Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyrmäen jäähallilta EM-areenalle – Roman Galay kiertää kisoja, opiskelee yliopistossa ja unelmoi olympialaisista

TAITOLUISTELU Vantaalaisseuraa edustava Roman Galay menee omaan kuplaan, kun tarvitsee psyykkistä kestävyyttä.

Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita (EVT) edustava Roman Galay kilpailee tänään alkavissa EM-kisoissa. Valko-Venäjällä Minskissä järjestettäviin kisoihin Galay lähtee hyvillä mielin. Tavoitteena on onnistua torstain lyhytohjelmassa niin hyvin, että paikka vapaa-ohjelmaan avautuu.

– Sen jälkeen tavoitteena on vain tehdä puhdas ohjelma, hän kertoo.

20-vuotias luistelutähti aloitti syksyllä opinnot Pietarin yliopistossa. Pari vuotta kestänyt yhteistyö EVT:n ja valmentaja Sirkka Kaipion kanssa jatkuu, vaikka opinnot veivät miehen asumaan toiseen kotimaahansa. Galay viimeisteli kisakuntoaan Myyrmäen jäähallissa viikonlopun ajan.

– Pystyn valmistautumaan kisoihin psyykkisesti paremmin Suomessa. Täällä voin luistella vapautuneesti. Sirkka kuuntelee minua ja ottaa toiveeni huomioon, hän sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Valtaosa harjoittelusta tapahtuu kuitenkin Pietarissa. Galay opiskelee liikuntatieteitä ja valmennusta. Pietarissa opiskeluiden ja treenaamisen yhdistäminen onnistuu miehen mukaan helpommin kuin Suomessa.

– Venäjällä on lisäksi taitoluistelijoina enemmän poikia kuin tyttöjä. Suomessa ei ole juuri ketään, josta voin ottaa opiksi.

Opiskeluiden ja ammattiuran yhdistäminen vaatii fyysistä ja henkistä kestävyyttä. Tavallinen päivä yliopistolla alkaa aamulla 9 aikaan, ja pitää sisällään opiskeluiden lisäksi kahdet harjoitukset jäällä. Kotiin hän pääsee iltakahdeksan aikaan.

Galayn mukaan erityisesti kisat vaativat psyykkistä kestävyyttä. Jos sitä ei ole, se näkyy koko kropassa.

– Olen opetellut menemään omaan kuplaan. Tärkeintä on, etten mieti liikaa. Juuri ennen suoritusta kuuntelen musiikkia tai katson videoita.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Galayn ja Kaipion yhteistyö alkoi vuonna 2016. Kaipio kehuu suojattiaan. Kaipio valmentaa myös taitoluistelija Emmi Peltosta

– Roman on työteliäs, analyyttinen ja työskentelyssään tarkka. Romania on ihanteellista valmentaa. Tämä kausi on ollut hyvin hedelmällinen. keväällä aloitamme neloshyppyjen sisään ajon, Kaipio kertoo.

Galay sanoo rakastavansa lajia kovuudesta huolimatta ja nauttii esiintymisestä. Nuorella miehellä on yksi unelma: olympiakisat.