Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taitoluistelija Roman Galay löysi oikean fiiliksen kauden alkuun – Taskussa on nyt suomenennätyspisteet ja MM-paikka

Taitoluistelija Roman Galay, 21, vastaa iloisesti puhelimeensa. Sille on syynsä, sillä Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita edustava nuorukainen luisteli muutama viikko sitten miesten Suomen ennätyksen uusiin pistelukemiin.

Italian Lombardia Trophyssä luisteltu pistesaalis 203,52 ei pelkästään rikkonut Suomen ennätystä, sillä tulos myös varmisti Galaylle paikan MM-kisoihin. Galayn tulos ylitti sekä lyhyt- että vapaaohjelmaan vaadittavat teknisten pisteiden rajat.

– En odottanut itseltäni sellaista tulosta. Fiilis ja keskittyminen olivat kuitenkin eri tasolla kuin viime kaudella. Olin varma, että osaan kaiken, mitä minulla oli ohjelmassa, Galay kertoo.

Taitoluistelija sanoo, että juuri itsevarmuus löytyi Italian kansainvälisissä kilpailuissa. Galay pohtii, että onnistuneen suorituksen taustalla on se, että hän on kasvanut urheilijana viime kaudesta.

– Jokainen urheilija kasvaa jossain kohtaa niin paljon, että hän osaa hallita omia tunteitaan, fiiliksiään ja jännitystä, Galay aloittaa ja jatkaa:

– Löysin Italiassa fiiliksen, jolla pystyin luistelemaan hyvin. Sen fiiliksen löytäminen jokaisessa kilpailussa on tietysti hankalaa. Nyt kuitenkin tiedän, millainen se oikea fiilis on.

Galayllä ei ole henkistä valmentajaa. Hän kuitenkin pystyy kääntymään mieltä askarruttavissa kysymyksissä valmentajansa Sirkka Kaipion puoleen. Kaipio ja Galay ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016.

– Se on hyvä, että on henkilö, johon voin luottaa ja tiedän, että hän puhuu asiaa.

Kaipion ja Galayn yhteistyö sai uusia piirteitä vuosi sitten, kun Galay aloitti liikuntatieteiden ja valmennuksen opinnot Pietarissa.

Galay aloitti samalla uudessa valmennusryhmässä, johon kuuluu huipputason miesluistelijoita. Hän sanookin ottaneensa oppia muilta luistelijoilta esimerkiksi ohjelmien suunnittelemisesta ja harjoittelusta.

– Sitä kautta on tullut urheilijana teknistä kasvua ja koreografiaa. Kun tulen Suomeen, niin me vahvistamme Sirkan kanssa saamiani taitoja, kerran kuukaudessa Suomessa käyvä Galay sanoo.

Suomen ennätyksen Italiassa luistelleen Galayn mukaan ennätyslukemia on varaa parantaa nykyisellä kilpailuohjelmalla jopa kymmenellä pisteellä.

Viikko sitten Tikkurilassa Galay kuitenkin päätti kokeilla ohjelmastaan poiketen ensimmäistä kertaa neloishyppyä. Ohjelma oli muutenkin Lombardia Trophyä vaikeampi.

Yritys neloishypystä oli Galayn mukaan teknisesti hyvä, mutta puoli kierrosta vajaa.

– Se vaatii vielä vähän nopeutta ja tekniikkaa. En usko, että se tulee vielä Finlandia Trophyssä ohjelmaan.

Espoossa viikon päästä 11.–13. lokakuuta kilpailtava Finlandia Trophy on Galaylle kauden mieluisimpia kilpailuja. Se on sitä niin kovan tason, mutta etenkin kotiyleisön vuoksi.

– Siellä on sama fiilis kuin jossain EM-kisoissa. Yleisöstä kuulee, että tämä on meidän urheilija. Se kannustus on hullua, Galay tunnelmoi innostuneesti.

Italiassa 67,04 pistettä lyhytohjelmasta saanut Galay uskoo, että 70 pistettä on rikottavissa Espoossa. Myös vapaaohjelmasta löytyy Galayn mukaan pieniä viilattavia asioita.