Krisztian Pavlics muovasi Atlaksen timanteista joukkueen

URHEILU Atlaksen B-pojat suomenmestareiksi valmentanut Krisztian Pavlics, 26, uskoo suomalaisen käsipallon tulevaisuuteen.

Pavlics toimi erotuomarina, kunnes Atlas Vantaasta otettiin yhteyttä. Heti ensimmäinen kausi pääkäskijänä toi jättipotin. Kultainen mitali roikkuu yhä joukkueestaan ylpeän unkarilaisen kaulassa. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

– En voisi olla ylpeämpi joukkueestani. Tiesin jo tavatessani pelaajat, että he ovat timanttisia. Kauden edetessä heistä kasvoi vielä jotain suurempaa.

Krisztian Pavlicsin, 26, silmiin syttyy palo hänen puhuessaan Atlas Vantaan B-poikien joukkueesta. Nuori joukkue juhli edellisenä viikonloppuna suomenmestaruutta voitettuaan GrIFK:n Kauniaisten palloiluhallissa pelatussa ikäluokan finaalissa maalein 30–25.

Vasta kaksi vuotta Suomessa asunut unkarilainen valmensi ensimmäistä kauttaan Atlaksen junioreja. Käsipalloilusta tunnetusta Veszprémin läänistä kotoisin oleva valmentaja on kuitenkin tuonut omaa metodiaan ja ajatusmalliaan ainakin vantaalaisten harjoituksiin. Valmentaja uskoo, että joukkueessa kasvaa lukuisia tulevaisuuden nimiä.

– Olen aina uskonut, että urheilussa pätevät samat lait kuin elämässä. Jos teet jotain, niin keskityt siihen kunnolla. Jos olet vain puoliksi mukana, epäonnistut. Joukkue pystyi sulkemaan kaikki muut mielestään ja keskittymään vain urheiluun.

Tulisieluiseksi valmentajaksi tunnustautuvan Pavlicsin alkutaival joukkueessa ei ollut helpoin mahdollinen. Unkarilainen valmennustyyli poikkeaa huomattavasti suomalaisten tottumuksista.

– Ei ollut helppoa tulla hyväksytyksi täällä, sillä olen todella vaativa. Olen kuitenkin myös hyvä ihmisten kanssa: jos jollain tuli ongelmaa minkä tahansa asian kanssa, he tiesivät, että voivat tulla juttelemaan minulle, Pavlics sanoo.

Unkari tunnetaan menestyksekkäänä käsipallovaltiona. Maa on esiintynyt MM-kisoissa peräti 18 kertaa. Paikalliset suhtautuvatkin lajiin suurella intohimolla.

Pavlics näkee myös Suomessa potentiaalia nousta arvokisojen vakiokasvoksi.

– Maa on väkiluvultaan pieni, mutta täällä kasvaa valtavasti potentiaalisia pelaajia. Suomalaisissa on paljon samaa kuin unkarilaisissa. Meillä on sama sisäinen palo, sisu. Sillä voi saavuttaa urheilussa suuria asioita, Pavlics hehkuttaa.

– Urheilu on kuitenkin 80 prosenttia psykologiaa ja 20 prosenttia kaikkea muuta.

Kotimaiseen käsipalloiluun hyvin tutustunut unkarilainen uskoo myös Vantaan potentiaaliin ottaa tarvittava askel kohti kansallista huippua.

– Meillä on jo todistetusti ikäluokan paras joukkue. Tarvitsemme kuitenkin lisää pelaajia ja innostuneita vanhempia. Toivon ihmisten huomaavan, että joukkue on kuin koko kaupungin yhteinen perhe. Vahva junioripohja luo koko seuran selkärangan.

Suomenmestarit 2018

Atlas Vantaan b-pojat voittivat suomenmestaruuden Kauniaisissa pelatussa Final Four -turnauksessa.

Joukkue voitti välierissä EIF:n ja finaalissa GrIFK:n.

Joukkueeseen kuuluivat Tommi Haverinen, Miikka Laulainen, Joakim Yli-Seppälä, Antti Tuominen, Jussi Haatainen, Aapo Halmeenmäki, Lauri Hasa, Pyry Perälä, Lasse Louevuo, Sauli Hönö, Onni Vepsäläinen, Edvard Tilles, Eemil Eilola, Simeon Örn, Elias Terävä ja Myrsky Salmi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.