Juho Tolppola lopetti uransa – "Voisin hakata kehässä latvialaisia dösäkuskeja ja tehdä sillä rahaa, mutta ei siinä ole järkeä"

URHEILU Kehien konkari lopetti uransa, mutta jatkaa lajin parissa.

Myyrmäki on Tolppolalle rakas paikka. Ex-nyrkkeilijä aikoo järjestää tapahtumia kotiseudullaan. Tero Vähämäki

Tero Vähämäki

Vantaalla syntynyt ja kasvanut ammattinyrkkeilijä Juho Tolppola tunnetaan kehässä – ja sen ulkopuolella – räväkkänä sekä mielipiteitä jakavana urheilijana.

Suu käy yhä konekiväärimäiseen tahtiin, vaikka 36-vuotias nyrkkeilijä päättikin ripustaa punaiset hanskansa naulaan uran päättymisen merkiksi.

Katujätkän olemustahuokuva kovanyrkki valmistautui vielä viime vuonna jatkamaan uraansa. Doping-tuomio oli lusittu ja oli aika aloittaa viimeinen yritys nousta maailman huipulle.

Keuhkokuume esti kuitenkin osallistumisen ennalta hehkutettuun paluuotteluun. Ajatus lopettamisesta kypsyi pakotetun tauon aikana.

– Tavoitteena oli otella kolme kovaa matsia ja nousta sen myötä vielä isompiin otteluihin. Paluuseen satsattiin ja tuli aika tyhjä olo kun se ei toteutunut, Tolppola kertoo.

Monet kokeneet nyrkkeilijät hakevat vielä viimeiset rahat ottelemalla loppu-uran heikompia vastustajia vastaan vailla realistista häviön pelkoa.

Tolppola kertoo, ettei tämä tie ole käynyt edes mielessä.

– En kehtaa tehdä sitä, mitä esimerkiksi Robert Helenius tekee. Se on häväistys lajille, nyrkkeilijä lataa.

– Voisinhan mäkin hakata tuolla kehässä latvialaisia dösäkuskeja ja tehdä sillä rahaa, mutta ei siinä ole järkeä, jos ei voi nousta enää huipulle, hän lisää.

Uransa aikana 25 ottelua voittanut ja kuusi tappiota kärsinyt Tolppola pysyi aina pystyssä.

Kovapäistä länsivantaalaista ei tyrmätty kertaakaan uransa aikana. Tästä hän on myös silminnähden ylpeä.

– Päässä soi monet kerrat, mutta selvisin aina jaloilleni. Jos olisin loppu-urasta kontannut kuin Helenius, minut muistettaisiin ainoastaan siitä. Konttaajat muistetaan aina, Tolppola sanoo.

Taidot ja kovapäisyys veivät Tolppolan lopulta pidemmälle kuin hän olisi nuorena osannut arvatakaan.

Lukuisat titteliottelut ja ottelutarjous lajin suurmaana tunnetusta Yhdysvalloista.

– Sinne haluttiin show-miestä ottelemaan. Ei sinne pääse, jos olet tuppisuu tai partiopoika. Ne haluaa näyttäviä ottelijoita.

Tarjous kariutui lopulta positiiviseen dopingnäytteeseen, mutta Tolppolalta ei jäänyt uraltaan mitään hampaankoloon.

– Käry oli omaa tyhmyyttä, muuten olen uraani enemmän kuin tyytyväinen. Pääsin tienaamaan elantoa sillä, mitä tykkään tehdä.

Ex-nyrkkeilijä ei ole päässyt kauas kehästä lopettamisensa jälkeenkään. Tolppola toimii nykyisin promoottorina ja vetää Pro Boxing Finland -nyrkkeilysalia.

Salin ottelijat, kuten lupaavat SamuliKärkkäinen ja GennadiMentsikainen ovat mentorinsa näköisiä esiintyjiä.

– Täällä on vaarallisia kundeja, joiden suu käy. Haluan tiimiini persoonallisia ihmisiä.

Juuri persoonattomuus vaivaa Tolppolan mukaan Suomi-nyrkkeilyä.

– Ne ei osaa mainostaa itseään ja tapahtumat ei myy. Ei ketään kiinnosta tulla katsomaan jotain kilttejä uskovaisia nyrkkeilijöitä, jotka ei herätä mielipiteitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.