Satu Mykkänen nousi nopeasti thainyrkkeilyn kansainväliseen kärkeen – vielä 9 vuotta sitten hän ei olisi missään nimessä halunnut otella

Thainyrkkeilyn amatöörien MM-kilpailut pidetään heinäkuussa Bangkokissa. Satu Mykkäsen tavoitteena on maailmanmestaruus. Simo Arkko

toimitus

Vantaalainen Satu Mykkänen on noussut ryminällä Thaimaan kansallislajin thainyrkkeilyn kansainväliseen kärkeen.

Vuodesta 2012 lähtien kehässä kamppaillut Mykkänen on voittanut 49 thainyrkkeilyottelustaan 35 mittelöä ja taipunut näin ollen vain 13 kertaa.

Mykkänen on niin ikään hallitseva amatöörien Euroopan mestari sekä kaksinkertainen MM-pronssimitalisti.

Aiemmin toukokuussa hän voitti Helsingin Kulttuuritalolla järjestetyn ammattilaispotkunyrkeilyillan, voittamalla virolaisen Crista Padun kaikin tuomariäänin.

Tilastot ovat vakuuttavia, kun ottaa huomioon, että Helsinki Thaiboxing Clubia edustava Mykkänen oli yhdeksän vuotta sitten lajin aloittaessaan varma, ettei hän halua missään nimessä otella.

– Aloitin ladythaissa ja harjoittelin pelkästään urheilun takia. Otin kuitenkin koko ajan enemmän kontaktia ja sitten halusinkin kokeilla ottelemista. Nyt olen täysin hurahtanut lajiin, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan thainyrkkeilyssä viehättää erityisesti uuden oppiminen sekä kehittyminen fyysisesti sekä etenkin henkisesti.

– Pitää olla henkisestikin vahva, että pystyy ottelemaan. Pitää olla etenkin valmis ottamaan niitä iskujakin vastaan, Mykkänen sanoo.

Thainyrkkeily on pystyottelulaji, jonka historia ulottuu Thaimaassa yli 2000 vuoden taakse. Lajin tekniikoihin kuuluvat erilaiset lyönnit, kyynärpäälyönnit, potkut ja polvipotkut sekä lähiotteleminen pystypainin eli thaipainin muodossa.

Thainyrkkeilyn parhaimmat ottelijat tulevat Mykkäsen mukaan emämaasta Thaimaasta sekä Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Laji saapui Suomeen 1980-luvun alkupuolella. Siitä lähtien se on kasvanut pienin harppauksin. Seurojakin tulee Mykkäsen mukaan koko ajan lisää.

– Aina on löytynyt Suomestakin vastustajia. Jos ei ole ollut omasta painoluokasta, niin olen hypännyt painoluokan ylemmäs, luokkaan 45 kiloa kuuluva Mykkänen sanoo.

Thainyrkkeilyssä lähes kaikki on sallittua, joten lyöntejä voi kohdistaa vapaasti eri puolille kehoa.

Mykkänen sanoo itse olevansa melko monipuolinen ottelija, vaikka potkuja tuleekin tehtyä eniten.

– Kyllä lyöntejäkin ja lähiottelua tulee käytettyä. Usein katson tyylini vastustajan mukaan, Mykkänen sanoo.

– Thainyrkkeily on taitolaji, joten täytyy olla myös pelisilmää. Pelkkä fyysisyys ja voimakkuus ei riitä, hän lisää.

Sen vuoksi thainyrkkeilyssä tekniikan täytyy olla mahdollisimman hyvä ja voimakas. Kevyitä osumia välttämättä lasketa. Tuomarit arvostelevat ottelutilanteiden voittamista, jonka perusteella määräytyy erän voittaja.

Mykkänen on erityisen hyvä tilanteiden voittamisessa sekä otteluiden hallitsemisessa. Siitä kertoo osansa se, että hänen voitetut ottelunsa ovat päättyneet suoraan tuomariäänin 3–0.

Teksti: Simo Arkko

Vantaalainen thainyrkkeilijä, 33.

Hallitseva thainyrkkeilyn Suomen mestari.

Sai Urheilutoimittajain liitolta kutsun tammikuussa järjestettyyn Urheilugaalaan. Hänet valittiin lajinsa thainyrkkeilyn parhaaksi suomalaisurheilijaksi vuonna 2018.

Aloitti thainyrkkeilyn harrastamisen 2010 ja otteli ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Kilpailee amatöörinä, jossa kilpaillaan suojien kanssa toisin kuin ammattilaisotteluissa. Amatöörinä otellessa hanskojen lisäksi käytetään kypärää sekä sääri- ja kyynärsuojia.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut