Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastuu on nyt pelaajilla – Jalkapalloilijoiden pitää nyt pystyä pitämään taitojaan yllä yksilöharjoittelulla

Tikkurilan Palloseuran ja PK-35 Vantaan oli määrä kohdata toisensa jalkapallon naisten Suomen cupin välierässä nyt lauantaina. Kansallisen liigankin vantaalaisderby olisi ollut ohjelmassa jo runsaan viikon päästä.

Koronavirusepidemian myötä kaikki muuttui. Valtioneuvoston linjauksen ja aluehallintoviraston määräyksen vuoksi joukkueet eivät voi täysilukuisina kokoontua harjoituksiin. Pelaajat harjoittelevat lähinnä omatoimisesti.

– Pelaajilla on nyt suuri vastuu, korostaa PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen

– He ovat sopimuspelaajia, ja heidän on nyt näytettävä, että pystyvät vastuun kantamaan. Uskon, että luottamussuhde säilyy.

Pääsääntöisesti toiminta perustuu nyt yksilöharjoitteluun: fyysistä treeniä, juoksua, lihaskuntoharjoitteita ja kunkin omien mahdollisuuksien mukaan pallollistakin harjoittelua.

– Totta kai jotkut kaverit käyvät yhdessä potkimassa, ja maalivahditkin voivat käydä tekemässä omia juttujaan. Lähtökohtaisesti pyrkimys kuitenkin on, ettei samassa paikassa ole samaan aikaan useita pelaajia, Väisänen toteaa.

Jos ja kun koronavirusepidemia on jossain vaiheessa saatu hallintaan siinä määrin, että sarjat pystyttäisiin käynnistämään, ei kaikki tapahdu käden käänteessä.

– Neljä viikkoa olisi mielestäni optimaalinen aika, joka joukkueen pitäisi pystyä harjoittelemaan yhdessä ennen ensimmäistä sarjapeliä, Väisänen sanoo.

– Liigajoukkueilla on erilaiset mahdollisuudet toteuttaa asioita. Pelien alkaessa kaikkien olisi oltava suunnilleen samalla viivalla, hän perustelee.

Käytännössä pelien käynnistämisessä ei varmaankaan tulla vitkastelemaan, jotta sarja saadaan vietyä edes jollakin lailla läpi.

– Sarjaa tuskin tullaan pelaamaan ainakaan siinä muodossa kuin oli tarkoitus, Väisänen toteaa.

– Jos pelataan ollenkaan, hän mainitsee huonoimmankin vaihtoehdon.

Tikkurilan Palloseuralla oli viimeiset joukkueharjoitukset maanantaina.

– Loppuviikon olisimme muutenkin rauhoittaneet muun muassa ylioppilaskirjoitusten takia ja lepuuttaaksemme maajoukkueleirillä viime viikolla olleita pelaajiamme, päävalmentaja Pauliina Miettinen kertoo.

– Päätämme vasta tämän viikonlopun aikana tarkemmin, miten toimimme. Todennäköisesti harjoittelu jatkuu pienryhmissä. Kuntoharjoittelusta annamme pelaajille tarkemmat ohjeet.

Miettinen näkee pelaajien mielenterveyden säilymisen tärkeänä.

– Kun treenaamisen eteen on tehty paljon työtä, ei sitä kokonaan kannata unohtaa. Voihan olla, että koko liigakausi jää pelaamatta. Mutta sitä riskiä ei voi ottaa, ettei tekisi mitään. Pelaajien on joka tapauksessa kehityttävä tulevaisuutta ajatellen, Miettinen korostaa.

– Toivottavasti sarja saadaan pelattua edes tynkänä. Kolmisen viikkoa minä mielelläni ottaisin aikaa joukkueen harjoittamiseksi pelikuntoon. Mutta viisaammat päättäkööt aikanaan aikataulusta. Tilanne on kuitenkin kaikille sama.

TiPS oli viime kaudella runkosarjan jälkeen mitalissa kiinni, mutta sijoittui loppujen lopuksi neljänneksi.

PK-35 Vantaalla on jo toinen peräkkäinen poikkeuskausi. Vuoden 2018 Suomen mestari ei saanut viime kaudelle liigalisenssiä ja joutui pelaamaan Ykkösessä, jonka voittajana se lunasti takaisin liigapaikkansa. Nyt irtosi lisenssikin.

PK-35 Vantaan tiedottajan Samu Liskin mukaan seuraorganisaatio on tarvittaessa valmis järjestämään kotipelejä suhteellisen nopeallakin aikataululla, jos ja kun käsky aikanaan käy.

– Olimme jo melko lähellä sarjan aloituspäivämäärää. Valmistelut olivat pitkällä. Emme joudu lähtemään nollilta. Suurin haaste on epätietoisuus siitä, kuinka kauan tämä poikkeustilanne jatkuu, Liski sanoo.