Loukkaantuminen piti maratoonari Laura Mannisen pois radoilta yli kaksi vuotta – "Aluksi aina kun joku kysyi juoksusta, aloin itkeä"

Laura Manninen innostui niin paljon porrasjuoksusta, että hän päätyi ostamaan kotiinsa porrasjuoksulaitteen. Simo Arkko

toimitus

Vantaan Kenttäurheilijoiden Laura Manninen avaa kotiovensa hymyillen. Sille on syynsä, sillä juoksua rakastava maratonjuoksija on päässyt pitkän tauon jälkeen takaisin kilparadoille.

Muutama viikko sitten SM-maratonilla Espoossa kultaa juossut Manninen joutui luopumaan maratonjuoksuista yli kahdeksi vuodeksi keväällä 2017. Silloin hän ymmärsi, etteivät jalat kestäneet juoksemista.

Jalat rikkoontuivat New Yorkissa maaliskuussa 2017, kun Manninen juoksi nyt jo alitetun sisäratojen maratonin maailmanennätysajan. 200 metrin radalla juokseminen vahingoitti Mannisen molempien jalkojen jänteitä.

Juoksusta nauttiminen oli pitkään mahdotonta.

– Siihen meni kaksi kuukautta, että sisäistin tilanteen. Aina, kun joku kysyi juoksusta, aloin itkeä. Se oli ihan hirveää, Manninen kertoo kotitalonsa kuntosalilla.

Hän yritti tuolloin järkeillä löytävänsä varmasti muutakin tekemistä. Pitää vain nauttia asioista, joita voi tehdä.

Vaikka maratoonari löysikin muuta tekemistä ja kävi edelleen kuntosalilla, löytyi uusi mieliharrastus vasta tammikuussa 2018, jolloin Manninen kokeili ensimmäistä kertaa porrasjuoksulaitetta Etelä-Afrikan lomallaan.

– Innostuin siitä niin, että yhtenä aamuna kuntosalin manageri tuli sanomaan, että täällä pitäisi muidenkin päästä käyttämään laitetta, Manninen naurahtaa.

Loman jälkeen ei mennyt kuin kolme kuukautta siihen, että Mannisten kotiin ilmestyi porrasjuoksulaite.

Manninen alkoi lopulta etsiä mahdollisuutta kilpailemiseen. Huhtikuussa hän päätyi aloittamaan porrasjuoksun maailmancupin, johon kuuluu 11 eri osakilpailua maailman suurimmissa kaupungeissa.

Kilpailut ovat sujuneet toistaiseksi hyvin ja Manninen johtaa maailmancupia.

Hän ei tule kuitenkaan omien sanojensa mukaan cupia voittamaan, sillä maailmancupin kokonaistilastoon lasketaan viisi parasta kilpailua.

Manninen povaa cupin voittoa Suzy Walshamille, joka on kilpaillut lajin parissa jo 16 vuotta. Walsham pystyy myös harjoittelemaan lajinomaisesti, sillä hän asuu 40 kerroksisessa pilvenpiirtäjässä.

– Minun on pakko osallistua kaikkiin kilpailuihin, että voin harjoitella. Porrasjuoksu on aika tekninen laji. Olennaisia ovat käännökset, joita en voi harjoitella kuin kilpailuissa.

Porrasjuoksun maailmancup huipentuu joulukuussa Hongkongissa juostavaan finaaliin. Se jäänee Manniselle toistaiseksi viimeiseksi kilpailuksi, sillä kestävyysjuoksija pystyi juoksemaan kesällä pitkästä aikaa kivuttomasti.

Muutamien kesäkuussa juostujen matkojen jälkeen hän päätti ilmoittautua Kalevan kisoihin, jossa hän sijoittui 10 000 metrin matkalla neljänneksi ajalla 34.56,98.

– Kun antaa pirulle pikkusormen, niin se vie koko käden. Siitä se juoksu alkoi taas maistua, Manninen iloitsi.

Hiljattain 45-vuotiaiden uuden maratonin SE:n juossut Manninen nauttii juuri nyt juoksemisesta enemmän kuin koskaan aiemmin.

Hän uskoo, että kesäkuun alussa juostu 45-vuotiaiden puolimaratonin Suomen ennätys 1.19,17, on rikottavissa Vantaan maratonilla.

– Niin huono lukema olisi kiva saada nätimmäksi.

Simo Arkko

Vantaa maraton

Vantaa maraton juostaan 12. lokakuuta. Maratonin lähtö- ja maalialue on Tikkurilan urheilupuistossa.

Maratonin osallistujamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Maraton on osana Vantaan kestävyyskierrosta ja on samalla koko kierroksen viimeinen laji.

Ennen viimeistä kilpailua naisten kestävyyskierrosta johtaa niukasti Riikka Kuronen, joka taistelee kokonaiskilpailun voitosta Kirsi Roineen kanssa.

Miesten sarjassa johtopaikkaa pitää Joni Karjalainen ja toisena on Arto Pajunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 10. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.