Vantaalainen Tuomas Määttä on jääpallossa maailman huipputasoa – juhli samassa seurassa pelaavan kaksosveljensä kanssa kolmannen kerran Ruotsin mestaruutta

toimitus

Jääpallo on Ruotsissa iso laji. Maan mestaruusfinaalia ei jätetty pelaamatta, vaikka muu urheilumaailma oli jo laittanut koronaviruksen vuoksi lapun luukulle. Loppuottelu toki pelattiin ilman yleisöä. Kahtena edelliskeväänä finaalikatsomossa oli yli 18 000 silmäparia, monesti aiemmin paljon useampikin.

– Katsojakiellosta huolimatta kaikki olivat yksimielisiä, että finaali on pelattava nyt eikä esimerkiksi ensi syksynä. Kesän aikana kokoonpanotkin aina muuttuvat jonkin verran, toteaa vantaalainen Tuomas Määttä, yksi tuoreen mestarijoukkueen Edsbyns IF:n avainpelaajista.

Ilman yleisöä oli pelattu jo ratkaisevat semifinaalitkin. Edsbyns IF oli kolmannessa pelissä kotikentällään ensimmäisen puoliajan jälkeen 1–3-häviöllä Sandvikens AIK:lle. Toisella puoliajalla Tuomas Määttä iski pallon neljästi vastustajan pömpeliin ja Edsbyn meni finaaliin suoraan kolmella voitolla.

Uppsalassa toissalauantaina pelatussa ”kerrasta poikki” -finaalissa Edsbyns IF:n 5–1-voitossa ruotsalainen Mattias Hammarström oli kolmella maalillaan suurin sankari. Mutta Tuomas Määtän 4–0-osuma toisen puoliajan alkupuolella sammutti lopullisesti vastustajajoukkue Villa Lidköpingin toiveet. Vuosi sitten se oli pudottanut Edsbynin välierissä ja voittanut mestaruuden.

Tuomas ja kaksoisveljensä Tommi Määttä ovat pelanneet Ruotsissa ammattilaisina neljä kautta ja voittaneet kolme Ruotsin mestaruutta. Tuomas on maalannut jokaisessa finaalissa vähintään kerran.

Juuri ennen Ruotsiin siirtymistään, keväällä 2016, Määtät juhlivat helsinkiläisen Botnian paidassa toistaiseksi ainoaa aikuisten Suomen mestaruuttaan. Silloin Oulunkylän kentän katsomossa oli poikkeuksellisen runsaasti yleisöä. Mutta yleensä Suomen liigan peleissä väkeä on vain kourallinen. Niinpä tyhjät lehterit eivät olleet Määtän veljeksille aivan outo juttu.

– Joo, aika hiljaista oli Botnia-vuosina Oulunkylässäkin useimmiten, Tuomas Määttä naurahtaa.

– Edsbyns IF:n kotiyleisökeskiarvo on runsaan puolentoista tuhannen kieppeissä, hän kertoo. Hyvä lukema, kun keskiruotsalaisessa Edsbynin taajamassa on vain noin 4 000 asukasta.

Edsbyns IF oli runkosarjan ykkönen, selvitti pudotuspelit tappiotta, ja finaalivoitto oli selkeä.

– Olimme joukkueena parempia, vertaa keskikentällä uurastava Tuomas Määttä tuoreinta mestaruutta aiempiin. Hän keräsi 26 runkosarjaottelussa tehot 24+15=39. Tommi-veli oli alakerran tukipilareita.

– Meillä molemmilla kehitys jatkui nousujohteisesti tälläkin kaudella, Tuomas arvioi.

Ruotsin mediassa jääpallo saa runsaasti tilaa. Edsbyn hengittää talvisin jääpalloa. Määtät tunnetaan kaduilla ja kaupoissa.

– Ihmiset tulevat juttelemaan ja kyselemään.

Kaksosia neljä vuotta vanhempi veli Teemu Määttä pelaa Ruotsin pääsarjaa uppsalalaisessa Siriuksessa, jota veljesten isä Esa Määttä valmentaa.

Nyt Määtät palailevat pikkuhiljaa kotiinsa Vantaan Ilolaan. Tuomaksella tosin menee Ruotsissa vielä jonkin aikaa. Hänen sopimuksensa päättyi tähän kauteen. Tuomas haluaa saada asiat kuntoon ennen Suomeen kesänviettoon lähtemistään.

Ura jatkuu joko Ruotsissa tai toisessa suuressa jääpallomaassa, Venäjällä. Tarjouksia piisannee, sillä monet pitävät Tuomas Määttää jopa maailman tämän hetken parhaana jääpalloilijana.

Matti Hannula

Jääpallo

Jääpallo oli 1960-luvun puoliväliin asti Suomessa jääkiekkoa suositumpi, mutta nykyään ”marginaalilaji”. Suomessa pelataan 10 joukkueen liigaa, josta ei putoa.

Alemmilla sarjatasoilla vähäistä turnaustoimintaa.

Junioritoimintaa varsinkin liigakaupungeissa.

MM-kisoja pelattu kaikkiaan 39 kertaa.

Neuvostoliitto/Venäjä on voittanut 26 mestaruutta, Ruotsi 12 ja Suomi yhden (2004). Mitaleille ovat lisäksi yltäneet vain Norja ja Kazakstan.

Tämän vuoden kisat, jotka piti pelata tällä viikolla Venäjällä, on siirretty syksyyn.

Aiheeseen liittyvää

  1. Voitto tuliaisina Moskovan jääpalloturnauksesta 21.5.2019 19:30
  2. Nyt se varmistui: Malmille nousee Suomen ensimmäinen jääpallohalli 2.12.2016 18:26

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut