Paineet voittamisesta veivät Pauliina Miettisen yöunet kuusi vuotta sitten

Pauliina Miettinen, 47, palaa Naisten Liigaan ja Vantaalle TiPS:n päävalmentajana. Simo Arkko

toimitus

TiPSin uusi päävalmentaja Pauliina Miettinen kävelee rauhallisesti ympäri Myyrmäki-hallia ja pysähtyy välissä vaihtamaan kuulumisia monien tuttujen kanssa. Kaikille löytyy aikaa, eikä kukaan jää huomiotta.

Miettinen on ehtinyt työskennellä jo kolmatta viikkoa TiPSin päävalmentajana, vaikka sopimuksen kerrottiin virallisesti alkavan joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Työt alkoivat etuajassa, sillä joukkueella oli kova hinku takaisin harjoituksiin.

– Pelaajat sanoivat, että kaksi viikkoa lomaa riittää. Sanoin johdolle, että he tuskin jaksavat odotella puolitoista kuukautta treenien alkua. Se, että aloitin aiemmin, lähti ihan pelaajista, Miettinen sanoo.

Joukkueella ei ole tosin liiaksi aikaa harjoitella taktiikkaansa, sillä Suomen Cupin ottelut alkavat jo tammikuun lopulla. Ja mikäli reissu Floridaan toteutuu, helmikuussa on myös kovia pelejä yhdysvaltalaisjoukkueita vastaan.

TiPS pelaisi Yhdysvalloissa ainakin yliopistojoukkue Florida State Seminolesia ja UCF Knightsia vastaan.

– Tässä jengissä on monia, jotka haluaisivat lähteä Yhdysvaltoihin pelaamaan. Nyt he pääsisivät näytille, Miettinen sanoo.

Floridan yliopistossa työskennellyt Miettinen haluaisi viedä joukkueensa Yhdysvaltoihin, sillä hän haluaisi tuoda pelaajille uusia kokemuksia jo tutuksi tulleiden Ruotsin reissujen sijasta.

Reissu Yhdysvaltoihin olisi varmasti myös TiPS:n pelaajille silmiä avaava, sillä Pohjois-Amerikassa pelannut ja valmentanut Miettinen kuvailee, että Suomen ja Yhdysvaltain jalkapallon ero on kuin yöllä ja päivällä.

Eroja löytyy niin olosuhteista kuin harjoittelutavoista.

– Kävin joskus siellä alle 19-vuotiaiden maajoukkueleirillä. En ollut uskoa silmiäni, kuinka kovaa nämä nykyisin huipulla olevat Rapinoet (Megan) ja muut vetivät.

– Se oli tappomeininkiä. Siellä mentiin kaksinkamppailuihinkin kovaa, sillä kilpailu pelipaikoista oli niin hirveä.

Vaikka TiPSissä ei ole välttämättä samanlaista kilpailua pelipaikoista kuin Yhdysvalloissa, on joukkueen motivaatio uuden oppimiseen ainakin korkealla.

Miettinen kokeekin viime kesänä katsomiensa otteluiden perusteella, että hänellä on monella tapaa annettavaa nuorelle joukkueelle. Kehitettäviä asioita löytyi kymmenkunta.

– Siellä oli esimerkiksi viimeisien minuuttien ratkaisuja ja joitakin pelillisiä asioita. Oli hyvä nähdä, että pystyn auttamaan, eikä peli ollut vielä valmista.

Myös henkilökohtaisella tasolla löytyy joitakin asioita, joihin Miettinen haluaa puuttua. Yksi asia on potkutekniikka, joka on potkuvalmennusta tarjoavan valmentajan sydäntä lähellä.

– Kärsin koko ajan, kun katson heidän potkujaan, sillä en ole vielä heille potkutreenejä vetänyt. Teen sen sitten, kun joukkue on kasassa. Sormeni oikein syyhyävät, kun ei ole vielä pystynyt niitä ottamaan, Miettinen hymyilee.

Intohimoisesti jalkapalloon suhtautuva Miettinen valmensi edellisen kerran Naisten Liigassa PK-35 Vantaata kaudella 2013. Sen jälkeen hän päätti ottaa hetkeksi taukoa jalkapallosta, sillä hän paloi loppuun täydellisyyden tavoittelun vuoksi.

– Otin paljon paineita siitä, että pitää koko ajan voittaa ja olla paras. Nyt täytyy lähteä erilaisella mentaliteetilla. Toki voittamaan lähdetään, mutta toivoisin, etteivät yöunet menisi, jos ei voittoja tulisikaan. Sitä olen yrittänyt harjoitella, Miettinen sanoo.

Pauliina Miettinen

Syntynyt: 20.5.1972 Kuopiossa.

Saavutukset valmentajana: Kaksi SM-kultaa ja kolme Suomen Cupin voittoa PK-35 Vantaassa.

Valmennusura: Franklin Pierce College, Barry University, Floridan yliopisto, FC Kontu, PK-35 Vantaa, Sky Blue FC, Honka (B-tytöt), NJS, TiPS (2019).

Edusti pelaajana: KMF, KontU, TuPy, MPS, Franklin Pierce College, Boston Renegades, HJK. Pelasi myös maajoukkueessa.

Valmentaa TiPSissä yhdessä Emma Tillanderin ja Nea Sunilan kanssa. Esa Isokääntä toimii valmennustiimin tukena.

TiPS on hankkinut joukkueeseensa ensi kaudeksi uusina pelaajina Inna Vannulan (HPS), Jenni Huttusen (PKKU, B-SM-sarja), Venla Mäkelän (PK-35) ja Annika Haanpään (TPS).

Miettisen mukaan joukkue aikoo hankkia 1–3 yhdysvaltalaispelaajaa vahvistamaan joukkueen hyökkäystä.

TiPSin joukkueen runko on säilynyt kuitenkin hyvin samana viime kauteen nähden. Joukkueessa on tällä hetkellä muutamia pelaajia, jotka hakevat sopimuksia testijakson kautta.

Aiheeseen liittyvää

  1. TiPSin valmennustiimi uudistuu – Päävalmentaja Pauliina Miettinen haluaa vahvistaa pelaajia kansainvälisiin haasteisiin 27.11.2019 14:15
  2. TiPSin naisten kausi päättyi karvaaseen pettymykseen – Mitali hävittiin niukasti yhden maalin ottelussa 22.10.2019 9:06
  3. Pauliina Miettinen palaa valmentajaksi Vantaalle - valmentaa TiPSin naisia ensi kaudella 13.8.2019 8:49

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut