Jos Tokion olympiapaikat jaettaisiin nyt, vantaalainen sulkapalloilija Airi Mikkelä saisi nousta kisakoneeseen – "Hyvältä näyttää, takana ei ole kovin montaa uhkaajaa"

Vantaalaissulkapalloilija Airi Mikkelä, 26, tähtää kohti Tokion olympialaisia. Kisapaikka on lähellä, sillä Mikkelä on tällä hetkellä olympiarankingin 34:llä sijalla. Simo Arkko

toimitus

Kuusinkertainen Suomen mestari Airi Mikkelä astelee iloisesti Ruskeasuon palloiluhalliin. Vantaalaissulkapalloilijalla on syytä hymyyn, sillä vaikka ulkona sataa vettä ja sää on muutenkin inhottava, on Mikkelä melko lähellä unelmansa saavuttamista.

Jos Tokion olympiapaikat nimittäin jaettaisiin nyt, olisi Airi Mikkelä kisakoneessa. Mikkelän tämänhetkinen ranking-sijoitus 34 riittäisi olympialaisiin, sillä maailmanrankingin perusteella jaetaan kaikkiaan 38 olympiapaikkaa.

Olympiarankingiin lasketaan kymmenen parasta kisaa vuoden ajalta. Mikkelä sanoo olevansa aikataulussa olympiaunelman suhteen, sillä hän on saanut puoleen vuoteen viisi hyvää kisatulosta.

– Alku meni todella hyvin, mutta nyt pari viime kuukautta ovat olleet vaikeampia eikä ole tullut hyviä tuloksia. Olen aikataulussa, mutta kyllä tässä vielä tekemistä riittää, Mikkelä pohtii.

Mikkelä myöntää, että tilanne näyttää kuitenkin hyvältä.

– Totta kai kun pari viime kuukautta ovat olleet vaikeita, niin on vähän, että apua, mutta uskon kyllä kisapaikkaani. Kun katsoo takana olevia, niin siellä ei ole hirveän montaa uhkaajaa.

Suomen sulkapallon ykkösnainen on halunnut kiertää ensimmäisen puolen vuoden aikana paljon kisoissa, sillä hän ei halua jättää kisapaikan varmistamista viime tinkaan.

Viime aikojen vaikeudet tuloksissa voikin pistää osin raskaiden reissujen piikkiin. Mikkelä oli esimerkiksi syyskuussa jopa kolme viikkoa poissa Suomesta, kun hän kilpaili Australiassa, Filippiineillä ja Malediiveilla.

– Kun tulin sieltä takaisin, olin aika väsynyt. Sieltä ei kuitenkaan tullut tuloksia, mitä olisin toivut. Mutta se kuuluu asiaan, että välillä menee paremmin ja välillä on vaikeampaa, jopa 25 kertaa vuodessa pääosin ulkomailla kilpaileva Mikkelä sanoo.

Mikkelä oli hyvin lähellä päästä jo vuonna 2016 Rion olympialaisiin, mutta tuolloin olympiaunelma romuttui viimeisessä kilpailussa.

Viimeisessä kolmessa vuodessa monia asia on kuitenkin muuttunut. Mikkelä on muuttanut takaisin Suomeen ja hänen elämäntilanteensa on muutenkin erilaisempi kuin Tanskassa.

Tanskassa elämä pyöri nimittäin ainoastaan sulkapallon ympärillä.

– Tuntuu, että silloin elin tiiviimmässä kuplassa. Nyt on muitakin asioita elämässä, enkä laita itselleni enää niin paljoa paineita.

Nykyisin Mikkelän elämä on tasapainoisempaa. Urheilemista tasapainottaa esimerkiksi opiskelu, sillä 25 tunnin harjoittelemisen lisäksi Mikkelä opiskelee kauppatieteitä 10–15 tuntia viikossa.

Normaaliviikkoon sisältyy totta kai myös kilpailureissujen suunnittelua, sillä Mikkelä hoitaa itse lentojen ja hotellien varaamisen. Toisinaan elämä sulkapalloilijana onkin yksinäistä ja raskasta puurtamista unelmiensa eteen.

– Tuntuu aika vahvasti siltä, että reissaaminen alkaa olemaan todella rankkaa. Tämä on välillä aika yksinäistä, sillä käyn kaikilla reissulla periaatteessa yksin, Mikkelä kertoo sulkapalloilijan arjen huonommista puolista.

Peräti 41:ssa eri maassa sulkapallon vuoksi käynyt Mikkelä on kuitenkin juuri nyt lähellä sitä saavutusta, jonka vuoksi uhrauksetkin tuntuvat sen arvoisilta.

Simo Arkko

Kuka?

Syntynyt: 5.4.1993 Vantaalla.

Edustaa vantaalaista Badminton Unitedia (entinen Drive ja Östersundom IF).

Sijoitus maailmanrankingissa: 91 (olympiarankingissa sijalla 34).

Saavutukset: voittanut kaksinpelin SM-kultaa neljästi (2014, 2017, 2018 ja 2019) ja nelinpelin SM-kultaa kahdesti (2012 ja 2019).

Asuu Vantaalla. Asui vuosina 2013–2018 Tanskassa, jossa harjoitusvastukset ovat Suomea kovempia. Palasi Suomeen, sillä yhteistyö sikäläisen valmentajan kanssa ei enää toiminut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.