Naisten jalkapalloeuro on 3 senttiä – PK-35 Vantaa maksaa palkkaa vain yhdelle pelaajalleen

URHEILU Naisten ja miesten jalkapalloilun budjettierot ovat edelleen järisyttäviä.

PK-35 Vantaan puheenjohtaja Markku Hynnisen (vas.) sekä joukkueen uusien tukijoiden Jussi Järvisen ja Jouni Niemisen sydän sykkii Punamustille. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Jalkapallon Naisten Liiga pyörähti käyntiin toissa viikolla ja on jo tarjonnut katsojilleen tukun vauhdikkaita ja viihdyttäviä kamppailua.

Sarjan- ja koko naispalloilun maine on parantunut huomattavasti viime aikoina. Seuroilla on kuitenkin edelleen pitkä matka Veikkausliiga-joukkueiden tuloihin, tuottoihin ja budjetteihin.

Naisten euro on edelleen noin kolme senttiä ja joukkueiden budjetit nappikauppaa verrattuna miesten ylimpään sarjatasoon.

Ajattelimme, että lätinät sikseen ja otimme yhteyttä seuraan.”

2010-luvun ehdoton menestysjoukkue, PK-35 Vantaa, osallistuu tällä kaudella Naisten Liigaan noin 120 000 euron kausibudjetilla. Joukkue maksaa palkkaa ainoastaan yhdelle pelaajalleen. Miehissä esimerkiksi HJK:n pelaajabudjetti yltää vuosittain noin 1,3 miljoonaan euroon, ja kokonaisbudjetti keikkuu yli neljässä miljoonassa.

Järisyttävät erot johtuvat yksinkertaistetusti sarjan kiinnostavuudesta. Veikkausliiga-joukkueen statuksella ja näkyvyydellä on edelleen Naisten Liigan joukkueisiin verrattuna huomattavasti helpompi houkutella sponsoreita ja tukijoita.

Myös katsojakeskiarvoissa ja lipputuloissa on merkittävä ero.

– Pääosa tuloista tulee sponsoreista. Lipputuloja saamme kausittain noin 10 000 euroa, arvioi PK-35 Vantaan puheenjohtaja Markku Hynninen

Puheenjohtajan mukaan sponsorien haaliminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Joukkueen henkilökunta saa viime vuosina hieman parantuneesta näkyvyydestä huolimatta paiskia niska limassa töitä.

– Näkyvyys on edelleen kohtuullisen pientä, joten kyllähän se on välillä vaikeaa, Hynninen myöntää.

– Joukkueen tulevaisuus on kuitenkin hyvällä mallilla ja turvattu, siitä ei tarvitse kantaa huolta, hän lisää.

Joskus yhteistyökumppaneiden houkutteleminen käy kuitenkin kuin itsestään. Myyrmäkeläisiä lykästi ennen kauden alkua, kun he sopivat tuesta paikallisten yrittäjien kanssa. Konsultointialalla työskentelevät Jouni Nieminen ja Jussi Järvinen ryhtyivät avustamaan kotikaupunkinsa seuraa.

Yhteistyömalli saa kehut puheenjohtaja Hynniseltä.

– Hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat panostaa naisurheiluun.

Muutamalla tuhansilla eurolla joukkuetta tukevat vantaalaiset toivovat synnyttävänsä seuran ympärille ”hyvää pöhinää”.

– Viime aikoina lehdissä on lukenut, miten naisurheilua pitäisi edistää. Puhetta riittää, mutta toimijoita on melko vähän. Me ajattelimme, että lätinät sikseen ja otimme yhteyttä seuraan, Nieminen selvittää sopimuksen syntymistä.

– Keskustelimme eri yhteistyökuvioista ja konsultteina pohdimme, miten saisimme rahaa seuraan. Toivomme, että esimerkki houkuttelee myös muita paikallisia lähtemään tähän mukaan, Järvinen kertoo.

Suuret erot

PK-35 Vantaan vuosibudjetti on noin 120 000 euroa. Se on hieman pienempi kuin kausilla, jolloin seura yltää europeleihin.

Suurin osa joukkueen budjetista koostuu kaupungin tukirahoista. PK saa tällä kaudella noin 50 000 – 60 000 euroa Vantaan kaupungilta.

Veikkausliiga-joukkueiden kokonaisbudjettien keskiarvoliikkuu arviolta noin 1,5 miljoonassa eurossa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaan derby päättyi Punamustien juhliin
    11.4.2018 20:28

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut