Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TiPSin naiset ottivat askeleen kohti ammattilaisuutta

Naisten Liigaa toista kautta pelaava Tikkurilan Palloseura on luonut viime vuosina kestävää pohjaa taloudelleen.

Tänä vuonna TiPS otti seurana uuden askeleen kohti ammattimaisuutta. Seura alkoi maksaa osalle pelaajistaan palkkaa, ja myös valmennukseen panostettiin rahallisesti.

Samalla TiPS:n naisten joukkue pääsi mukaan kaupungin kilpa- ja huippu-urheilutuen piiriin, jossa jaetaan huomattavaa tukea vantaalaisille edustusjoukkueelle.

TiPS ei saanut kyseistä tukea vielä viime vuonna, sillä kaupungin mukaan seura ei tuolloin täyttänyt kaikkia tukeen tarvittavia vaatimuksia.

TiPS:n toiminnanjohtaja Tapio Rostedt arvioi, että joukkue saa tänä vuonna kaupungilta tukea noin 20 000 euroa.

Joukkueen koko kauden budjetiksi laskettiin alun perin 78 000 euroa, jota kuitenkin vielä tarkastellaan kauden aikana.

– Voidaan karkeasti arvioida, että se on alle 100 000 mutta päälle 70 000. Arvioisin, että lopullinen budjetti tulee olemaan 80 000–85 000 euroa, hän sanoo.

Tikkurilalaisten budjetti on arviolta saman verran kuin PK-35 Vantaan budjetti Naisten Ykkösessä. PK-35 lähtee kauteen 70 000 euron budjetilla, mikä ei kuitenkaan sisällä Mestarien Liigan tuloja ja menoja.

PK-35 Vantaan tulot Mestarien Liigassa voivat kasvaa jopa kuusinumeroisiksi, jos seura onnistuu saamaan naisten Mestarien Liigan karsintapelit Suomeen.

Joukkueen budjetti on laskenut noin 50 000 eurolla viime vuodesta, sillä Vantaan kaupunki ei maksa joukkueelle tukea.

PK-35 Vantaa ei saanut tälle kaudelle Naisten Liigan lisenssiä, sillä seura ei täyttänyt lisenssikomitean vaatimia taloudellisia ja oikeudellisia kriteereitä.

TiPS:n kausi näyttää taloudellisesti kuitenkin suhteellisen hyvältä. Budjetista löytyy leikkausvaraa esimerkiksi matkakuluista, jos budjetoitu myyntitavoite jää täyttämättä.

Tällä hetkellä TiPS on jäljessä yhteistyökumppanien myyntitavoitteestaan noin 10 000 euroa, eikä seura ole saanut uusia merkittäviä tukijoita.

– Emme ole saaneet tällä kaudella isoja tukijoita mukaan, mutta pystymme elämään sen kanssa. Meillä on talous ihan hyvässä balanssissa, Rostedt kertoo.

– Ulkoistimme äskettäin myyntimme Sport Familylle. Katsotaan, saavatko he puuttuvan kymppitonnin kasaan, hän lisää.

Junioreiden vanhempien taskusta TiPS:n naisten edustusjoukkueen olemassaoloa ei kuitenkaan aiota maksaa. TiPS:n junioreiden maksama tuki on muutenkin hyvin maltillinen – vain 5000 euroa.

– Jos ajatellaan että juniorit maksavat, niin silloin on väärä arvopohja. Meidän on kerättävä raha muualta ja siinä olemme tähän asti hyvin onnistuneet.

TiPS on budjetoinut yhdeksän kotiottelun lipputuloiksi muutamia tuhansia euroa. Rostedtia harmittaa, että PK-35 Vantaa joutui hakemaan vauhtia Ykkösestä, eivätkä vantaalaisjoukkueet pääse tällä kertaa luomaan isompia derbytapahtumia.

– Täytyy toivoa, että he nousevat sieltä ja voimme järjestää ensi vuonna jotain erikoista, Rostedt sanoo ja viittaa viime vuoteen, jolloin TiPS ja VJS pelasivat miesten tasolla Kolmosen otteluita jopa 1 500 katsojalle.

Toiminnanjohtaja on innoissaan siitä, että naisten urheilu on nostanut asemaansa urheilussa ympäri Eurooppaa.

Hän nostaa esille esimerkiksi Naisleijonien ottelut täysille katsomoille MM-kisoissa Espoossa sekä Manchester Unitedin ja Juventuksen naisten pelit Mestarien Liigassa, joissa on käynyt runsaasti katsojia.

– Euroopassa naisfutis ottaa isoja askeleita. Jotenkin haluaisin, että meilläkin panostettaisiin siihen, hän sanoo.

Teksti: Simo Arkko

TiPSin nuoret treenaavat espanjalaisopein

Tikkurilan Palloseura aloittaa yhteistyön katalonialaisen Saloun jalkapallovalmennuskeskuksen kanssa. Huhti-toukokuun vaihteesta alkaen seuran pelaajat 8-vuotiaiden ikäluokasta ylöspäin harjoittelevat Smartfootball-metodin mukaan.

Espanjalainen valmennusosaaminen on ollut viime vuosina kovassa huudossa, sillä viimeisimmissä tutkimuksissa juuri espanjalaisista junioriakatemioista on noussut eniten pelaajia Euroopan parhaisiin liigoihin. – Viime syksynä teimme koulutusmatkan Salouhun ja kävimme tutustumassa paikkaan sekä henkilöihin. Valmennuspäällikkö Pasi Pihamaa on ollut avainruudussa tässä, sillä hän tuntee Katalonian jalkapalloliiton kouluttaja Albert Viñasin tosi hyvin aikaisemmilta töiltänsä, joten meillä oli jo kontakti olemassa Smartfootballin koulutuspäällikköön, TiPSin toiminnanjohtaja Tapio Rostedt kertoo yhteistyöstä.

Smartfootball-metodissa pääroolissa on pelaajan päättelykyvyn harjoittaminen huippuunsa. Peleissä tulevien ongelmatilanteiden myötä pelaajat opetetaan havainnoinnin ja vapaan tilan hahmottamisen kautta löytämään parhaimmat ratkaisut erilaisiin tilanteisiin sekä pallollisena että pallottomana ollessa. – Yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että yritämme tehdä pelaajista ajattelevia ja järkeviä. Opetamme heitä tekemään oikeita valintoja. Metodi ei ota kantaa puhtaasti teknisiin ja taktisiin asioihin, vaan yksittäisen pelaajan pienempien kokonaisuuksien ymmärrykseen, esimerkiksi siihen, miten kannattaa liikkua.

Espanjalaisvalmentajat osallistuvat TiPSin eri ikäluokkien harjoitteluun. Yhteistyöhön kuuluu myös seuran valmentajien koulutusta monivaiheisen metodin taitajiksi. – Perusajatus on, että tämä on useamman vuoden satsaus, mutta meillä on mahdollisuus irtautua tästä aikaisemminkin. Oma näkemykseni on, että viisi vuotta on hyvä tavoite, jonka jälkeen pohditaan jatketaanko yhteistyötä vai ei.

Saloun valmennuskeskusta johtaa Katalonian jalkapalloliiton valmennuksesta vastaava kouluttaja Albert Viñas, jonka opeissa on ollut muun muassa Valioliigan Tottenham Hotspuria tätä nykyä luotsaava argentiinalaismanageri Mauricio Pochettino Saloun soveltama ja Juan Luis Martínez Garcían kehittämä Smartfootball-metodi on vaikuttanut merkittävästi espanjalaisseurojen toimintatapoihin.

Espanjan pääsarjaseuroista sitä ovat käyttäneet esimerkiksi Real Madrid sekä FC Barcelonan paikallisvastustaja RCD Espanyol.

Teksti: Sampsa Suikkanen