Entinen KoVe-pelaaja nousi Suomen parhaaksi rantalentopallossa – "Tämä on lähempänä yksilölajia"

URHEILU Aurinko houkuttaa rannalle, ja löhöilyn ohella voi pelata myös erän lentistä. Suomen parhaalle parille laji on myös työ.

Jyrki Nurminen läimäyttää pallon kenttään Santeri Sirenin katsoessa vieressä. Lyönti saa aikaan lajille ominaista, hyväntahtoista huutelua. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Aurinko hohkaa, musiikki pauhaa ja janojuomat maistuvat, kun Varistossa ratkotaan rantalentopallo-turnauksen parasta paria.

90-luvulla maailmansuosioon noussut beach volley on juurtunut myös Suomeen, maamme kovin lyhyestä kesästä huolimatta.

Yksi suurimmista syistä on rantalentiksen helppo lähestyttävyys: lajiin pääsee helpommin käsiksi kuin tiukasti roolitettuun lentopalloon.

Biitsi Vantaan järjestämän turnauksen voittoon taisteli odotetusti Suomen ranking-ykkösenä komeileva pari Jyrki Nurminen–Santeri Siren

Täksi vuodeksi muodostetun parin pelaajat ovat vielä tuore näky kotimaan kentillä. Vantaanlaaksossa asuva Nurminen siirtyi täyspäiväiseksi beach volleyn pelaajaksi vuonna 2013. Hänellä on kuitenkin vankkaa lentopallotaustaa muun muassa lentopallon Mestaruusliigan Korson Vedosta ja Oulun Ettasta.

– Tämä on lähempänä yksilölajia. Lentopallossa pärjää usein yhdellä vahvalla osaamisalueella. Biitsissä pitää tehdä kaikkea, 27-vuotias perustelee lajinvaihtoaan.

– Itse nautin juuri siitä, että saa vaikuttaa joka palloon ja olla koko ajan pelissä mukana.

noussut nopeaan tahtiin Suomen parhaimmistoon. Pari kiertää myös useissa turnauksissa ympäri maailman.

Heinäkuussa starttaava maailmankiertue vie pelaajat turnauksiin ympäri maailman. Tammikuussa kautensa aloittanut kaksikko on ehtinyt pelata tämän vuoden puolella esimerkiksi Hollannissa, Qatarissa ja Iranissa.

Pari rahoittaa pelireissujaan sponsoritulojen lisäksi joukkorahoituskamppanjalla. Maailmalle lähteminen on kuitenkin aina taloudellinen riski.

– Et saa käteen mitään, jos häviät jo karsinnassa. Turnausten voittopoteissakin on isoja eroja: Suomessa saat voitosta noin 500 euroa, mutta viiden tähden kansainvälisistä turnauksista voi voittaa jopa 100 000.

Beach volleyn kotimainen suosio on ollut viime vuosina hieman alamaissa. 2000-luvulla televisiota myöten näkynyt SM-kiertue kuihtui vain varjoksi entisestään Lentopalloliiton otettua lajin hallintaansa.

– Viime vuosina turnaukset ovat olleet aika talkoohengellä toteutettuja pikkukisoja, Nurminen myöntää, mutta toteaa tilanteen olemaan paranemaan päin, vaikka palkintosummat ovatkin vielä kaukana muusta maailmasta.

Nurminen on kuitenkin hyvässä asemassa, sillä myös siviilityö löytyy lajin parista. Hän on yksi Biitsi Vantaan neljästä vakituisesta työntekijästä.

Viime vuonna perustettu kolmen kentän harjoituskeskus on vetänyt hyvin asiakkaita aurinkoisena alkukesänä.

– Viime vuosi oli vielä vähän heikko, kun keli oli huono. Nyt meillä on maanantaista torstaihin parhaat ajat jo kokonaan varattuja.

Nurminen vinkkaa lajin sopivan myös aloittelijoille.

– Järjestämme valmennusta kaiken tasoisille pelaajille, joten aiempaa pelikokemusta ei tarvita. Hyvästä liikkuvuudesta on apua, sillä alusta on raskas, mutta alkeistasolla sekään ei ole välttämätöntä.

Vantaalla voi pelata ilmaiseksi muun muassa täällä:

Hiekkaharjun liikuntapuisto (Urheilutie 15), kaksi kenttää.

Kalmuuri (Urpiaisentie 11), kaksi kenttää.

Kuusijärven ulkoilualue, kaksi kenttää.

Rajakylä (Säilätie 31), yksi kenttä.

Vetokannas (Vantaanlaaksontie 3), kaksi kenttää.

Kartanonkosken liikuntapuisto (Tilkuntie), kaksi kenttää.

Vantaan Varistosta (Luhtitie 11) löytyy myös Biitsi Vantaa ry:n kolme harjoituskenttää. Kenttien vuorot ovat maksullisia, mutta niillä voi pelata myös ilman seuran jäsenyyttä.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut