Jari-Matti Latvala tilitti tuntojaan: ”Auto oli liian raju minun ajotyylilleni”

Jari-Matti Latvala. Lehdistökuva / Toyota

Sport Content

Jari-Matti Latvala ja Teemu Suninen olivat tällä kertaa Monte Carlo -rallin kovimmat suomalaisonnistujat. Ralli päättyi jo kuudennen kerran peräkkäin Sebastien Ogierin voittoon.

Siinä missä Ogier lisäsi yhden onnistumisen meriittilistaansa, oli ralli suomalaisille astetta vaisumpi. Voittokamppailuun ei tällä kertaa sinivalkoisista kuljettajista ollut, vaikkakin Latvalan ajo parhaimmillaan kärkisijoille ylsikin.

Latvala lähti kisan päätöspäivään taistelemaan kolmossijasta, mutta joutui tunnustamaan tallitoverinsa Ott Tänakin ja Hyundailla ajaneen Sebastien Loebin paremmakseen. Loeb ennätti lopulta Latvalan edelle vain 1,7 sekunnilla.

Hiuksia nostattanut kamppailu päättyi lopulta Latvalan viidenteen sijaan. Heti kisan jälkeen, Monte Carlossa ei mieheltä vielä hymy irronnut.

– Vähän pettynyt olo on tietysti siitä, etten pystynyt pitämään Loebia tänään takanani. Toiveita oli jopa Tänakin suhteen, mutta hän meni lopulta niin paljon kovempaa. En saanut hyvää tunnetta auton kanssa, sillä se puski aina kun menin kaasulle. Se oli oma syy, sillä asiat menivät jo testissä väärin. Auto oli vain liian raju minun ajotyylilleni.

– Jatkossa on oltava tarkempana testeissä. Luottamusta pitää olla, eikä arpomista saa olla yhtään – sitä se ei kestä, jos aikoo ajaa kärjessä. Seuraaviin ralleihin säädöt ovat jo tutummat, tänne kokeilimme vähän uusia asioita, eivätkä ne toimineet. Joskus joutuu ottamaan askeleen taakse, jotta voi taas edetä, Latvala filosofoi.

Rallin 11.sijalle ajoi Teemu Suninen uuden kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa. Sunisen kehityskäyrä näytti voimakkaasti ylöspäin koko viikonlopun ajan.

Erikoiskoeajoissa Suninen paransi kisan loppua kohden reilusti. Paras palkinto tuli rallin päättäneeltä Power Stagelta, jolta heltisi vielä yksi lisäpiste viidennen sijan myötä. Suninen ajaa yksityistiimi M-Sportin ajattamalla Fordilla.

– Tänään meni oikeinkin hyvin. Pystyin lyömään Loebin ja Latvalan heidän taistellessaan nelossijasta. Se oli hyvä juttu, mutta parannettavaakin toki vielä jäi. Joissain paikoin rallia tunsin vielä olleeni lapsi isojen poikien hiekkalaatikolla, naurahti Suninen.

Uudessa WRC2 Pro -luokassa ajoi vain kaksi kuljettajaa. Gus Greensmithille ralli oli ongelmaton, ja britti kuittasikin kohtuullisen vaivatta luokkavoiton. Toiselle sijalle ajoi avauserikoiskokeen ulosajossa rutkasti aikaa menettänyt Kalle Rovanperä, joka nakutteli tasaisen kovia aikoja läpi kilpailun.

Sunnuntaina, olosuhteiden ollessa kuivat, ei Rovanperä ollut aivan hänen odottamallaan tasolla.

– Jotkut menivät aika paljonkin kovempaa, kun en vain saanut pitoa renkaisiin lainkaan. Koetetaan löytää vähän erilaiset säädöt ensi vuoden kisaan, sillä tänään en ollut vauhtiini tyytyväinen.

Teksti: Miika Wuorela