Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaiskaksoset saavuttivat muodostelmaluistelun juniorien MM-kultaa päättyvän kilpauransa viimeisessä koitoksessa – juuri ennen kuin kaikki kisatapahtumat peruttiin

Helsingin Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelun MM-juniorijoukkue Team Fintastic oli kaksi viikkoa sitten Englannin Nottinghamissa Sound of Silencen tahtiin luistellun lyhytohjelmansa jälkeen vasta kolmantena kahden venäläisjoukkueen jälkeen.

Vapaaohjelmassa Team Fintastic sen sijaan teki Anesthesian säveliin koreografioidun virheettömän ohjelman. Kun venäläiset sopivasti takeltelivat, ripustettiin MM-kullat suomalaisten kaulaan.

Yhdennellätoista hetkellä. Koronaepidemian lamautettua urheilumaailman kisattiin tuon jälkeen loppuun tiettävästi vain Portugalissa pelatut snookerin amatöörien EM-kilpailut.

– Kyllä joukkueessamme oli pieni pelko, että kisat perutaan, kun kaikkialta muualta maailmasta tuli tietoa palloilusarjojen keskeytymisistä ja kisojen peruuntumisista, kertoo 18-vuotias vantaankoskelainen Ida Kaskinen, yksi tuoreista muodostelmaluistelun maailmanmestareista.

– Jälkeenpäin kuulimme, että erittäin lähellä se oli ollut.

Team Fintasticin kapteeni, Idaa minuutin nuorempi Emma Kaskinen, komppaa sisartaan.

– Jos kisat olisivat olleet kalenterissa muutamaakin päivää myöhemmin, ne olisi peruttu, hän uskoo.

Joukkueessa luisteli Kaskisen kaksosten lisäksi kolme muutakin vantaalaista: Aava Levijärvi, Peppi Nyqvist ja Eevi Siiki

Kapteeni-Emman mukaan joukkue teki kisoissa kauden ehdottomasti parhaan lyhytohjelmansa.

– Ei siinäkään mikään jäänyt harmittamaan.

Maailmanmestarit pääsivät heti sunnuntaina kivuttomasti koti-Suomeen. Onneksi, sillä monilla heistä oli edessään tiukka ylioppilaskirjoitusviikko. Emma Kaskinen kirjoitti maantiedon, matematiikan ja englannin.

– MM-kisojen jälkeen en osannut edes jännittää kirjoituksia, naurahtaa Mäkelänrinteen urheilulukiota käyvä Emma, joka päässee painamaan valkolakin päähänsä joulukuussa. Äidinkielen kokeet kun jäivät kisojen vuoksi syksyyn.

– Se ei harmita nyt yhtään.

Pohjois-Haagan Yhteiskoulun lukion urheilulinjaa käyvä Ida Kaskinen aloitti kirjoitukset nyt lyhyellä matematiikalla. Hän on aikatauluttanut valmistumisensa keväälle 2021.

Kaskiset ovat aloittaneet luistelun viisivuotiaina. Seura on aina ollut HTK. Team Fintasticissa tuli nyt täyteen neljäs vuosi. Ensimmäisellä kaudella tuli MM-hopeaa ja nyt kultaa.

Kilpaura olisi jatkunut pyrkimisellä seuran seniorijoukkueeseen, Rockettesiin. Mutta Kaskiset ovat päättäneet lopettaa luistelun tähän. Siis maailman terävimmällä juniorihuipulla.

– Viisitoista vuotta tuli luisteltua, Kaskiset toteavat.

– Emme ole tarkemmin vielä miettineet, olemmeko jatkossa jollakin lailla lajin parissa. Kun normaali arki jossakin vaiheessa taas alkaa ja jäähallit aukeavat, on aika miettiä sitä.

Aikuisten MM-kisat oli määrä luistella ensi viikolla Lake Placidissa, mutta ne peruttiin koronaviruksen vuoksi jo hyvissä ajoin. Suomesta sinne olisivat lähteneet HTK:n Rockettes ja HSK:n Team Unique.

Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig pääsi kuitenkin juhlimaan tänä keväänä maailmanmestaruutta. Hän on ollut säännöllisesti myös Team Fintasticin harjoituksissa ja oli MM-kisoissakin valmentaja Milja Sarkkisen apuna. Mutta muodostelmaluistelussa – toisin kuin joukkuelajeissa yleensä – valmentajille ei anneta mitaleja.

Matti Hannula