Taitoluistelija Roman Galay löysi oikean fiiliksen kauden alkuun – Taskussa on nyt suomenennätyspisteet ja MM-paikka

Pietarissa opiskeleva ja harjoitteleva Roman Galay käy Suomessa kerran kuukaudessa. Tuolloin hän harjoittelee valmentajansa Sirkka Kaipion kanssa. Arkisto/Marika Lumme

toimitus

Taitoluistelija Roman Galay, 21, vastaa iloisesti puhelimeensa. Sille on syynsä, sillä Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita edustava nuorukainen luisteli muutama viikko sitten miesten Suomen ennätyksen uusiin pistelukemiin.

Italian Lombardia Trophyssä luisteltu pistesaalis 203,52 ei pelkästään rikkonut Suomen ennätystä, sillä tulos myös varmisti Galaylle paikan MM-kisoihin. Galayn tulos ylitti sekä lyhyt- että vapaaohjelmaan vaadittavat teknisten pisteiden rajat.

– En odottanut itseltäni sellaista tulosta. Fiilis ja keskittyminen olivat kuitenkin eri tasolla kuin viime kaudella. Olin varma, että osaan kaiken, mitä minulla oli ohjelmassa, Galay kertoo.

Taitoluistelija sanoo, että juuri itsevarmuus löytyi Italian kansainvälisissä kilpailuissa. Galay pohtii, että onnistuneen suorituksen taustalla on se, että hän on kasvanut urheilijana viime kaudesta.

– Jokainen urheilija kasvaa jossain kohtaa niin paljon, että hän osaa hallita omia tunteitaan, fiiliksiään ja jännitystä, Galay aloittaa ja jatkaa:

– Löysin Italiassa fiiliksen, jolla pystyin luistelemaan hyvin. Sen fiiliksen löytäminen jokaisessa kilpailussa on tietysti hankalaa. Nyt kuitenkin tiedän, millainen se oikea fiilis on.

Galayllä ei ole henkistä valmentajaa. Hän kuitenkin pystyy kääntymään mieltä askarruttavissa kysymyksissä valmentajansa Sirkka Kaipion puoleen. Kaipio ja Galay ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016.

– Se on hyvä, että on henkilö, johon voin luottaa ja tiedän, että hän puhuu asiaa.

Kaipion ja Galayn yhteistyö sai uusia piirteitä vuosi sitten, kun Galay aloitti liikuntatieteiden ja valmennuksen opinnot Pietarissa.

Galay aloitti samalla uudessa valmennusryhmässä, johon kuuluu huipputason miesluistelijoita. Hän sanookin ottaneensa oppia muilta luistelijoilta esimerkiksi ohjelmien suunnittelemisesta ja harjoittelusta.

– Sitä kautta on tullut urheilijana teknistä kasvua ja koreografiaa. Kun tulen Suomeen, niin me vahvistamme Sirkan kanssa saamiani taitoja, kerran kuukaudessa Suomessa käyvä Galay sanoo.

Suomen ennätyksen Italiassa luistelleen Galayn mukaan ennätyslukemia on varaa parantaa nykyisellä kilpailuohjelmalla jopa kymmenellä pisteellä.

Viikko sitten Tikkurilassa Galay kuitenkin päätti kokeilla ohjelmastaan poiketen ensimmäistä kertaa neloishyppyä. Ohjelma oli muutenkin Lombardia Trophyä vaikeampi.

Yritys neloishypystä oli Galayn mukaan teknisesti hyvä, mutta puoli kierrosta vajaa.

– Se vaatii vielä vähän nopeutta ja tekniikkaa. En usko, että se tulee vielä Finlandia Trophyssä ohjelmaan.

Espoossa viikon päästä 11.–13. lokakuuta kilpailtava Finlandia Trophy on Galaylle kauden mieluisimpia kilpailuja. Se on sitä niin kovan tason, mutta etenkin kotiyleisön vuoksi.

– Siellä on sama fiilis kuin jossain EM-kisoissa. Yleisöstä kuulee, että tämä on meidän urheilija. Se kannustus on hullua, Galay tunnelmoi innostuneesti.

Italiassa 67,04 pistettä lyhytohjelmasta saanut Galay uskoo, että 70 pistettä on rikottavissa Espoossa. Myös vapaaohjelmasta löytyy Galayn mukaan pieniä viilattavia asioita.

Kuka?

21-vuotias venäläis-suomalainen taitoluistelija. Edustaa Suomen maajoukkuetta ja vantaalaisseura EVT:tä.

Luisteli miesten Suomen ennätyksen (203,52) syyskuussa Italiassa. Pistesaalis mahdollisti paikan seuraaviin MM-kisoihin.

Opiskelee Pietarissa liikuntatieteitä ja valmennusta.

Voitti viime kaudella SM-kultaa ja kilpaili ensimmäistä kertaa EM-tasolla sekä Universiadeissa (opiskelijoiden MM-kilpailut).

Tavoittelee tältä kaudelta menestystä EM- ja MM-kilpailuissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.