusin kokeilla jotain uutta ja kuulin, että Yhdysvalloissa on hyvät mahdollisuudet harjoitteluun. Aluksi se oli vain vuosi, enkä voinut kuvitellakaan olevani siellä neljää vuotta, Joensuu tuumii.

Denverin yliopistossa Coloradossa opiskelun ja urheilun yhdistäminen kuitenkin onnistui hyvin. Ohjattuja harjoituksia oli kuudesti viikossa kahden täysipäiväisen valmentajan ohjaamana.

Joensuu ei voinut silti keskittyä ainoastaan urheiluun, sillä hänen täytyi suoriutua kursseista tietyllä keskiarvolla, jotta hän saisi jatkaa kilpailemista yliopistosarjassa.

Joensuun mukaan harjoittelu Suomessa ja Yhdysvalloissa eroaa ainakin teho- ja voimaharjoittelun osalta. Tehoharjoittelua oli enemmän kuin Suomessa ja myös voimaharjoittelua tehtiin ilman painoja.

Joensuulle tärkein ja positiivisin asia oli kuitenkin se, että koko yliopistoporukka harjoitteli yhdessä, sillä Suomessa hiihtäjät harjoittelevat melko usein yksin.

– Yritimme antaa harjoituksissa niiden omien vahvuuksien kautta apua muille ja omia heikkouksia puolestaan parantaa muiden avulla.

Joensuu esimerkiksi sopeutui neljän vuoden aikana korkeiden paikkojen olosuhteisiin.

– Se oli aluksi todella vaikeaa ja ensimmäiset kaksi vuotta olivat hakemista. Opin kuitenkin viimeisenä vuotena ja tulokseni paranivat.

Hiihtäjä valmistui kesäkuun puolivälissä Denverin yliopistosta ja palasi sen jälkeen Suomeen kesäkuussa. Samalla Seinäjoen Hiihtoseuran värit vaihtuivat Vantaan Hiihtoseuraan, sillä perhe muutti vajaa vuosi sitten takaisin Tuusulaan ja myöhemmin viime syyskuussa Vantaalle.

23-vuotias Joensuu panostaa juuri nyt kaikkensa hiihtoon ja katsoo, mihin se riittää. Toistaiseksi hänellä ei ole isoja tavoitteita, vaan kasa pienempiä päämääriä.

– Haluaisin kuitenkin saada sellaisia hiihtoja, että maajoukkuepaikka avautuisi. Sitten kun siihen rinkiin pääsee mukaan, on helpompi asettaa muita tavoitteita.

Noin viisi kuukautta VHS:ää edustanut Joensuu on ollut selvästi tyytyväinen uuden seuransa harjoitusolosuhteisiin ja valmennukseen. VHS:ää valmentaa Kalmer Tramm, joka on nykyisin myös Joensuun henkilökohtainen valmentaja.

– Leirityksemme on ollut melkein samantasoinen kuin maajoukkueessa. Toki ne ovat omakustanteisia leirejä, mutta on ollut todella iso apu, että on saanut siltäkin puolelta todella paljon tukea, Joensuu kiittelee.

Simo Arkko

Kuka?

Vaihtoi heinäkuussa Seinäjoen Hiihtoseurasta Vantaan Hiihtoseuraan samoin kuin Hennariikka Rahkola. Kaksikko kuuluu VHS:n viestikolmikkoon yhdessä Aino-Maarit Mantisen kanssa.

VHS ylsi tällä kolmikolla viestipronssille Suomen Cupin kilpailussa Vuokatissa.

Sijoitukset alkukaudesta: Oloksella sprinttikilpailun 9. ja 5 km normaalimatkalla 12. Vuokatissa Suomen Cupin sprintissä 5. ja Rovaniemellä vapaan kympillä 15. sekä sprintillä 6. Rukalla maailmancupin sprintissä 73.

Tavoittelee ensi kaudeksi paikkaa maajoukkueesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 9. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 11. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 12. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 13. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 14. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 15. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.