Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: Kiekko-Vantaan ongelmien ratkaiseminen alkoi – heikosti toiminut puolustustaktiikka heitettiin romukoppaan

Mestiksen sarjan häntäpäähän jäänyt Kiekko-Vantaa reagoi viikko sitten torstaina huonoon alkukauteensa, kun se kertoi purkaneensa yhteisymmärryksessä päävalmentaja Jesse Wellingin sopimuksen.

Vetovastuun lohipaitojen pääkäskijänä otti apuvalmentajana toiminut Kari Haakana

Valmentajavaihdos tuotti heti tulosta, sillä Kiekko-Vantaa otti Haakanan johdolla kauden kolmannen voittonsa lauantaina kaatamalla sarjakärki SaPKon lukemin 4–3 seuran 25-vuotisjuhlaottelussa.

Wellingin lähtö vantaalaisseurasta ei ollut yllättävä. Kiekko-Vantaa hävisi Wellingin alaisuudessa kymmenen ottelua ja voitti ainoastaan kaksi.

Lohipaitojen otteissa ei näkynyt myöskään missään vaiheessa merkkejä siitä, että joukkue kipuaisi kärkikahinoihin, joihin vantaalaisia povattiin ennen kauden alkua.

Kiekko-Vantaan alkukauden isoin ongelma oli puolustuspelissä, sillä vantaalaiset päästivät Wellingin alaisuudessa peräti 4,25 maalia ottelua kohden. Welling luotti mies miestä vastaan -puolustustaktiikkaan, jossa jokaisen pelaajan on pidettävä huoli siitä, ettei "oma vahdittava" karkaa maalipaikkaan.

Kyseinen taktiikka vaatii pelaajilta paljon aluepuolustamiseen verrattuna. Mies miestä vastaan puolustettaessa yksittäisen pelaajan henkilökohtainen virhe tai nukahdus voi aiheuttaa vaarallisen maalipaikan vastustajalle.

Osin puolustuspelin taktiikasta johtuen vantaalaisia vastaan tehtiin alkukauden aikana useita helppoja osumia. Ne myös lamaannuttivat joukkueen itseluottamusta.

Vantaan Sanomien tietojen mukaan joukkueen vaikea tilanne ajautui siihen pisteeseen, etteivät pelaajat ymmärtäneet päävalmentajansa agendaa.

Vaikka alkukausi olikin vaikea, on Kiekko-Vantaalla vielä mahdollisuudet pudotuspeleihin, mikäli joukkue kerää kauden lopuista kamppailuista noin 1,6 pistettä ottelua kohden.

Mutta millä Kiekko-Vantaa pyrkii kääntämään kurssinsa?

– Ensimmäinen asia on se, että pelaajat alkavat itse kantamaan vastuuta toiminnasta. Sen jälkeen, kun sydän ja sielu ovat mukana toiminnassa, homma paranee, Kari Haakana aloittaa.

Kiekko-Vantaa luopui ainakin SaPKo-ottelun perusteella mies miestä vastaan -taktiikasta. Haakana ei kuitenkaan halua kiirehtiä muiden pelillisten muutosten suhteen liian nopeasti, sillä seuraava ottelu on jo keskiviikkona Tutoa vastaan.

– Varmasti joihinkin asioihin tulee muutoksia, mutta tässä ei ole vielä ollut aikaa niihin. Menemme rauhassa ja pala kerrallaan eteenpäin, sillä tässä vaiheessa pelaajille ei voi työntää liikaa asioita kerralla.

Simo Arkko