Passeli laji ”kikkapettereille” – Vantaan futsal-seura tähtää pikku hiljaa kohti korkeampia sarjoja

32-vuotias Niko Hakola hoitaa käytännössä kaiken VFS:ssä valmennuksen ja pelaamisen ohella. Simo Arkko

toimitus

Pyrimme olemaan Vantaan paras futsal-joukkue. Näin linjaa yksi VFS:n perustajista, Niko Hakola, 32, joka hoitaa tällä hetkellä käytännössä kaikki seuraan liittyvät asiat pelaamisen ja valmentamisen ohella.

Pelkästään futsaliin keskittynyt Vantaa Futsal Club eli VFS pelaa tällä hetkellä futsalin Kolmosessa. Seuran tavoitteena on yltää tällä kaudella mahdollisimman korkeille sijoille. Tulevaisuudessa myös nousu kakkosdivariin voisi olla mahdollinen.

– Vielä on matkaa liiton sarjoihin, mutta menemme kausi kerrallaan. Kehityssuunta on koko ajan ylöspäin. Haluamme niin pitkälle kuin rahkeet riittävät, Hakola tiivistää.

VFS aloitti toimintansa toden teolla kesällä 2018, jolloin vantaalainen Inter Koivukylä luopui futsalin kakkodivisioonan paikastaan. Silloin VFS ja nelosdivisioonassa pelannut FC KyJo päättivät fuusioitua.

Seuran nimeksi tuli VFS ja se sai laatupelaajia myös kakkosdivarijoukkue Inter Koivukylän joukkueesta.

Vantaa Futsal Club oli tosin perustettu jo vuonna 2014. Vaikka suunnitelmat olivat jo siihen aikaan suuria, kesti jopa neljä vuotta, ennen kuin seura pääsi aloittamaan tavoitteellisen toiminnan virallisissa sarjoissa.

– Pelasimme aluksi vain yksittäisissä turnauksissa. Toimintamme käynnistyi vähän hitaasti, eikä aika ollut vielä silloin kypsä toiminnalle, sillä vantaalaisia futsal-joukkueita siihen aikaan divarissa vielä useampia.

Tällä hetkellä seuraan kuuluu noin 50-60 jäsentä. Alkuun joukkueita oli vain yksi, mutta hiljalleen futsalista kiinnostuneita on löytynyt yhä enemmän.

– Meille on tullut siitä asti kun aloitimme joka kuukausi uusia pelaajia. Sen vuoksi perustimme kakkosjoukkueen, sillä muuten olisimme joutuneet sanomaan kiinnostuneille ettemme pysty ottamaan lisää pelaajia.

Vaikka VFS onkin kerännyt mukavan määrän pelaajia joukkueeseensa, ei futsal ole saavuttanut vielä Suomessa samanlaista suosiota kuin esimerkiksi Brasiliassa, Espanjassa ja Italiassa. Niissä futsalia pelataan jo lapsesta saakka.

Futsalin junioritoiminta onkin ollut Suomessa lapsen kengissä. VFS on pyrkinyt tuomaan tähän muutoksen, mutta vielä toistaiseksi junioritoiminnan käynnistäminen ei ole ottanut tuulta alleen.

– Käynnistimme sen tässä syksyllä, mutta vielä ei riittänyt tarpeesi nuoria pelaajia joukkueeseen. Olisimme myös tarvinneet enemmän taustaporukkaa, joten yritämme uudestaan ensi syksynä, Hakola sanoo.

Futsal sisältää lajina paljon samanlaisia ominaispiirteitä muiden joukkuelajien kanssa. Laji eroaa kuitenkin merkittävästi esimerkiksi jalkapallosta peliajan, kentän koon, roolituksien ja lajitekniikan vuoksi.

Jalkapallo- ja futsalpelaajan erottaa jalkapohjan käytöstä. Futsalissa jalkapohjaa käytetään paljon enemmän pallon hallitsemiseen, sillä se mahdollistaa pallon pitämisen lähempänä pelaajaa.

Jalkapohjaa käytetään lajissa erityisesti haltuunottoon, kääntymiseen, valelaukaukseen sekä kuljettamiseen.

– Futsalissa viehättää pelinopeus ja se, että tapahtuu koko ajan. Pelasin aikoinaan jalkapalloa futsal-kauden jälkeen, ja kyllähän se tuntui kuin olisi shakkia mennyt pelaamaan, Hakola naurahtaa.

– Jos on vähänkään taipuvainen kikkapetteriksi ja haluaa paljon peliä, niin tämä on oikein sopiva laji.

Simo Arkko

Futsal

Sai alkunsa 1930-luvulla Uruguayssa. Rantautui Eurooppaan 1960-luvun lopulla.

Miesten ja naisten ensimmäiset futsalin Suomen mestaruudet pelattiin turnausmuotoisesti syksyllä 1997.

Futsalia pelataan Suomessa Palloliiton piiritason sarjoissa aina 6. divisioonaan saakka. Valtakunnallisia sarjoja on kaksi.

Lajia harrastaa Suomessa Palloliiton mukaan noin 25 000 pelaajaa. VFS:n lisäksi Koivukylän Palloseura pelaa vantaalaisista futsalin kolmosdivaria.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaa Futsal Club nousee sarjaporrasta ylemmäs
    20.3.2019 18:20
  2. Team Vanpa petrannut futsalissa
    11.1.2019 8:50

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut