Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aleksandra Blinnikan vuosi on ollut kultainen – "Purjelautailu oli aluksi vain kesäharrastus"

URHEILU Isä-Blinnikka innosti lapsetkin purjelautailuun.

Aleksandra Blinnikan vuosi on ollut napakymppi. Purjelautailija voitti Raceboard-luokan MM- ja EM-kullan ja kruunasi mitaliputken nappaamalla lisäksi naisten Suomen mestaruuden.

Menestys ei ole yllätys, mikäli tarkastelee lähemmin hänen sukupuutaan. Blinnikat ovat hallinneet suomalaista surffausta viime vuodet rautaisella otteella.

Kaikki sai alkunsa, kun Juha Blinnikka aloitti lainelautailun isänsä innoittamana 1970-luvulla. Blinnikan perheen pää sai maistaa ensimmäisen kerran menestystä vuonna 1984, jolloin hän voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa.

Myös perheen lapset Daniel, Benjamin ja Aleksandra kiinnostuivat isänsä innoittamana vapautta huokuvasta lajista.

Perheen pojat aloittivat kilpailemisen ensimmäisenä ja Aleksandra tyytyi seuraamaan aluksi vain sivusta. Kaikki muuttui kuitenkin viisi vuotta sitten.

– Se oli aluksi vain kesäharrastus, mutta kilpailukärpänen puri Espanjassa, jossa tuolloin asuin, Aleksandra muistelee.

–Espanjassa oli enemmän aktiivisempaa kilpailu- ja harjoitteluporukkaa kuin Suomessa.

Innostus ei loppunut, vaikka Aleksandra palasikin Sevillasta Vantaalle, päin vastoin. Laji – ja työ lentoemäntänä – vie nuorta naista maailmalle jatkuvasti.

– Talvella saattaa tulla kuukauden tai kahden tauko, mutta helmi–syyskuu treenataan ammattimaisesti ja ollaan jatkuvasti laudan päällä.

Treenaaminen näkyy suoraan myös menestyksessä, sillä purjelautailu testaa urheilijaa harvinaisen monipuolisesti. Lajissa ei pärjää vain hyvällä fysiikalla, vaan aivojenkin on toimittava nopeasti.

Useat nopeaa reaktiokykyä vaativat päätökset kumpuavat pitkän harjoittelun tuloksena selkäytimestä.

Kova harjoittelu näkyikin selvästi päättyneellä kaudella.

Myös muut Blinnikat menestyivät kesän kisoissa hyvin. Sokerina pohjalla oli SM-kisoista napattu perheen neloisvoitto. Intohimo näkyy myös yhteisissä aktiviteeteissa.

– Purjelautailu on niin iso osa elämää. Käymme kilpailuissa ja matkustelemme yhdessä, Aleksandra kuvailee, mutta jatkaa tarvitsevansa välillä myös taukoa lajista.

– Sitäkin vietetään usein vedessä, esimerkiksi lainelautailemalla.