Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouki Tikkanen tähtää Tokion olympialaisiin

Rekolan Raikasta edustava Jouki Tikkanen, 23, on tällä hetkellä parhaimmassa fyysisessä kunnossa kuin koskaan aiemmin. Niin on tosin oltavakin, mikäli vantaalaislähtöinen rytminen voimistelija mielii saavuttaa tavoitteensa olympialaisista vuonna 2020 Tokiossa.

Lukuisia SM-mitaleja saavuttaneen Tikkasen kisakunto on näkynyt myös maailmancupin kisoissa. Tikkanen oli huhtikuun ensimmäisessä maailmancupin kisassa Italiassa 24:s tehden ennätyspisteensä 69,950.

Vaikka Azerbaidzanin EM-kisat Bakussa eivät sujuneetkaan pisteiden valossa yhtä hyvin, voi Tikkanen olla silti hyvillä mielin. EM-kisoissa tulleet virheet on Tikkasen mukaan nimittäin helppo korjata.

– Ensimmäinen päivä meni todella hyvin, mutta toisena päivänä oli väärät ajatukset. Keskityin liikaa siihen, että on pakko tehdä hyvä tulos, Tikkanen sanoo.

Tikkasen sanoo keskittyneensä kilpailujen ensimmäisenä päivänä musiikkiin ja omaan suoritukseensa, mutta toisena päivänä ajatukset muuttuivat niin, että hänen olisi pakko onnistua.

– Ei sitä suoritusta voi pakottaa. Harjoitellessakin keskityn musiikkiin ja välineeseen.

Tikkanen harjoittelee nykyisin jopa 30 tuntia viikossa. Viikonpäivistä sunnuntai on vapaapäivä ja lauantai hieman muita lyhyempi.

Muut harjoituspäivät keskiviikon kehonhuoltopäivää lukuun ottamatta saattavat kestää jopa kuusikin tuntia.

Ensimmäinen tunti kuluu usein fysiikan ylläpitämiseen, loppuaika viilataan ohjelmia.

– Ohjelmia treenataan kokonaisina ja pätkissä. Viilaamme liikkeitä ja yritämme miettiä, miten saamme enemmän pisteitä.

Eikö yhden liikkeen viilaaminen turhauta?

– Ei, se on todella kivaa. Sellainen turhauttaa, jos on ajatellut saaneensa ohjelman hyvään kuntoon, mutta pisteet eivät vastaa luultua.

Näin kävi esimerkiksi Bakun maailmancupin keilaohjelmassa muutama viikko sitten. Sen jälkeen Tikkanen vaihtoi yhdessä valmentajansa Titta Heikkilän kanssa ohjelmansa liikkeitä, jotta pisteet parantuisivat.

Liikkeitä pyritään muutenkin miettimään pisteet edellä. Jos jostakin liikkeen muutoksesta on mahdollisuus saada vähänkin enemmän pisteitä, se lisätään ohjelmaan.

Tikkanen sanoo, että hänellä on taipumusta perfektionismiin. Se auttaa juuri silloin, kun ohjelmaa vaikeutetaan.

– Sitä on tosin pitänyt harjoitella, etten olisi liian perfektionisti. Olemme harjoitelleet sitä, että suhtautuisin suorituksiini rationaalisesti, sillä suoritus ei ole ikinä täydellinen, Tikkanen sanoo.

Tikkanen on kilpaillut naisten sarjassa jo kahdeksan vuotta.

Vaikka rytmisessä voimistelussa ura lopetetaan muihin lajeihin verrattuna suhteellisen varhain, ei Tikkanen ole kuitenkaan vielä pohtinut uransa lopettamista.

– Kroppani on kestänyt hyvin ja usein se on juuri terveys, jonka takia monet joutuvat lopettamaan niin nuorena.

Hyvin koulussa menestynyt Tikkanen päätyikin lukion jälkeen jättämään opiskelut sikseen, jotta voisi keskittyä täysillä huippu-urheiluun.

Päätöstä ei ole tarvinnut katua.

– Olen tyytyväinen siihen, että annoin mahdollisuuden itselleni, enkä lähtenyt opiskelemaan joukon mukana. Tämä on ollut todella siistiä. Tykkään tästä niin paljon.

Teksti: Simo Arkko