Kiekko-Vantaan uusi päävalmentaja haluaa nähdä joukkueelta aktiivista peliä – vuosia Liigassa apuvalmentajana toiminut Jesse Welling tuo nyt omat oppinsa lohipaidoille

Jesse Welling, 42, on valmentanut monia vuosia apuvalmentajana Liigassa. Nyt hän on aloittanut ensimmäisen kautensa päävalmentajana miesten tasolla. Simo Arkko

toimitus

Kiekko-Vantaan peräsimeen täksi kaudeksi siirtynyt Jesse Welling, 42,on suuremmalle yleisölle tuntemattomampi nimi. Welling on kuitenkin luonut omaa uraansa tunnetumpien liigavalmentajien taustalla.

Oppia on tullut kerrytettyä esimerkiksi Raumalta, jossa Welling valmensi Lukkoa seitsemän kauden ajan ensin Risto Dufvan ja sen jälkeen Pekka Virran apuvalmentajana.

Nyt Welling haluaa kokeilla jotain uutta ja hyödyntää myös omaa osaamistaan, jota on kertynyt viimeisimpien valmennusvuosien lisäksi peliuralta.

– Olen nähnyt kaiken kaikkiaan paljon. Nyt tuntui siltä, että tämä oli oikea aika hakea uusia haasteita myös itselleni.

Wellingin peli- ja valmennusuran aikana jääkiekko on muuttunut lajina valtavasti erityisesti valmentamisen suhteen. Vielä 2000-luvun alussa haluttuun tulokseen pyrittiin huutamisella ja valmentajakeskeisyydellä, mutta nykyisin jääkiekkomaailmassa puhutaan entistä enemmän pelaajalähtöisestä lähestymistavasta.

Kiekko-Vantaan päävalmentajaa voisikin kuvailla nykypäivään sopivaksi valmentajaksi. Puheista käy ilmi, ettei hän halua olla koko touhun keskiössä.

Wellingillä on ollut valmennusuransa alusta alkaen suuri halu auttaa nimenomaan pelaajia kehittymään. Se oli myös perimmäinen syy, miksi hän edes halusi valmentajaksi.

– Minua motivoi se, jos koen, että olen saanut opetettua jotain. Opettaminen on paljon vaatimusten ymmärtämistä. Haluaisin saada pelaajat ymmärtämään, mitä jääkiekko vaatii ammattilaistasolla.

Wellingin mukaan valmentaminen perustuu vuorovaikutukseen ja haluun auttaa yksittäistä pelaajaa. Keinot ovat kirjavat, eikä auttamistavoissa ole yhtä oikeaa vastausta.

– Välillä joutuu käyttämään kovempiakin keinoja. Yritän olla sellainen, että tunnistan tilanteen ja osaan toimia siinä hetkessä oikein yksittäisen pelaajan kanssa, Welling sanoo ja jatkaa:

– Mutta haluaisin, että minulla olisi sellainen suhde pelaajiin, että he pystyisivät kertomaan, miten he kokevat asioita.

Pelaajien kehittämiseen tähtäävä Welling haluaa nähdä tulevalla kaudella joukkueeltaan ahkeraa, kamppailevaa ja luisteluvoimaista peliä. Hän peräänkuuluttaa joukkueen sitoutumista peliin ja sitä, että kaikessa toiminnassa täytyy näkyä aktiivisuus ja halukkuus.

Toistaiseksi joukkue on vastannut valmentajan näkemyksiin todella hyvin. Peli on näyttänyt harjoituskaudella siltä, mitä Welling on etukäteen halunnut.

Toisaalta Welling toteaa, ettei peli ole ikinä valmista. Tällä hetkellä joukkue pyrkii parantamaan erityisesti puolustuspeliään.

– Se ei tarkoita, että se olisi ollut huonoa. Siellä on ollut paljon hyvääkin, mutta juuri puolustuspelaamista olemme yrittäneet selkiyttää pelaajillemme viime aikoina, Welling avaa joukkueen valmistautumista alkavaan kauteen.

Kiekko-Vantaa lähtee kauteen Mestiksen toiseksi nuorimmalla joukkueella, sillä joukkueen keski-ikä on ainoastaan 21,6 vuotta.

– Meillä on nuoria nousevia pelaajia, mutta myös kokeneempia, jotka ovat nähneet liigamaailmaa. Kaikilla on kova halu kehittyä ja edetä urallaan. Se on ollut yksi meidän koko touhumme kulmakivistä.

Teksti: Simo Arkko

Kiekko-Vantaa

Joukkueessa tapahtui kesän aikana paljon vaihtuvuutta, kun esimerkiksi Joona Monto ja Miro-Pekka Saarelainen siirtyivät Liigaan.

Seuran uusista pelaajista mielenkiintoisia nimiä ovat Liigassakin pelanneet Julius Valtonen (Ilves, Koovee), Keni Karalahti (Pelicans, Peliitat, HK Poprad/Slovakia), Mikael Saha (Ässät), Harri Kainulainen (HPK, Jukurit) sekä Hermeksestä saapuvat Samuel Sikstus ja Joonas Niemelä.

Kiekko-Vantaa aloittaa kautensa Mestiksessä 28.9. kotiottelulla Tutoa vastaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kiekko-Vantaa kiekkoili Suomen Cupin puolivälieriin – tänään pelataan Tampereella, perjantaina Tikkurilassa 11.9.2019 7:05
  2. Kiekko-Vantaa kiinnitti 21-vuotiaan tehomiehen lohinuttuun 19.8.2019 15:05
  3. Kiekko-Vantaan kasvatti Kevin Lankinen nousi Leijona-vahdiksi – " Takana on todella vaihderikas kausi" 10.5.2019 8:05

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut