Todennäköisesti pienin ja varmuudella Suomen äänekkäin – Vantaan faniryhmä ei hiljene, vaikka netissä sataa kuraa

URHEILU Ultras Vantaa kannustaa omiaan suuren maailman tyyliin.

Ultras Vantaa on Suomen pienimpiä kannattajaryhmiä. Väen vähyyttä korvataan äänekkyydellä ja omistautumisella. Markus, Riku ja Nikolai käyvät katsomassa jokaisen TiPS:n kotiottelun. Mukana ovat banderollit, liput ja savut – sekä asenne ja suuri sydän. Johanna Erjonsalo

Tero Vähämäki

Mitä yhteistä on liki 100 000 ihmistä vetävällä Barcelonan Camp Nou -stadionilla ja enimmillään muutamia satoja katsojia mahduttavalla Tikkurilan urheilupuistolla?

Vastaus löytyy rakkaudesta lajia kohtaan: molemmissa kotijoukkuetta kannustaa äänekäs ja paikoittain fanaattinen faniryhmä.

Tikkurilan Palloseuran joukkueita naisissa, miehissä ja B-junioreissa seuraavaan ryhmään kuuluu noin kymmenen jäsentä. Pieni kannattajaryhmä korvaa kokoaan intohimolla. Ottelurekvisiittaan kuuluu banderollien ja lippujen lisäksi hätäsavut ja kannustuslaulut – suuren maailman tyyliin.

Kiihkeimmissä kannattajaryhmissä vallitsee usein periaate, jonka mukaan kasvoja tai nimiä ei näytetä julkisuuteen. Ultrien täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevat Markus, Nikolai ja Riku suostuivat kuitenkin haastatteluun etunimillään.

Ryhmän perustajiin kuuluvan 17-vuotiaan Nikolain mukaan Ultras on perustettu kotiseudun joukkueen tukemiseksi.

– Olen kuulunut jo pidempään HJK:n piireihin ja toinen perustajajäsen kannustaa HIFK:ta. Olemme kuitenkin itävantaalaisia, joten ajattelimme perustaa ryhmän, joka käy matseissa täälläkin, hakunilalainen kertoo.

– Tätä tehdään rakkaudesta lajiin ja joukkueeseen. Support your local team, kannusta paikallista joukkuettasi, hän lisää.

Olemme fanaattisia, mutta otamme rennosti. Huliganismia ei todellakaan hyväksytä."

Ultrilla on kyseenalainen maine jalkapallomaailmassa. Nimestä saattaa tulla mielleyhtymä kaljapäissään tappelua hakevista huligaaneista, joille laji on usein vain toissijainen.

– Me olemme fanaattisia, mutta otamme rennosti. Huliganismia ei todellakaan hyväksytä, Nikolai sanoo.

– Emme ole joutuneet tappeluihin, eikä se ole tarkoituskaan. Banderollia kuitenkin puolustetaan, jos joku tulee sitä repimään.

Fanaattisuutta kannattaminen vaatiikin. Ja rahaa.

Teini-ikäisistä koottu ryhmä käy katsomassa kaikki TiPS:n kotiottelun sekä valtaosan vierasotteluista. Tällä hetkellä suunnitellaan matkaa Maarianhaminaan ja kesällä odottaa Oulun-reissu.

– Istutaan kahdeksan tuntia bussissa, mutta mitäpä sitä ei lajin eteen tekisi, Nikolai heittää.

Nuoresta iästään huolimatta – tai siitä johtuen – ryhmä on saanut osakseen myös negatiivista huomiota.

Suosituilla netin keskustelupalstoilla, kuten ylilaudallaa ja futisforumilla, Ultras Vantaa saa osakseen usein varsin tiukkasanaista naljailua.

– Vihaa ja negatiivisuutta tulee kieltämättä niskaan. Kuulemma aiheutamme huutonaurua ja myötähäpeää. Antaa vihaajien vihata, kunhan tekee sitä, mistä tykkää, Nikolai toteaa.

– Toivoisimme, että ryhmäämme liittyisi myös vanhempaa porukkaa. Se vähentäisi varmasti ennakkoluuloja, hän sanoo.

Vihan lisäksi joukko saa myös kiitosta. Pelaajat käyvät kiittämässä jokaisen ottelun jälkeen ja myös joukkueenjohto huomioi kannattajia.

– Se tuntuu aina hyvältä.

Suomi ei varsinaisesti ole kuulu kannatuskulttuuristaan. HJK:n ja HIFK:n massiivisten fanipäätyjen verbaaliset yhteenotot piristivät viime vuonna, mutta usein ottelutunnelma jää melko vaisuksi.

Poikien mukaan tilanne on kuitenkin paranemassa.

– Täällä on kuitenkin useita pieniäkin kannattajaryhmiä, jotka tuovat tunnelmaa matseihin. Tarrat ja laulut saattavat olla vielä muualta maailmasta kopioituja, mutta ehkä joku päivä saamme vielä oman kulttuurin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.