EM-kisoihin suuntaava Elias Kuosmanen ei enää lähde takki auki otteluihin – "Opin, etten ikinä paini matseja etukäteen"

URHEILU Loukkaantumisista kärsinyt painija Elias Kuosmanen lähtee hyvässä kunnossa EM-kisoihin.

Helsingin Hakaa edustava Elias Kuosmanen kilpailee seuraavaksi MM-kilpailuissa. Arkisto/Simo Arkko

toimitus

Viime kisakaudella niin onnistumisia kuin isoja pettymyksiä kohdannut vantaalaispainija Elias Kuosmanen, 23, lähtee painin EM-kisoihin aiempaa paremmassa kisakunnossa.

Keskiviikkona Romanian Bukarestiin matkaava Kuosmanen suuntaa arvokisoihin hyvillä mielin. Viime vuoden kisoista tuliaisina oli pronssi

– Olen fyysisesti todella hyvässä kunnossa ja painissa minulla on kaikki ominaisuudet ja kyvyt kohdallaan, Kuosmanen kommentoi kisakuntoaan.

– Ehkä viime vuodesta oppineena lähden nöyrästi jokainen matsi kerrallaan. Tiedän, että hyvänä päivänä voin olla kärkipallilla asti, mutta lähden kisoihin nyt eri tavalla.

Kuosmanen viittaa viime syksyn MM-kisoihin Budapestissa, jolloin hän hävisi ensimmäisessä ottelussaan venezuelalaiselle Luillyz Perezille Kisat päättyivät pettymykseen, sillä tappio tiesi putoamista jatkosta. Vaikka pettymys oli kova, se laantui ajan mittaan.

Huolellisesti kilpailut läpi analysoinut Kuosmanen on jälkikäteen pohtinut, olisiko ollut järkevämpää jäädä sivuun MM-kisoista.

– Jouduin pahan vamman jälkeen kilpailemaan nopealla aikataululla. Polvi oli mennyt aika pahasti rikki, mutta päätin väkisin lähteä kisoihin.

Kuosmanen myöntää aliarvioineensa venezuelalaisen painitaidot. MM-kisojen isoin oppi olikin se, ettei arvokisoissa voi miettiä yhtä ottelua pidemmälle.

– Opin, etten enää ikinä paini matseja etukäteen. Siinä oli tuntematon venezuelalainen, jota päädyin vähän aliarvioimaan. Hän oli sitten todella kova ja voitti seuraavalla kierroksella kovan saksalaisen.

– En lähtenyt takki auki, mutta ajatus oli jo seuraavassa matsissa. Sitä ei saisi ikinä tapahtua, hän pohtii.

MM-kisojen jälkeen Rekolassa asuva Kuosmanen kilpaili vielä alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa ennen vuoden vaihtumista. Tuolloin Kuosmanen paini MM-hopealle.

Kuosmanen kärsi vielä nuorten MM-kisoissa jonkin verran polvivammastaan. Myöskään peruskunto ja voimaominaisuudet eivät olleet tapissa.

Kunnon laskulle löytyy yksinkertainen syy: Kuosmanen ei ehtinyt harjoitella tarpeeksi fysiikkaominaisuuksia, sillä hän kisasi jatkuvasti kahden viime vuoden aikana niin junioreiden kuin aikuisten arvokisoissa.

– Jouduin treenaamaan koko ajan vain kisoja kohti. Nyt olen fyysisesti aivan eri kunnossa kuin MM-kisoihin lähdettäessä.

Fyysistä kuntoaan kohentanut Kuosmanen on valmistautunut EM-kisoihin kilpailemalla yhden uransa parhaimmista turnauksista Tanskassa. Turnausvoiton ottaneen urheilijan mukaan turnaus vahvisti, että kaikki ominaisuudet ja kyvyt painia ovat yhä tallessa.

Kuosmanen voitti finaalissa Felix Baldaufin 6–3. Hän voitti niin ikään Unkarin Zsolt Törökin, jolle hän oli taipunut 23-vuotiaiden MM-kisoissa.

Tämä vuosi tulee olemaan Kuosmaselle kenties uran mielenkiintoisin, sillä hänellä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus painia itsensä vuoden 2020 Tokion olympialaisiin onnistumalla Kazakstanin MM-kilpailuissa.

Pelkästään mitaliotteluun yltäminen veisi vantaalaisen kohti unelmaa. Se on Elias Kuosmasen minimitavoite kisoista.

Teksti: Simo Arkko

Elias Kuosmanen

23-vuotias kreikkalais-roomalaisen tyylin painija.

Edustaa Helsingin Hakaa, asuu Rekolassa.

Voittanut lukuisia arvokisamitaleita junioreissa. Saavuttanut miesten tasolla EM-pronssia.

Tekee painin ohella töitä puolustusvoimissa liikunta-aliupseerina.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut