Suninen aikoo kärjen vauhtiin heti alusta

Teemu Suninen tipahti viime vuonna palkintopallilta toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Se jurppii miestä edelleen.

Jokelalaislähtöinen Teemu Suninen hamuaa Jyväskylän MM-rallissa kolmen sakkiin. M-Sport Ford World Rally Team

toimitus

JÄMSÄ | Teemu Suninen, 24, on tottunut säväyttämään Jyväskylän MM-rallissa. Hän ajoi WRC3-luokan voittoon ensimmäisessä Jyväskylän rallissaan vuonna 2014. Ensimmäinen Jyskälä WRC2-luokassa tuotti toisen sijan vuonna 2016. Suninen oli toistaa tempun Fordin WRC-autolla viime vuonna. Hän kamppaili toisesta sijasta viimeisenä päivänä, mutta pyörähti kovalla vauhdilla tieltä ulos ja sijoittui neljänneksi.

– Onkohan kukaan muu ollut ajamassa Jyväskylässä toiseksi, kun on ajanut sen ensimmäistä kertaa WRC-autolla, Suninen kysyy retorisesti.

Podium-sijoituksen lipeäminen käsistä kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella tuntuu jurppivan yhä Sunista, vaikka siihen ei ole aihetta. Suninen ajoi viime vuonna hienon kilpailun ja neljäs sija oli riittävä työnäyte uran jatkumiselle tehdastallin WRC-autolla.

– Viime vuonna annettiin kaikki mitä pystyttiin ja ajettiin enemmänkin riskillä, Suninen myöntää.

Sunisen taustajoukot vuokrasivat hänelle viime vuonna Fordin WRC-auton Puolan ja Jyväskylän MM-ralleihin. Suninen pelasi hyvin molemmat kortit: Puolassa hän sijoittui kuudenneksi ja Jyväskylässä neljänneksi.

– Viime vuonna paljon oli kiinni tämän rallin tuloksesta. Nyt ei olla yhden kisan varassa, jos sattuisi tulemaan huono tulos, Suninen tuumaa pienemmistä paineista, vaikka hänellä ei olekaan sovittua ajopestiä ensi kaudeksi.

Aikaisempien vuosien perusteella Suniselta voi odottaa kelpo tulosta Jyväskylän MM-rallista.

– Kaikki odottavat, että pystyisin parantamaan viime vuodesta 1–2 sijaa, Suninen toteaa.

Niin voi käydäkin, mutta Suninen voisi olla vallan tyytyväinen, jos hän pystyisi ajamaan tänäkin vuonna neljänneksi. Kuljettajien MM-sarjan kärkikaksikko Thierry Neuville ja Sebastien Ogier sekä Toyotan kolmikko Ott Tänak, Esapekka Lappi ja Jari-Matti Latvala ovat vaikeasti lyötävissä Keski-Suomen sorateillä.

– Ensimmäisenä sitä tulee verrattua vauhtia tallikaveriin, joka on viisinkertainen maailmanmestari. Jos hänet pystyy voittamaan niin eiköhän silloin ole mennyt aika hyvin, Suninen viittaa Ogieriin, joka on voittanut Jyväskylässä vuonna 2013.

Ogier on voittanut tällä kaudella kolme MM-rallia, joten Ford Fiesta WRC on hyvinkin kilpailukykyinen. Jyväskylän MM-ralli on viimeksi voitettu Fordilla vuonna 2010, kun Latvala oli nopein mies erikoiskokeilla.

– Saimme tehtyä autoon hyvät kisasäädöt testeissä. Olen autoon tyytyväinen, Suninen sanoi Jämsässä ajetun testipäivän käännyttä lopuilleen kaksi viikkoa takaperin.

Suninen on kuljettajien MM-sarjassa sijalla 12. Kun Kris Meeke ja Dani Sordo eivät starttaa Jyväskylän pikataipaleille, hyökkää Suninen perjantain erikoiskokeille kymmenentenä autona. Kuivalla kelillä kymmenes lähtöpaikka lähentelee täydellistä.

– Lähtöpaikalla ei ole Jyväskylässä niin paljon merkitystä, kun tiet ovat tässä rallissa aika puhtaat, Suninen sanoo.

Ensimmäisenä reitille lähtevä Neuville on toista mieltä, sillä kuiva soratie muuttuu paremmaksi jokaisen auton jälkeen ennen kuin se menee urille. Sunisella on perjantain pikataipaleilla iskun paikka.

– Vauhtia pitäisi saada lisää, mutta muuten kuin yritystä nostamalla. Ajamista pitäisi parantaa teknisesti, että pääsisi parempaa vauhtia puhtaammalla ajolla, Suninen puntaroi.

Suninen on ajanut tänä vuonna viisi MM-rallia WRC-autolla. Portugalin MM-rallissa hän sijoittui kolmanneksi, mutta muuten hyvät sijoitukset ovat karahtaneet pieniin virheisiin. Suninen on nopea joillakin erikoiskokeilla ja joillakin osuuksilla, mutta kokemattomuus kostautuu varmuuden ailahteluna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.