TiPSin naiset ottivat askeleen kohti ammattilaisuutta

toimitus

Naisten Liigaa toista kautta pelaava Tikkurilan Palloseura on luonut viime vuosina kestävää pohjaa taloudelleen.

Tänä vuonna TiPS otti seurana uuden askeleen kohti ammattimaisuutta. Seura alkoi maksaa osalle pelaajistaan palkkaa, ja myös valmennukseen panostettiin rahallisesti.

Samalla TiPS:n naisten joukkue pääsi mukaan kaupungin kilpa- ja huippu-urheilutuen piiriin, jossa jaetaan huomattavaa tukea vantaalaisille edustusjoukkueelle.

TiPS ei saanut kyseistä tukea vielä viime vuonna, sillä kaupungin mukaan seura ei tuolloin täyttänyt kaikkia tukeen tarvittavia vaatimuksia.

TiPS:n toiminnanjohtaja Tapio Rostedt arvioi, että joukkue saa tänä vuonna kaupungilta tukea noin 20 000 euroa.

Joukkueen koko kauden budjetiksi laskettiin alun perin 78 000 euroa, jota kuitenkin vielä tarkastellaan kauden aikana.

– Voidaan karkeasti arvioida, että se on alle 100 000 mutta päälle 70 000. Arvioisin, että lopullinen budjetti tulee olemaan 80 000–85 000 euroa, hän sanoo.

Tikkurilalaisten budjetti on arviolta saman verran kuin PK-35 Vantaan budjetti Naisten Ykkösessä. PK-35 lähtee kauteen 70 000 euron budjetilla, mikä ei kuitenkaan sisällä Mestarien Liigan tuloja ja menoja.

PK-35 Vantaan tulot Mestarien Liigassa voivat kasvaa jopa kuusinumeroisiksi, jos seura onnistuu saamaan naisten Mestarien Liigan karsintapelit Suomeen.

Joukkueen budjetti on laskenut noin 50 000 eurolla viime vuodesta, sillä Vantaan kaupunki ei maksa joukkueelle tukea.

PK-35 Vantaa ei saanut tälle kaudelle Naisten Liigan lisenssiä, sillä seura ei täyttänyt lisenssikomitean vaatimia taloudellisia ja oikeudellisia kriteereitä.

TiPS:n kausi näyttää taloudellisesti kuitenkin suhteellisen hyvältä. Budjetista löytyy leikkausvaraa esimerkiksi matkakuluista, jos budjetoitu myyntitavoite jää täyttämättä.

Tällä hetkellä TiPS on jäljessä yhteistyökumppanien myyntitavoitteestaan noin 10 000 euroa, eikä seura ole saanut uusia merkittäviä tukijoita.

– Emme ole saaneet tällä kaudella isoja tukijoita mukaan, mutta pystymme elämään sen kanssa. Meillä on talous ihan hyvässä balanssissa, Rostedt kertoo.

– Ulkoistimme äskettäin myyntimme Sport Familylle. Katsotaan, saavatko he puuttuvan kymppitonnin kasaan, hän lisää.

Junioreiden vanhempien taskusta TiPS:n naisten edustusjoukkueen olemassaoloa ei kuitenkaan aiota maksaa. TiPS:n junioreiden maksama tuki on muutenkin hyvin maltillinen – vain 5000 euroa.

– Jos ajatellaan että juniorit maksavat, niin silloin on väärä arvopohja. Meidän on kerättävä raha muualta ja siinä olemme tähän asti hyvin onnistuneet.

TiPS on budjetoinut yhdeksän kotiottelun lipputuloiksi muutamia tuhansia euroa. Rostedtia harmittaa, että PK-35 Vantaa joutui hakemaan vauhtia Ykkösestä, eivätkä vantaalaisjoukkueet pääse tällä kertaa luomaan isompia derbytapahtumia.

– Täytyy toivoa, että he nousevat sieltä ja voimme järjestää ensi vuonna jotain erikoista, Rostedt sanoo ja viittaa viime vuoteen, jolloin TiPS ja VJS pelasivat miesten tasolla Kolmosen otteluita jopa 1 500 katsojalle.

Toiminnanjohtaja on innoissaan siitä, että naisten urheilu on nostanut asemaansa urheilussa ympäri Eurooppaa.

Hän nostaa esille esimerkiksi Naisleijonien ottelut täysille katsomoille MM-kisoissa Espoossa sekä Manchester Unitedin ja Juventuksen naisten pelit Mestarien Liigassa, joissa on käynyt runsaasti katsojia.

– Euroopassa naisfutis ottaa isoja askeleita. Jotenkin haluaisin, että meilläkin panostettaisiin siihen, hän sanoo.

Teksti: Simo Arkko

TiPSin nuoret treenaavat espanjalaisopein

Tikkurilan Palloseura aloittaa yhteistyön katalonialaisen Saloun jalkapallovalmennuskeskuksen kanssa. Huhti-toukokuun vaihteesta alkaen seuran pelaajat 8-vuotiaiden ikäluokasta ylöspäin harjoittelevat Smartfootball-metodin mukaan.

Espanjalainen valmennusosaaminen on ollut viime vuosina kovassa huudossa, sillä viimeisimmissä tutkimuksissa juuri espanjalaisista junioriakatemioista on noussut eniten pelaajia Euroopan parhaisiin liigoihin. – Viime syksynä teimme koulutusmatkan Salouhun ja kävimme tutustumassa paikkaan sekä henkilöihin. Valmennuspäällikkö Pasi Pihamaa on ollut avainruudussa tässä, sillä hän tuntee Katalonian jalkapalloliiton kouluttaja Albert Viñasin tosi hyvin aikaisemmilta töiltänsä, joten meillä oli jo kontakti olemassa Smartfootballin koulutuspäällikköön, TiPSin toiminnanjohtaja Tapio Rostedt kertoo yhteistyöstä.

Smartfootball-metodissa pääroolissa on pelaajan päättelykyvyn harjoittaminen huippuunsa. Peleissä tulevien ongelmatilanteiden myötä pelaajat opetetaan havainnoinnin ja vapaan tilan hahmottamisen kautta löytämään parhaimmat ratkaisut erilaisiin tilanteisiin sekä pallollisena että pallottomana ollessa. – Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että yritämme tehdä pelaajista ajattelevia ja järkeviä. Opetamme heitä tekemään oikeita valintoja. Metodi ei ota kantaa puhtaasti teknisiin ja taktisiin asioihin, vaan yksittäisen pelaajan pienempien kokonaisuuksien ymmärrykseen, esimerkiksi siihen, miten kannattaa liikkua.

Espanjalaisvalmentajat osallistuvat TiPSin eri ikäluokkien harjoitteluun. Yhteistyöhön kuuluu myös seuran valmentajien koulutusta monivaiheisen metodin taitajiksi. – Perusajatus on, että tämä on useamman vuoden satsaus, mutta meillä on mahdollisuus irtautua tästä aikaisemminkin. Oma näkemykseni on, että viisi vuotta on hyvä tavoite, jonka jälkeen pohditaan jatketaanko yhteistyötä vai ei.

Saloun valmennuskeskusta johtaa Katalonian jalkapalloliiton valmennuksesta vastaava kouluttaja Albert Viñas, jonka opeissa on ollut muun muassa Valioliigan Tottenham Hotspuria tätä nykyä luotsaava argentiinalaismanageri Mauricio Pochettino Saloun soveltama ja Juan Luis Martínez Garcían kehittämä Smartfootball-metodi on vaikuttanut merkittävästi espanjalaisseurojen toimintatapoihin.

Espanjan pääsarjaseuroista sitä ovat käyttäneet esimerkiksi Real Madrid sekä FC Barcelonan paikallisvastustaja RCD Espanyol.

Teksti: Sampsa Suikkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.