Elias Kuosmasen MM-kisat vaarassa – "Vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon"

URHEILU Osittain revennyt polven sisäsivu saattaa estää painijan MM-matkan.

Elias Kuosmanen harjoittelee Helsingissä Maunulan urheiluhallissa yhdessä Ylä-Tikkurilan Kipinän Tuomas Lahden kanssa. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Suomen painieliittiin kuuluvan Elias Kuosmasen kesä sujui kaksijakoisesti. Urheilija on paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin, mutta Puolan avoimissa painikilpailuissa osittain repeytynyt polven sisäsivu uhkaa pahimmillaan estää painimisen MM-molskilla.

– Lääkäri sanoi, että polvi on kuuden viikon päästä yhtä vahva kuin ennen loukkaantumista. Siitä on nyt kolme viikkoa, Kuosmanen selvittää.

Unkarin Budapestissa järjestettävät MM-kilpailut käynnistyvät 20. lokakuuta. Kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjan alkuerät käynnistyvät viikkoa myöhemmin. Polvivammasta toipuminen jää siis viime tippaan.

MM-painit olivat – ja ovat yhä – Kuosmasen kauden selkeä ykköstavoite. Loukkaantuminen sattui siis liki pahimpaan mahdolliseen aikaan.

– Vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon. On edelleen täysin mahdollista, että polvi on kunnossa Budapestissa.

Kuosmanen aikookin tehdä kaikkensa saadakseen pukea maajoukkueasun päälleen Unkarin pääkaupungissa. Hän matkusti tiistaina Saksaan osallistuakseen kisoihin valmistavalle leirille.

– Leirillä rupeaa selviämään, miten hyvin polvi kestää painimista. Sen jälkeen toivotaan lupaa lääkäriltä.

Kuosmanen on pystynyt harjoittelemaan lähes täysipainoisesti, polvivammasta ja aiemmin kesällä vaivanneesta kylkirustosta huolimatta. Painija on raatanut molskilla kahdesti päivässä.

– Olen joutunut vähän soveltamaan harjoittelua polven vuoksi, mutta kylkirusto ei vaikuttanut harjoitteluun, Kuosmanen kertoo.

Työntäyteinen kesä näkyy myös itseluottamuksessa. Kuosmanen sanoo olevansa parempi kuin koskaan aiemmin.

Kovaa puhetta loppukeväästä ensimmäistä aikuisten arvokisamitaliaan Venäjän Kaspijskissa juhlineelta painijalta.

Vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon”

Toteamukselle on kuitenkin katetta. Kuosmasen suurin vahvuus, pystypaini, on entistäkin hiotumpaa ja räjähtävämpää. Myös painijan lieviin heikkouksiin on kiinnitetty huomiota.

– Olemme panostaneet treeneissä mattopainiin, mutta olen kehittynyt hyvin myös pystyssä. Olen hyvällä tavalla aiempaa aggressiivisempi.

Kuosmanen tunnetaan – pystypainin ohella – äärimmäisen vahvasta lajiosaamisestaan. Hän hahmottaa eteen tulevat tilanteet ennen niiden syntymistä. Tämä johtuu osittain hänen kyvystään noudattaa sovittua taktiikkaa.

– Harjoituksissa on hiottu myös taktista puolta entistäkin vahvemmaksi, Kuosmanen mainitsee.

Nouseva kehityskäyrä lupaa hyvää ensi vuotta ajatellen, vaikka Budapesti MM-kilpailut menisivätkin sivu suun. Vuosi 2019 on ympyröity paksulla tussilla Kuosmasen kalenterissa.

Tokion olympialaisiin selviäminen on Helsingin Hakaa edustavalle painijalle selkeä päätavoite. Viiden renkaan kisoihin voi lunastaa paikan jo pääsemällä MM-kisoissa kuuden parhaan joukkoon. Myös Euroopan kaksi parasta selviävät karsimatta olympialaisiin.

Loput kaksi paikkaa ratkaistaan raastavassa karsinnassa.

– Tavoitteena on ehdottomasti olla sellaisessa kunnossa, että saavutan paikan ilman karsintaa, Kuosmanen linjaa.

Tänäkin vuonna riittää vielä tavoiteltavaa. Romanian Bukarestissa painitaan marraskuussa alle 23-vuotiaiden MM-mitaleista. Kuosmanen aikoo olla mukana kirkastamassa hopeaansa.

Nuorten arvokisa on viimeinen rypistys vuodelle 2018. Kuosmasen alkutalven suunnitelmissa on luoda kuntopohja valmiiksi, jotta hän on parhaassa mahdollisessa iskussa ensi kautta ajatellen.

– Saatan myös painia muutamassa pienemmässä kilpailussa, Kuosmanen suunnittelee

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut