Nuoret harrastajat kahmivat mitaleja SM-kilpailuista – maailmalle karatetaiturit lähtevät mestarin opein

URHEILU Voittaako vantaalainen karatekolmikko seuraavaksi maailmanmestaruuden?

Joukossa on voimaa: Vantaan Shukokaissa on noin 80 jäsentä nuorista varttuneempiin karatekoihin. Päivi Tuovinen

Tero Vähämäki

Okinawan saarelta nykyisestä Japanista lähtöisin olevalla karatella on pitkä historia Vantaalla.

60-luvun lopulla Suomeen rantautuneella lajilla on kaupungissamme mustan vyön taitajia sekä vahva junioripohja.

Todiste vantaalaisten vahvasta osaamisesta saatiin muutama viikko sitten Kotkassa, kun Vantaan Shukokai karate keräsi peräti yhdeksän mitalia juniorien joukkue SM-kilpailuista.

Kultaa ottelusta ja pronssia liikesarjoihin perustuvassa katassa voittaneille 12-vuotiaille Matilda Lehtamolle ja Vieno Pekkalalle sekä 14-vuotiaalle Tabassum Ashanille menestyminen ei ole uutta. Kolmikko puolusti Kotkassa tuplakultaa ja kuuluu Ashania lukuun ottamatta myös maajoukkueeseen.

Tytöt aloittivat itämaisen kamppailulajin harrastamisen noin neljä vuotta sitten. Pääasiassa lyönteihin ja potkuihin keskittyvä laji on vienyt vantaalaiset mukanaan.

– Parasta karatessa on kaikki, kuuluu kuin yhdestä suusta kysyttäessä lajin hienouksista.

Joukkue kertoo vahvuudekseen etenkin potkut. Menestykseen vaaditan kuitenkin paljon muutakin.

– Kaikessa täytyy olla hyvä tekniikka, Matilda sanoo.

Nuoret eksyivät lajin pariin eri teitä pitkin. Matilda innostui harjoittelusta käytyään kokeilemassa vanhempiensa kanssa karatea. Hetken päästä hän sai houkuteltua myös Ilolassa asuvan Vienon mukaansa.

Tabassum puolestaan halusi oppia puolustamaan itseään.

– Halusin olla siinä parempi, sillä olen pienestä asti ollut aika heikko.

Heikkoudesta ei ole enää tietoakaan, kun tytöt iskevät näyttävästi kohti kameraa. Lyönnit lähtevät terävästi, harjoittelevathan he kohti kesällä Tukholmassa järjestettäviä MM-kisoja. Siellä on tarkoitus olla muutakin kuin turistimatkalla.

– Totta kai haluan kultaa. Mitali on tavoitteena, Matilda toteaa.

Salin johtohahmo, 6. danin mustanvyön haltija, sensei Jari Vesterinen vahvistaa, että oppilailla on täydet mahdollisuudet taistella kirkkaimmista mitaleista.

– Tytöt ovat päässeet kilpailun makuun ja pitävät siitä. He kuuntelevat ja oppivat. Maailman huipulle pääseminen tulee kuin Manulle illallinen, mikäli he pysyvät motivoituneina.

Vesterinen on itsekin päässyt maistamaan kansainvälistä menestystä. Hän on shukokai karaten maailmanmestari sekä pronssimitalisti.

Sensein, eli mestarin, mukaan Vantaalla on paljon potentiaalisia karatekoja. Lajilla menee tällä hetkellä hyvin.

– Se, joka etenkin shukokai-tyylisuunnassa vetoaa nuoriin, on toimiva perustekniikka. Me harjoittelemme samoja asioita, joita käytetään kisoissa. Täällä on myös hyviä valmentajia, ja sana kiirii puskaradion kautta.

Shukokai karate

Shukokai on karaten tyylisuunta, jossa pyritään mahdollisimman voimakkaaseen suoritukseen.

Tyylisuunnassa potkut ja lyönnit ovat kovempia kuin toisen lajiliiton karatessa, joten shukokaissa järjestetään omia kilpailuja. Ottelijat käyttävät panssareita ja päähän osuminen on kiellettyä.

Seuroissa opetetaan myös käytössääntöjä. Harrastajat kumartavat saliin saapuessaan ja heille opetetaan, ettei väkivaltaa saa käyttää edes näytösluontoisesti vapaa-ajalla.

Vantaalla toimii lähes kymmenen seuraa, joissa voi harrastaa karaten eri tyylisuuntia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut