Ville Lång haluaa saada sulkapalloilun Suomessa uudelle tasolle – "Jos en onnistu, saa seuraava ukko tulla yrittämään"

Entinen sulkapalloammattilainen Ville Lång palasi Suomeen kohentamaan rakkaan lajinsa nykytasoa. Badminton United

toimitus

Sulkapalloseura Badminton United teki elokuun alussa kovan kiinnityksen, kun suomalainen lajilegenda Ville Lång liittyi seuran vahvuuteen.

Tehtävänsä BadU:n toiminnanjohtajana aloittanut Lång muutti kesällä perheineen Ruotsista Suomeen ja kertoo ottavansa haasteen vastaan hyvin mielin.

– Työtä on todella paljon. Tavoitteenani on muuttaa tapaa, jolla suomalaista sulkapalloa on markkinoitu. Sulkapallo on hieno laji, mutta sen markkinoinnissa on mielestäni käytetty vääriä aseita sekä Suomessa että maailmalla, hän kertoo.

Långin puheista huokuu, että hän haluaa saada asioita aikaan. Mies toteaa, että epäonnistuu mieluummin kuin on tekemättä mitään. Omien sanojensa mukaan ura ammattilaisurheilijana on jättänyt hänelle asenteen, että koko ajan on mentävä eteenpäin.

– Jos en onnistu työssäni, saa seuraava ukko tulla yrittämään. Suomalaisessa urheilussa on paljon suojatyöpaikkoja, joissa ollaan tietyssä virassa aina eläkeikään asti. Kun ei tehdä mitään, ei tehdä myöskään virheitä. Sitten jäädään jälkeen kaikista muista maista.

Yksi Långin päämääristä on kasvattaa Badminton Unitedin jäsenmäärää. Hän muistuttaa, että seurojen tulee ajatella koko sulkapallon etua Suomessa – aloitti uusi harrastaja missä seurassa tahansa, se vie lajia eteenpäin.

– Yritän toki ohjata pelaajia seuraamme. Voin hyvällä omatunnolla sanoa, että meillä on maan parhaat valmentajat. Seurassamme on nyt noin 500 aktiivista jäsentä, ja tavoitteeni on, että jäsenmäärä on jatkossa 2 000. Se ei ole helppoa, mutta täysin mahdollista.

Toimistotyön lisäksi Lång nähdään myös kenttien laidoilla, sillä hän valmentaa Badminton Unitedin junioriakatemiaa. Akatemian eli seuran lupaavimpien junioreiden lisäksi hän luotsaa paria harrasteryhmää.

Pelaajauransa tammikuussa 2017 päättänyt Lång ei kaipaa itse takaisin kilpakentille. Hän nauttii yhä sulkapallon pelaamisesta, mutta lopettamispäätös ei kaduta miestä lainkaan.

– Tunsin, että kilpailuviettini oli käytetty loppuun asti. Voitontahtoni oli suurin vahvuus urallani, mutta huomasin prioriteettini muuttuneen – voittaminen ei ollut minulle enää tärkeintä. Häviöt eivät kirpaisseet niin paljon, eikä voittaminen tuntunut enää niin hyvältä, Lång pohtii.

– Kun on matkustellut kymmenen vuotta, usein yksin, on ollut tosi siistiä herätä joka aamu omasta sängystä ja viettää perhe-elämää kotona.

Huipulle nouseminen vaatii parempia valmentajia

Suomalainen sulkapallo ei ole saanut viime vuosien aikana Långin vertaista pelaajaa lajin huipulle. Lång huomauttaa, että nuorille pitäisi antaa eväät ammattilaisuraan jo ennen lukioikää.

– Eihän lajin nykytila kovin hyvältä näytä. Meillä ei ole järjestelmää, joka voisi tuottaa maailmanluokan pelaajia. En tiedä, onko sellainen edes mahdollista Suomessa näillä harrastajamäärillä. Maajoukkueeseen ei tule laatupelaajia, mikäli valmentajien taso ei parane seuratasolla.

– Urheilijalle pitää kertoa, mitä huipulle pääseminen vaatii. Tällä hetkellä meillä ei ole tarpeeksi valmentajia, jotka ymmärtävät realiteetit.

Teksti: Roni Raunola

Mikä seura?

Helsinkiläis-vantaalainen sulkapalloseura.

BadU perustettiin tämän vuoden alussa, kun Drive ja Östersundom IF yhdistettiin.

BadU:lla on vajaat 500 jäsentä, joihin kuuluu sekä kilpapelaajia että harrastajia.

Seura tarjoaa jäsenyydestä kiinnostuneille mahdollisuuden kokeilla lajia maksutta.

Seura harjoittelee Rajakylässä, Ruskeasuolla, Vuosaaressa sekä Talissa.

Vantaan Rajakylän tenniskeskuksessa on 12 sulkapallokenttää.

Pelivuoroja on mahdollista varata sekä verkossa että paikan päällä.

Aiheeseen liittyvää

  1. "Tulihan siinä saavutettuakin jotain" – sulkapalloilija Ville Lång lopettaa 31.1.2017 10:08

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut