Suursuosioon noussut Vantaa Triathlon valtaa Kuusijärven viikonloppuna – Joel af Hällström, 22, lähtee koitokseen toiveikkaana

Triathlon Vantaan 22-vuotias edustusurheilija Joel af Hällström kisaa miesten yleissarjassa. Päivi Tuovinen

toimitus

Triathlonin kansalliset huiput, harrastajat sekä ensikertalaiset kokoontuvat jälleen tulevana viikonloppuna Kuusijärvelle kisaamaan uinnin, pyöräilyn ja juoksun parissa. Jokakesäisessä tapahtumassa käydään muun muassa sprinttikisan SM-kilpailut, mutta sarjoja löytyy kaikenikäisille kuntoilijoille.

Tapahtumaan odotetaan viime vuoden tapaan noin 1 300 osallistujaa. Osallistujamäärä on kasvanut vuosi vuodelta, ja kilpailujohtaja Paul Sjöholmin mukaan lajin suosio nousee hiljalleen myös pääkaupunkiseudulla.

– Meillä ei ollut Vantaalla alkuvuosina perusmatkaa, mutta se on nykyään suosituin sarjamme. Perusmatkalla, jossa uidaan 1 500 metriä, pyöräillään 40 kilometriä ja juostaan kymmenen kilometriä, on tänä vuonna arviolta vajaat 500 osallistujaa.

Olympialaisissa kilpailtava perusmatka on noin neljäsosa täysmatkasta, johon kuuluu 3 800 metriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä sekä 42 kilometriä juoksua.

Joel af Hällström päätyi lajin pariin vuonna 2014. Kuva: Päivi Tuovinen

Vuonna 1985 ensimmäisen triathloninsa kilpaillut Sjöholm kertoo, että lajin nousubuumi alkoi noin kymmenen vuotta sitten. Sjöholm uskoo, että Alexander Stubbin innostuminen triathlonista oli merkittävä tekijä lajin tunnettavuuden kannalta.

– Sekin varmasti auttoi, että järjestimme vuonna 2009 ensimmäisen Helsinki City Triathlonin, jossa ihmiset pääsivät testaamaan lajia lyhyillä matkoilla. Osallistumiseen oli matala kynnys, ja saimme tuotua lajia koko kansan kokeiltavaksi, Sjöholm toteaa.

– Sittemmin kasvu on ollut aika hurjaa. Suomessa on nyt 3 000 lisenssiurheilijaa ja noin 10 000 triathlonin harrastajaa.

Vantaa Triathlon on tuttuun tapaan myös osa Vantaan kestävyyskierrosta, johon osallistuvat haastavat itsensä useassa eri lajissa. Osa tapahtumista on jo pidetty, jäljellä ovat vielä Vantaa Triathlon, Vuelta Vantaa ja Vantaan Maraton.

Suomen Triathlonliiton maajoukkuevalmentajanakin toimivan Sjöholmin suojatti Joel af Hällström, 22, lähtee miesten yleissarjaan toiveikkaana, mutta sitkeä sairastelu on haitannut hänen harjoitteluaan. Normaalisti noin 20 tuntia viikossa harjoitteleva Triathlon Vantaan edustusurheilija on viime ajat pystynyt harjoittelemaan vain 12 tuntia viikossa.

Espoolainen af Hällström päätyi lajin pariin vuonna 2014 osallistuttuaan Helsinki City Triathloniin. Perhetuttu suositteli lajia uintia harrastaneelle af Hällströmille, ja tämä ihastui lajiin välittömästi.

– Pidän kaikista urheilulajeista, ja triathlonin monipuolisuus kiehtoo. Uinti, pyöräily ja juoksu ovat vaativa yhdistelmä, mutta niissä on hienoa päästä kilpailemaan muita vastaan.

Triathlon on vienyt af Hällströmin muun muassa eri ikäluokkien EM-kilpailuihin, mutta hänen tavoitteensa ovat vielä kirkkaammissa valoissa. Vuonna 2024 järjestettävät Pariisin olympialaiset on yksi suurimmista päämääristä.

Urheilu-uran lisäksi af Hällström opiskelee kone- ja rakennustekniikkaa Aalto-yliopistossa. Vaikka opinnot vievät aikansa, mies menee triathlon edellä, ja haluaa panostaa jatkossakin urheiluun. Aalto-yliopiston yhteistyö Urhean (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia) kanssa mahdollistaa sen, että af Hällström pystyy joustamaan opiskelun kanssa.

– En pysty etenemään opinnoissa samaa vauhtia kuin koulukaverini, mutta etenen omaan rauhalliseen tahtiin. Opiskelu tuo hyvää tasapainoa arkeen – kun en harjoittele, lepään, ja silloin minulla on hyvää aikaa opiskella.

Teksti: Roni Raunola

Vantaa triathlon

Kilpaillaan lauantaina 15. ja sunnuntaina 16. kesäkuuta Kuusijärvellä.

Tapahtumassa jaetaan muun muassa aikuisten sprinttikisan ja kehitysvammaisten Special-sarjan suomenmestaruudet.

Vantaa Triathlon on myös nuorten Suomen Cupin osakilpailu.

Yksilökilpailujen lisäksi on joukkueviestejä, joissa on omat sarjansa aikuisille, nuorille sekä lapsille. Joukkueviestissä yksi ui, toinen pyöräilee ja kolmas juoksee.

Uutena lisäyksenä kilpailussa on aikuinen ja lapsi -sarja, jossa aikuinen ja lapsi suorittavat triathlonin yhdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.