Maailman nopeimmin kasvava urheilulaji saa pelipaikan Vantaalla – "Tämä on pelin lisäksi elämäntapa"

URHEILU Porttipuistossa aukeaa uusi padel-keskus. "Mailapelien shakin" suosio kasvaa.

Veikko Honkanen (vas.), Kalle Väinölä, Juha Jokela ja Mika Saunamäki kuuluvat Padel Club Finlandin nokkamiehiin. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Meksikosta lähtöisin olevaa padelia kutsutaan maailman nopeimmin kasvavaksi urheilulajiksi. Laji on kasvattanut suosiotaan myös pohjoisen perukoilla. Mailapelin harrastajamäärä on noussut Suomessa muutaman vuoden aikana useilla tuhansilla pelaajilla.

Suosio on näkynyt Padel Club Finlandin keskuksessa Espoon Kilossa: kenttien parhaat peliajat varataan nopeasti. Uudelle hallille onkin aito tarve.

Vantaan Porttipuistoon on parhaillaan nousemassa uusi Padel-keskus. Pelikentät valmistuvat kierrätyskeskuksen kiinteistöön osoitteeseen Porttisuontie 7.

Elokuun 31. päivä avajaisiaan viettävän keskuksen ei ole tarkoitus olla vain rykelmä pelikenttiä. Padel Club Finlandin toimitusjohtaja Kalle Väinölä kertoo, että yrityksen tavoitteena on luoda – lajille tyypilliseen tapaan – paikka, johon voi tulla viettämään aikaa.

Padel tunnetaan etenkin Etelä-Euroopassa liikuntamuotona, jossa koko suku kerääntyy pelikenttien ääreen nauttimaan yhteisestä päivästä.

– Padel on pelin lisäksi sosiaalinen elämäntapa. Me pyrimme samaan kuin Espanjassa, eli luomaan paikan, johon ihmiset kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä, Väinölä sanoo.

Kenttien viereen tulee ”olohuonemainen” tila, jossa ihmiset voivat viettää vapaa-aikaa pelaamisen ohella muun muassa telkkaria katsellen, musiikkia kuunnellen tai läksyjä tehden. Rentoutuen ja liikkuen.

Myös padelin pelaaminen on usein rentoa ajanviettoa. Lajista löytyy toki kilpaurheilullisia puolia, mutta pääosassa on sosiaalisuus.

– Padel on lajina aloittelijaystävällinen, sillä kentän ympärillä olevat seinät pitävät pallon ”elossa” esimerkiksi tennistä pidempään. Sen ansioista joukkueiden tasoerot eivät estä hyvää peliä. Tämä on mailapelien shakkia, jossa joukkueen kemiat ratkaisevat usein voittajan.

Padel

Meksikosta lähtöisin oleva mailapeli, joka muistuttaa hieman tennistä ja squashia. Padel-maila on tennismailaa pienempi ja kevyempi, eikä siinä ole verkkoa.

Nelinpelinä pelattavassa lajissa on tarkoitus saada pallo verkon yli vastustajan alueelle. Joukkue saa pisteen, jos pallo pomppaa vastustajan alueelle useammin kuin kerran. Pistelaskusysteemi on sama kuin tenniksessä.

Padelia pelataan hieman tenniskenttää pienemmällä kentällä, jota reunustavat seinät. Pallo saa osua seinään pelin ollessa käynnissä.

Syöttö lyödään alakautta, joten voimalla on vähemmän merkitystä kuin esimerkiksi tenniksessä. Muuten lyöntityyli on vapaa.

Yhden pelin kesto on yleensä puolestatoista tunnista kahteen tuntiin.

Lajia pelataan usein rentona ajanvietteenä, mutta padelissa järjestetään myös kilpailullisia turnauksia, kuten maailmanmestaruuskilpailut.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut