Kansainvälinen kisa vaatii tarkat järjestelyt – sadat nuoret judokat yli 40 maasta saapuvat Myyrmäkeen ensi viikolla

Tikkurilan Judokoiden puheenjohtaja Erkki Kokkonen kertoo, että kisojen järjestäminen on todella tarkkaa puuhaa. Euroopan Judoliitto on tarkka siitä, että kaikki menee suunnitelmien mukaan. Simo Arkko

toimitus

Ensi viikolla Myyrmäen Energia-areenalla vilisee monia tulevaisuuden judotähtiä, kun alle 21-vuotiaiden EM-kilpailut käynnistyvät Vantaalla.

Tapahtuman järjestelytoimikunta koostuu pitkälti vantaalaisista, sillä Tikkurilan Judokat vastaa tapahtuman onnistumisesta puheenjohtajansa Erkki Kokkosen johdolla.

– Tapahtuman järjestelyt ovat sujuneet kokonaisuutena aika hyvin, Kokkonen sanoo ennen kuin hän astelee omiin harjoituksiinsa Tikkurilan urheilutalon tatamille.

Tikkurilan Judokat ei vastaa ensimmäistä kertaa suurtapahtuman järjestämisestä, sillä seura oli mukana jo vuonna 2016, kun judon alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut valtasivat Vantaan.

Vantaalaisten tuolloin järjestämä tapahtuma miellytti Euroopan Judoliittoa. Liitto antoi kisaraportissaan hyvät pisteet vantaalaisseuralle ja kehui tapahtuman laatua. Tapahtuma oli tuolloin Judoliitolle stressitön, sillä heidän ei tarvinnut pohtia, hoidetaanko tarvittavat tehtävät ajallaan.

– Heillähän on sellainen systeemi, että jos asioita ei tule hoidettua, niin he ottavat vastuun tapahtumasta.

Kolme vuotta sitten järjestetyt kisat ovat auttaneet tämän vuoden tapahtuman suunnittelua, sillä aiemmista virheistä esimerkiksi tapahtuma-areenan rakentamisen suhteen on voitu ottaa oppia.

Tapahtuma vaatii seuralta paljon sen vuoksi, että pelkästään valmentajia, huoltajia ja kilpailijoita saapuu Vantaalle yhteensä noin 700. Tikkurilaisseuran onkin hoidettava kuljetukset lentokentältä hotellille ja sieltä kisapaikalle.

Tehtävää aiheuttaa niin ikään tapahtuman rakentaminen, sillä Euroopan Judoliiton vaatimukset ovat kovat. Tapahtuman järjestämisen käsikirjalla on paksuutta jopa pari senttiä. Vaatimukset koskevat niin kilpailupaikkaa ja majoitusta kuin led-mainosseinää sekä urheilijoiden lämmittelyaluetta.

– Euroopan Judoliitto on tarkastanut suunnitelmamme kahdesti ja he kävivät täällä maaliskuussa katsomassa tilannetta. He tarkastelevat olosuhteet hotellihuoneita myöten. Se on todella tarkkaa, Kokkonen sanoo.

Vaikka tapahtuman järjestäminen vaatii paljonkin ponnisteluja tikkurilalaisseuralta, ei ole mitään takeita siitä, että järjestäjät pääsisivät taloudellisesti nollatulokseen.

– Tässä on jonkinlainen riskinsä. Tuottoa jää jonkun verran, jos hyvin käy, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan talouden hoitaminen on haastavaa, sillä maksuja on etupainotteisesti, mutta tuloja on vasta loppuvaiheessa. Seura on pyrkinyt minimoimaan kulut ja saamaan yhteistyökumppaneilta palveluita näkyvyyden sijasta.

Mahdollinen voitto ei ole seuran mielessä, vaan tapahtumaa järjestetään pääasiassa kokemuksien vuoksi.

– Haluamme luoda nuorille liikunnan harjoittelemisen sisällä toisenlaisia kokemuksia. He saavat olla mukana järjestämässä tällaista tapahtumaa ja toivomme, että se sitouttaisi heitä liikuntaan vähän laajemmin, Kokkonen tuumii.

Suomelta kisoihin osallistuu yhdeksän kilpailijaa. Parhain mahdollisuus mitaleille 81-kiloisissa kamppailevalla Oskari Mäkisellä. Nummelan Judon nuorukainen voitti vuoden 2016 kisoissa hopeaa.

– Löisin korttini hänen puolestaan. Muusta joukkueesta kuka tahansa voi yllättää, Kokkonen sanoo.

Teksti: Simo Arkko

Fakta

Kilpaillaan 12.–15. syyskuuta Vantaan Energia-areenalla.

Mukana 140 vapaaehtoista ja yli 400 kilpailijaa 43:sta eri maasta.

Poikkeuksellista: Myös vuonna 2016 alle 18-vuotiaiden EM-kisat järjestänyt Tikkurilan Judokat vastaa tapahtuman järjestelystä ja suunnittelusta käytännössä yksin.

Euroopan Judoliitolta paikalle saapuu 38 ihmisen organisaatio.

Judoliitto vastaa muun muassa tuomaritoiminnasta sekä kilpailujen striimauksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.