Kuhta, Vallin, Penttinen, Sulander... entiset tähdet pelaavat nyt seniorisarjoissa – "Kaikki taitotasot mahtuvat samaan pakettiin"

JÄÄKIEKKO Voima-Kissojen harjoituksissa entiset liigakiekkoilijat ja alasarjajyrät ovat sulassa sovussa keskenään.

Voima-Kissojen Kimmo Jeskanen pelaa 50-vuotiaiden seniorisarjassa. Lisäksi Jeskanen toimii seuran taustavoimissa. Toni Vähämaa

Toni Vähämaa

Hyvinkään Voima-Kissoilla on otteluissaan vastassa runsaasti entisiä SM-liigan kiekkotähtiä. Varsinkin 35-vuotiaiden sarjassa, jossa kaukalosta voi bongata muun muassa vanhoja Suomen mestareita. Vai kuulostavatko vaikkapa Kimmo Kuhta, Mika Kortelainen ja Ari Vallin tutuilta nimiltä?

Kyseinen kolmikko oli aktiiviurallaan tuttu näky myös Leijona-paidassa.

Mutta eipä Voima-Kissojen rosterikaan kalpene vastustajilleen. Jukka Penttinen voitti SM-kultaa aikoinaan Helsingin Jokereissa kauden 1995–96 päätteeksi ja Juha-Pekka Loikas puolestaan Hämeenlinnan Pallokerhon ”haarniskassa” keväällä 2006.

Vielä vähemmän joukkueet kalpenevat taitotasoltaan. 35-vuotiaissa Voima-Kissat on etenemässä vastustamattomasti kohti seniorisarjan mestaruutta, kun sillä on enää kaksi ottelua pelaamatta.

50-vuotiaissa Voima-Kissat puolestaan ylsi eteläisen alueen ylempään jatkosarjaan, jossa se tosin on jäämässä jumbosijoille.

Veteraanijääkiekkoseura Hyvinkään Voima-Kissat perustettiin vuonna 1986. Sen nimi on yhdistelmä Kaukasten Voimasta ja Hyvinkään Kiekko-Kissoista, jotka kokosivat aikoinaan yhteisvoimin ensimmäisen joukkueensa seniorisarjaan.

– He ovat vuosien saatossa tottuneet pelaamaan rösöisillä luonnonjäillä, tuulessa ja tuiskussa, joten ei ole ihme, että he haluavat vielä vanhoilla päivillään nauttia hallin lämmöstä ja tasaisesta jäästä, totesi Voima-Kissojen ensimmäinen puheenjohtaja Raimo Lepistö seuran kausijulkaisussa yli 30 vuotta sitten.

Vuosien saatossa Voima-Kissat on kotimaan sarjojen lisäksi tehnyt runsaasti turnausmatkoja ulkomaille, muun muassa silloiseen Neuvostoliittoon, Viroon, Latviaan, Tshekkiin, Unkariin, Saksaan, Ruotsiin, Espanjaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Kuluvalla kiekkokaudella se on osallistunut Suomen Jääkiekkoliiton eteläisen alueen 35- ja 50-vuotisten veteraanisarjoihin. Lisäksi seura on pelannut 60- ja 65-vuotiaiden voimin useissa senioriturnauksissa.

– Olemme varmasti yksi aktiivisimmista veteraanikiekkoseuroista koko Suomessa, jos sitä mitataan esimerkiksi turnausosallistumisilla, Voima-Kissojen epäviralliseksi toiminnanjohtajaksi itseään tituleeraavaa Kimmo Jeskanen arvelee.

Seuran jäsenmäärä on pysynyt jo pitkään 60–70 jäsenen välillä. Kaksi kertaa viikossa harjoittelevaan ryhmään mahtuisi toki vielä enemmänkin väkeä.

– Kunhan vain perustaidot ovat jollain tavalla hallussa, Jeskanen toteaa.

Jeskanen uskoo, että yksi iso syy Voima-Kissojen suosioon on joukkuehengessä.

– Seura on antanut minulle paljon. Se on pitänyt kunnossa ja tuonut sosiaalista sisältöä elämään.

Voima-Kissat on kyennyt erinomaisesti pitämään yllä monen pelaajan innostuksen lajia kohtaan, vaikka taidot eivät koskaan yltäisikään liigataustaisten pelaajien tasolle.

– Meillä on erittäin hyvähenkinen yhteisö, kaikki persoonat ja taitotasot mahtuvat samaan pakettiin. Se on meidän kantava voima. Koko porukassa on tosi fiksu suhtautuminen ikämieskiekkoon.

Ja tuohan se kauteen aina pienen ekstralatauksen, kun vastustajan maalitolppien välissä sattuu seisomaan vuoden 1995 maailmanmestari Ari Sulander.

– Kyllä me hänenkin selän taakse kiekkoja saatiin, viisikymppisten joukkueessa pelaava Jeskanen naurahtaa.

Hyvinkään Voima-Kissat 2017–18

35-vuotiaiden joukkue: Tommi Blomberg, Sami Harainen, Antti Helminen, Tomi Herttuainen, Tuomo Hirvonen, Antti Jokinen, Miikka Jäske, Sami Kalteva, Olli Korkeavuori, Teemu Koskelin Teemu, Hannu Lignell, Juha-Pekka Loikas, Kalle Mäkelä, Sami Ovaskainen, Jani Pahkajärvi, Jukka Penttinen, Mikko Rantala, Juha Suvinen, Henri Tahvanainen, Mika Tschesmenski ja Jani Väistö.

Voima-Kissat on 35-vuotiaiden seniorisarjan lohkokärjessä.

50-vuotiaiden joukkue: Jarmo Vuorio, Kimmo Pulliainen, Pentti Jaatinen, Mika Kollanus, Jouni Monto, Ari Piekkari, Kimmo Kölhi, Kimmo Jeskanen, Esa Honkalehto, Tero Berg, Jarmo Villman, Esa Mattinen, Tarmo Kivilahti, Juha Vanninen, Petri Koskinen, Juha Huotari, Petri Meller, Simo Jaakkola ja Kai Ahlstedt.

Voima-Kissat on 50-vuotiaiden seniorisarjan ylemmässä jatkosarjassa viimeisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.