Viides, viidestoista, kuudes ja yhdeksäs. Ne ovat sijoituksia, joille Vantaan Hiihtoseuraa edustava Jasmi Joensuu on yltänyt hiihtokauden ensimmäisissä kilpailuissaan.
Moni on sanonut Joensuulle, että hänen hyvä hiihtovauhtinsa on tullut heille yllätyksenä. Joensuu itse tosin on tietänyt pystyvänsä aiempaa kovempiin suorituksiin, sillä hän on voinut keskittyä viime aikoina ainoastaan hiihtoon.
Joensuu näyttikin vauhtiaan marraskuun puolivälissä Oloksen tykkikisoissa ja sijoittui sprintissä yhdeksänneksi. Viideltä kilometriltä tuli kahdestoista sija.
– Oloksella oli ehkä kauden parhaita kisoja tähän mennessä. Olin sprintissä karsinnan kolmas ja normaalimatkan kisakin oli todella hyvä. Ne olivat kovia suorituksia, Joensuu sanoo.
Kuluva kausi on Joensuulle pitkästä aikaa ensimmäinen Suomessa, sillä hän opiskeli, harjoitteli ja kilpaili viimeiset neljä vuotta Yhdysvalloissa.
Aluksi niin ei kuitenkaan ollut tarkoitus.
– Lähdin sinne, sillä halusin kokeilla jotain uutta ja kuulin, että Yhdysvalloissa on hyvät mahdollisuudet harjoitteluun. Aluksi se oli vain vuosi, enkä voinut kuvitellakaan olevani siellä neljää vuotta, Joensuu tuumii.
Denverin yliopistossa Coloradossa opiskelun ja urheilun yhdistäminen kuitenkin onnistui hyvin. Ohjattuja harjoituksia oli kuudesti viikossa kahden täysipäiväisen valmentajan ohjaamana.
Joensuu ei voinut silti keskittyä ainoastaan urheiluun, sillä hänen täytyi suoriutua kursseista tietyllä keskiarvolla, jotta hän saisi jatkaa kilpailemista yliopistosarjassa.
Joensuun mukaan harjoittelu Suomessa ja Yhdysvalloissa eroaa ainakin teho- ja voimaharjoittelun osalta. Tehoharjoittelua oli enemmän kuin Suomessa ja myös voimaharjoittelua tehtiin ilman painoja.
Joensuulle tärkein ja positiivisin asia oli kuitenkin se, että koko yliopistoporukka harjoitteli yhdessä, sillä Suomessa hiihtäjät harjoittelevat melko usein yksin.
– Yritimme antaa harjoituksissa niiden omien vahvuuksien kautta apua muille ja omia heikkouksia puolestaan parantaa muiden avulla.
Joensuu esimerkiksi sopeutui neljän vuoden aikana korkeiden paikkojen olosuhteisiin.
– Se oli aluksi todella vaikeaa ja ensimmäiset kaksi vuotta olivat hakemista. Opin kuitenkin viimeisenä vuotena ja tulokseni paranivat.
Hiihtäjä valmistui kesäkuun puolivälissä Denverin yliopistosta ja palasi sen jälkeen Suomeen kesäkuussa. Samalla Seinäjoen Hiihtoseuran värit vaihtuivat Vantaan Hiihtoseuraan, sillä perhe muutti vajaa vuosi sitten takaisin Tuusulaan ja myöhemmin viime syyskuussa Vantaalle.
23-vuotias Joensuu panostaa juuri nyt kaikkensa hiihtoon ja katsoo, mihin se riittää. Toistaiseksi hänellä ei ole isoja tavoitteita, vaan kasa pienempiä päämääriä.
– Haluaisin kuitenkin saada sellaisia hiihtoja, että maajoukkuepaikka avautuisi. Sitten kun siihen rinkiin pääsee mukaan, on helpompi asettaa muita tavoitteita.
Noin viisi kuukautta VHS:ää edustanut Joensuu on ollut selvästi tyytyväinen uuden seuransa harjoitusolosuhteisiin ja valmennukseen. VHS:ää valmentaa Kalmer Tramm, joka on nykyisin myös Joensuun henkilökohtainen valmentaja.
– Leirityksemme on ollut melkein samantasoinen kuin maajoukkueessa. Toki ne ovat omakustanteisia leirejä, mutta on ollut todella iso apu, että on saanut siltäkin puolelta todella paljon tukea, Joensuu kiittelee.
Simo Arkko