Paineet voittamisesta veivät Pauliina Miettisen yöunet kuusi vuotta sitten

Pauliina Miettinen, 47, palaa Naisten Liigaan ja Vantaalle TiPS:n päävalmentajana. Simo Arkko

toimitus

TiPSin uusi päävalmentaja Pauliina Miettinen kävelee rauhallisesti ympäri Myyrmäki-hallia ja pysähtyy välissä vaihtamaan kuulumisia monien tuttujen kanssa. Kaikille löytyy aikaa, eikä kukaan jää huomiotta.

Miettinen on ehtinyt työskennellä jo kolmatta viikkoa TiPSin päävalmentajana, vaikka sopimuksen kerrottiin virallisesti alkavan joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Työt alkoivat etuajassa, sillä joukkueella oli kova hinku takaisin harjoituksiin.

– Pelaajat sanoivat, että kaksi viikkoa lomaa riittää. Sanoin johdolle, että he tuskin jaksavat odotella puolitoista kuukautta treenien alkua. Se, että aloitin aiemmin, lähti ihan pelaajista, Miettinen sanoo.

Joukkueella ei ole tosin liiaksi aikaa harjoitella taktiikkaansa, sillä Suomen Cupin ottelut alkavat jo tammikuun lopulla. Ja mikäli reissu Floridaan toteutuu, helmikuussa on myös kovia pelejä yhdysvaltalaisjoukkueita vastaan.

TiPS pelaisi Yhdysvalloissa ainakin yliopistojoukkue Florida State Seminolesia ja UCF Knightsia vastaan.

– Tässä jengissä on monia, jotka haluaisivat lähteä Yhdysvaltoihin pelaamaan. Nyt he pääsisivät näytille, Miettinen sanoo.

Floridan yliopistossa työskennellyt Miettinen haluaisi viedä joukkueensa Yhdysvaltoihin, sillä hän haluaisi tuoda pelaajille uusia kokemuksia jo tutuksi tulleiden Ruotsin reissujen sijasta.

Reissu Yhdysvaltoihin olisi varmasti myös TiPS:n pelaajille silmiä avaava, sillä Pohjois-Amerikassa pelannut ja valmentanut Miettinen kuvailee, että Suomen ja Yhdysvaltain jalkapallon ero on kuin yöllä ja päivällä.

Eroja löytyy niin olosuhteista kuin harjoittelutavoista.

– Kävin joskus siellä alle 19-vuotiaiden maajoukkueleirillä. En ollut uskoa silmiäni, kuinka kovaa nämä nykyisin huipulla olevat Rapinoet (Megan) ja muut vetivät.

– Se oli tappomeininkiä. Siellä mentiin kaksinkamppailuihinkin kovaa, sillä kilpailu pelipaikoista oli niin hirveä.

Vaikka TiPSissä ei ole välttämättä samanlaista kilpailua pelipaikoista kuin Yhdysvalloissa, on joukkueen motivaatio uuden oppimiseen ainakin korkealla.

Miettinen kokeekin viime kesänä katsomiensa otteluiden perusteella, että hänellä on monella tapaa annettavaa nuorelle joukkueelle. Kehitettäviä asioita löytyi kymmenkunta.

– Siellä oli esimerkiksi viimeisien minuuttien ratkaisuja ja joitakin pelillisiä asioita. Oli hyvä nähdä, että pystyn auttamaan, eikä peli ollut vielä valmista.

Myös henkilökohtaisella tasolla löytyy joitakin asioita, joihin Miettinen haluaa puuttua. Yksi asia on potkutekniikka, joka on potkuvalmennusta tarjoavan valmentajan sydäntä lähellä.

– Kärsin koko ajan, kun katson heidän potkujaan, sillä en ole vielä heille potkutreenejä vetänyt. Teen sen sitten, kun joukkue on kasassa. Sormeni oikein syyhyävät, kun ei ole vielä pystynyt niitä ottamaan, Miettinen hymyilee.

Intohimoisesti jalkapalloon suhtautuva Miettinen valmensi edellisen kerran Naisten Liigassa PK-35 Vantaata kaudella 2013. Sen jälkeen hän päätti ottaa hetkeksi taukoa jalkapallosta, sillä hän paloi loppuun täydellisyyden tavoittelun vuoksi.

– Otin paljon paineita siitä, että pitää koko ajan voittaa ja olla paras. Nyt täytyy lähteä erilaisella mentaliteetilla. Toki voittamaan lähdetään, mutta toivoisin, etteivät yöunet menisi, jos ei voittoja tulisikaan. Sitä olen yrittänyt harjoitella, Miettinen sanoo.

Pauliina Miettinen

Syntynyt: 20.5.1972 Kuopiossa.

Saavutukset valmentajana: Kaksi SM-kultaa ja kolme Suomen Cupin voittoa PK-35 Vantaassa.

Valmennusura: Franklin Pierce College, Barry University, Floridan yliopisto, FC Kontu, PK-35 Vantaa, Sky Blue FC, Honka (B-tytöt), NJS, TiPS (2019).

Edusti pelaajana: KMF, KontU, TuPy, MPS, Franklin Pierce College, Boston Renegades, HJK. Pelasi myös maajoukkueessa.

Valmentaa TiPSissä yhdessä Emma Tillanderin ja Nea Sunilan kanssa. Esa Isokääntä toimii valmennustiimin tukena.

TiPS on hankkinut joukkueeseensa ensi kaudeksi uusina pelaajina Inna Vannulan (HPS), Jenni Huttusen (PKKU, B-SM-sarja), Venla Mäkelän (PK-35) ja Annika Haanpään (TPS).

Miettisen mukaan joukkue aikoo hankkia 1–3 yhdysvaltalaispelaajaa vahvistamaan joukkueen hyökkäystä.

TiPSin joukkueen runko on säilynyt kuitenkin hyvin samana viime kauteen nähden. Joukkueessa on tällä hetkellä muutamia pelaajia, jotka hakevat sopimuksia testijakson kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 8. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 9. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 10. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 13. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.