Paljon liikettä, vähemmän tulosten tuijottelua – Vantaalaisessa tennisseurassa valmennetaan lapsia nyt monipuolisen liikunnan kautta

URHEILU Valko-Pallossa tenniskipinän sytykkeiksi otetaan yhä enemmän liikuntaa, leikkiä ja ryhmässä toimimista.

– Tenniksessä on nyt meneillään todellinen buumi, iloitsevat Valko-Pallon päävalmentaja Jani Ursin ja seuran puheenjohtaja Mikko Viljanen, joka kertoo Suomen Tennisliiton tilastojen näyttävän lajin piirissä olevien määrän nousseen jopa 40 prosenttia vuoden 2000 jälkeen. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Tennisseura Valko-Pallossa ollaan kehittämässä lasten tennisvalmennusta suuntaan, jossa korostuu monipuolinen liikunta.

– Liike on tärkeintä, eli se, että lapset liikkuisivat ja pelaisivat paljon, mutta eivät ottaisi tuloksia kauhean vakavasti, tiivistää seuran tuore päävalmentaja Jani Ursin, joka aloitti työnsä elokuun alussa.

Helsinkiläisessä Smash-seurassa aiemmin toiminut Ursin pelkistää tennisvalmennuksen olleen yleisesti jo pitkään sitä, että odotellaan jonossa pallonlyöntivuoroja. Nyt lähdetään siitä, että harjoituskentillä riittäisi vipinää ja puuhaa.

– Leikki ja tavoitteellinen harjoitteleminen sekä valmentaminen yhdistetään niin, että tennistaitojen helppo ja mielekäs oppiminen mahdollistuu, Ursin luonnehtii.

Lapsen mahdollisesti moneen lajiin jakautunutta kiinnostusta ei katsota Hiekkaharjun Tenniskeskuksessa toimivassa seurassa karsaasti, vaan päinvastoin.

Meillä on itse asiassa paljon lapsia, jotka harrastavat useampaa lajia, mikä on ihan hyvä. He voivat sitten itse myöhemmässä vaiheessa tehdä päätöksen, haluavatko jatkaa tavoitteellisemmin tenniksen vai jonkin muun lajin parissa, Valko-Pallon puheenjohtaja Mikko Viljanen sanoo.

– Tenniksestä on iso apu esimerkiksi jääkiekon pelaamisessa, ja moni kiekkoilija sitä harrastaakin juuri silmä–käsi-koordinaation vuoksi ja myös siksi, että tennis on kesällä kiva harrastus.

Ursinin mukaan muita lajeja on vastaavasti mahdollista hyödyntää tennistunneilla.

– Lasten kanssa voidaan pelata esimerkiksi sulkapalloa, mikä on lasten mielestä kivaa ja siinä tulee ikään kuin huomaamatta harjoiteltua jalkoja vahvistavia askelkyykkyjä. Mukavan tekemisen lisäksi sulkapallo toimii hyvin myös tennissyötön harjoittelussa.

Pientenkin lasten kanssa voidaan tehdä monenlaista niin perusliikuntataitoihin kuin palloiluun liittyvää.

– Perusmotorisia taitoja, kuten heittämistä ja kiinni ottamista, pystytään ihan pienimpien kanssa harjoittelemaan esimerkiksi ilmapalloilla, Ursin kertoo ja listaa liikkumismuotoja riittävän juoksusta erilaisiin hippaleikkeihin ja myös sellaisiin leikkeihin, joissa on mukana tennistä tukevia heittoja.

–  Polttopallossa esimerkiksi voidaan lapsi ohjata tekemään heitot sivu- ja yläkautta.

Liikunnan ja leikkien avulla syntyy myös ryhmäytymistä. Ursin ja Viljanen pohtivatkin, voisiko junioritennis olla nykyistä enemmän joukkueluonteista noin 12 vuoden ikätasolle asti.

– Esimerkiksi uinti on tenniksen tapaan yksilölaji, mutta sen piirissä asioita tehdään paljon joukkueena, Ursin vertaa.

Valko-Pallon vetäjäkaksikon mielestä tenniksessä aletaan ehkä turhan aikaisin ulosmitata tuloksia.

– Alle 10-vuotiaista ei vielä voi nähdä, kenestä mahdollisesti on tavoitteelliseksi kilpa- tai jopa ammattilaisurheilijaksi. Sen näkee yleensä vasta murrosiän jälkeen. Tällä hetkellä 10–12-vuotiaiden on kuitenkin jo mahdollista kilpailla suomenmestaruustasolla, toteaa Ursin.

Vaikka seurassa haetaankin vähemmän autoritääristä ja enemmän lapsia osallistavaa otetta ohjaus- ja valmennusajatteluun, se ei tarkoita, että tavoitteellista ja parhaimmillaan huipulle tähtäävää kilpaurheilua oltaisiin siirtämässä romukoppaan, päinvastoin.

– Tennis on peli, jossa pyrkimyksenä on voittaa, ja lapset myös haluavat voittaa, Ursin muistuttaa.

–  Joillekin tulosmaailmaan sukeltaminen sopii paremmin kuin muille. Niille, jotka haluavat pärjätä ja tutkia omia rajojaan jo varhaisemmassa vaiheessa, tehdään se mahdolliseksi. Ja yhtälailla niille, jotka haluavat pelata tennistä harrastuksena kerran tai kaksi viikossa, Viljanen lisää.

Valko-Pallo

Vuonna 1967 perustettu tennisseura toimii Hiekkaharjun Tennniskeskuksessa (Tennistie 5), jossa on kolme pinnoiltaan uusittua kenttää tenniskeskuksen hallissa ja kaksi kenttää keskuksen kaarihallissa. Kesäkaudella neljä massakenttää ulkona.

Nimi juontaa siitä, että tennispallot olivat ennen valkoisia (nykyisin keltaisia).

Jäsenten määrä yli 400 ja kasvussa.

Aikuisvalmennusta ja juniorivalmennusta kaiken ikäisille.

7. tammikuuta alkavalle kevätkaudelle voi vielä ilmoittautua.

Seuralla on juniorijoukkueet tennisliiton järjestämässä Tykkimäki Mini Team Tourilla (noin 6–8 v) ja Tykkimäki Midi Team Tourilla (noin 8–10 v).

Lisäksi joukkue poikien alle 11-vuotiaiden sarjatenniksessä. Aikuisissa ja senioreissa on omat joukkueensa.

Osallistunut kouluille järjestettäviin Street-kiertueisiin, joita Suomen Tennisliitto järjestää yhteistyössä Lähitapiolan kanssa. Valko-Pallo tarjosi viime vuonna Itä-Vantaalla yli tuhannelle koululaiselle mahdollisuuden kokeilla tenniksen pelaamista. Lännessä samaa työtä teki Variston tennis noin 600 koululaisen kanssa.

Osallistuu tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaan, Suomen Tennisliiton, Sulkapalloliiton, Squashliiton ja Pöytätennisliiton yhteiseen, varhaiskasvatukseen ja kouluihin suunnattuun Mailapeli-hankkeeseen, johon liittyen mm. järjesti äskettäin tennisopetusta Itä-Vantaan koulujen opettajille ja pallopeleihin liittyvän tapahtuman yli 200 eskarilaiselle.

Suomen Tennisliitto valitsi seuran puheenjohtajan Mikko Viljasen äskettäin Vuoden seuratoimijaksi. Yhtenä erityisperusteena oli hän toimintansa junioritenniksen kasvun edistäjänä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut